Pierwsze drzewo :P prosze o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Rudyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2008, o 18:17

Pierwsze drzewo :P prosze o pomoc

Post »

Witam jestem tu nowy, chciałbym zasadzić w swoim życiu przynajmniej jedno drzewko ;-) chciałbym to zrobić teraz;-) wiec mam pytanie, jakie drzewo najlepiej byłoby zasadzić, takie by wytrzymało klimat nadmorski ,gdyż jestem z Gdańska. Będę go sadził na terenie miasta, zdjęcia zamieszczam poniżej. Prosiłbym o jakaś podpowiedz, jaka sadzonkę czy już taka trochę dojrzalsza czy kompletnie małą, czy na początku trzeba sie nią zajmować, czy można spulchnić ziemie wsadzić sadzonkę i 3mac kciuki :P ze urośnie i sie przyjmie, no i czy zabezpieczyć ja w jakiś sposób oraz czy obecna pora roku jest dobra na sadzenie drzewa/ zdąży w miarę sie przyjąć zanim przyjdą mrozy? z góry dziękuje

ps. na zdjęciach widać ze trochę drzew jest ale po co taka polana wielka ,jak można kilka drzewek na niej zasadzić.

ps 2. wstępnie myślałem o czymś takim, ale proszę o doradzenie czy jest sens, gdyż ja zielony jak drzewa w tym temacie jestem :P

link do allegro usunełam,oferta ,która przywołałaeś dotyczyła " piękne sadzonki świerkowe - szkółkowany świerk trzylatek 3/0. "
KaRo

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

Ja pierwsze drzewo posadziłem w październiku 2005 i był to modrzew.
Kupiłem siewkę wysokości ok. 40 cm w doniczce. Wykopałem dołek o objętości ok. 1 wiadra, wsypałem ziemię do iglaków, w to włożyłem drzewko. I tyle. Modrzewia nie okrywałem na zimę. W zeszłym roku w lipcu zacząłem podlewać go rozcieńczalnym nawozem do iglaków. Dziś drzewko ma ponad trzy metry :)
P.S. Jeśli chcesz sadzić drzewka kupione w doniczkach, to IMO każda pora jest dobra na sadzenie.
Rudyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziekuje za odpowiedz;-) i doradztwo ;-) a jaka cena takiej sadzonki jaka ty kupiles?

czy jeszcze ktos chcialby sie wypowiedziec?

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

Teraz już nie pamiętam, ale nie sądzę, że przekroczyła 5 złotych. Kupiłem ją od jakiegoś leśniczego, którego "koszty własne" są chyba bardzo niskie :)
Rudyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a no to mnie wiecej skasuja szkoda szkoda ale jak w 15-20 zł bym sie zmiescil byloby fajnie ;-) w kazdym razie bardzo dziekuje ci za pomoc i zapraszam innych do wypowiedzi :-)
JM
50p
50p
Od: 11 mar 2008, o 15:14

Post »

Rudyy, jakie drzewa bardziej lubisz? Liściaste czy iglaste?
Czy chcesz tam wsadzić jedno czy więcej? Jak rozumiem budżet na roślinki to 20zł?
W tej cenie kupisz np:

- Sosna himalajska - pinus griffitthi
- Metasekwoja chińska - metasequoia glyptostroboides
- sosna żółta - pinus ponderosa
- miłorząb dwuklapowy - ginko bilboa
- jodła koreańska - abies koreana
- jodła kalifornijska - Abies concolor
- świerk serbski - picea omorika
- świerk srebrny lub kłujący - picea pungens f. glauca

Moim zdaniem są to piękne drzewa!
Rudyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziekuje za przyklady, czy te drzewa wytrzymaja w takich warunkach jakie opisalem wyzej? oraz czy trzeba przy nich duzo robic? czy tylko wkopac w ziemie? a drzewko moze byc i iglaste i lisciaste;-) ale fajniej chyba by bylo lisciaste;-)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rudy, wpisz ten Gdańsk w swoim Profilu w okienko Skąd, proszę. Będzie łatwiej doradzać :)

Jeśli chodzi o tanie a dobre sadzonki, to znajdź w swojej okolicy najbliższe Nadleśnictwo i tam dowiedz się o szkółki leśne prowadzone przez Lasy Państwowe. W takich szkółkach sadzonki kosztują dosłownie grosze, a są dobrej jakości, zdrowe, dorodne i na pewno tych odmian, które mają w nazwie (w innych miejscach różnie z tym bywa...).

Rośliny nie mogą być liściaste i iglaste naraz. I przy każdej roślinie, szczególnie nowoposadzonej należy trochę pochodzić, najpierw przygotować jej miejsce, potem zasadzić i podlewać przez jakiś czas. Czy trzeba "dużo" robić? To rzecz względna. Jeśli masz nawadnianie, to niedużo, jeśli pompę "moja-twoja", to trzeba się napompować wody po parę litrów na roślinę. Jeśli masz dużo chwastów, to przed sadzeniem trzeba odchwaścić mechanicznie (widłami). Jeśli masz piach, to trzeba dodać dobrej ziemi. jeśli glinę, to trzeba dodać piasku i kompostu czy torfu. Jeśli masz dobrze uprawioną ziemię, wystarczy wykopać odpowiednie dołki i posadzić rośliny, a potem je wyściółkować.

A najlepiej poczytaj sobie wątki na forum, dowiesz się mnóstwa rzeczy na temat drzewek i krzewów. Trudno jest pisać o "wszystkim", skoro piszesz, że nie wiesz "nic". Może najpierw dowiedz się czegokolwiek samodzielnie, łatwiej ci będzie zdecydować, co ci się podoba, co i ile chciałbyś posadzić u siebie. I dopiero wtedy pytaj - o konkrety.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Rudyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziekuje za ta wypowiedz ;-) i kilka cennych uwag zorientuje sie o jakies szkolki lesne w mojej okolicy.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”