Porzeczka - przesadzanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
prysiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2007, o 21:04

Kiedy przesadzić czarną porzeczkę

Post »

Witam wszystkich: :D
Właśnie stałem sie nowym szczęśliwcem posiadającym działeczkę, no i mam mały problemik
Kiedy najlepiej przesadzić czarną porzeczkę? Drzewko jest na pewno kilkuletnie, a w zasadzie dwa, jedno to krzak a drugie w postaci drzewka. Muszę je przenieść w drugie miejsce i nie chciałbym ich stracić. Kiedy i w jaki sposób je przenieść, żeby ich nie stracić?!
:(
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

Witaj,
poczekaj jeszcze ze dwa - trzy tygodnie i do dzieła...
olenka33
Awatar użytkownika
wmka
50p
50p
Od: 13 maja 2007, o 11:19

Post »

Najlepiej około 15 października , kiedy porzeczka kończy okres wegetacji. Musisz je wykopać z jak największą ilością korzeni i przesadzić w nowym miejscu nieco głębiej jak była .W trakcie zasypywania ziemią , w połowie wysokości korzeni porządnie podlej żeby ziemia się "uleżała" i po całym zasypaniu też podlej , a także lekko ugnieć ziemię żeby porzeczka utrzymała pionową pozycję. Potem w miarę wysychania podłoża podlewaj aż do przymrozków.
Porzeczka dobrze znosi przesadzanie, a więc powinna na wiosnę spokojnie rosnąć i owocować w nowym miejscu. :)

Pozdrawiam
Wiesia
Działka -- moje refugium...
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kiedyś przesadzalam krzewy porzeczkowe wiosną-nic im się nie stalo,ale chyba jesień jest zdecydowanie lepszą porą.....
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myśle ,że możesz śmiało przesadzać ja niedawno przesadzałem agresty i się przyjeły tylko musisz obficie podlewać :D pozdrawiam
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Poczekałbym z tym zabiegiem do jesieni. Dajmy drzewku wydać spokojnie owoce. Tez mam porzeczki rosnące właśnie pod śliwą i taki rosnące bez żadnego "okrycia". A różnicy w owocowaniu nie zauważam.
Awatar użytkownika
Przemnix
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 kwie 2006, o 20:19

Post »

Po przesadzeniu (najlepiej jesiennym) koniecznie przytnij krzew stosownie od rodzaju krzewu (czarne tnie się trochę inaczej niż czerwone i białe).
Możesz zamiast przesadzenia krzaczek rozmonożyć (a co za tym idzie odmłodzić) ale to zawsze rok w plecy :(
Pozdrawiam
Przemnix
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”