Dziwne stworzenia

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2008, o 21:42

Dziwne stworzenia

Post »

Coś się wylęgło u mnie w oczku wodnym, jeśli ktoś wie to proszę mi napisać co to może być.
Jest to coś co ma ogonek, jest przeźroczyste - tak że widać wnętrzności - i jest podłużne - jak płaska dżdżownica :-) i największe w tej chwili mają dł. ok2 cm. Mąż podpowiada, że przypomina larwy CHRUśCIKA brrryyy
Jest ich sporo w różnych rozmiarach i są skupione w takie kłębowiska - poza tymi, które brykają luzem :-)
Kto wie co to może być, bo może atakują mnie jacyś przybysze z kosmosu :lol: Pozdrawiam
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A może jakieś fotki tych stworzeń. Łatwiej będzie je rozpoznać. Bo z opisu niewiele wynika, większość wodnych larw tak wygląda. Skoro spłaszczone, to może wypławki, a może pijawki, w może jeszcze coś innego. Poszukaj TUTAJ.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

niewiele widać na tych zdjęciach, bo światło mi się odbijało od wody, ale może ktoś coś rozpozna.
Obrazek
Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To larwy muchówki z rodziny gnojek (Eristalinae), najprawdopodobniej to larwy gnojka (Eristalis tenax). Lecz może to być również lwinka, zmróżeń kameleon (Stratiomys chamaeleon).

Na pierwszy rzut oka, dorosłe owady podobne do osy, nieszkodliwe a pożyteczne. Niektóre gatunki żywią się mszycami, ale głównie żerują na kwiatach łąkowych i ogrodowych, spijając nektar.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Uff :-)

Post »

To znaczy że nie ma się czego obawiać? Szkoda tylko, że wolą nektar od dorodnych mszyc - jest ich u mnie zatrzęsienie. Wielkie dzięki za wyjaśnienie - ma Pan wielki zasób wiedzy - tylko podziwiać :-) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”