Zaniedbany młody głóg dwuszyjkowy - jak go przyciąć i pielęgnować?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
anchor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2022, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zaniedbany młody głóg dwuszyjkowy - jak go przyciąć i pielęgnować?

Post »

Witajcie działkowicze. Wiosną 2022 roku zakupiłem na działkę 16 sadzonek głogu dwuszyjkowego. Sadzonki były w doniczkach i miały około 30-40 cm. Zmieściły się wszystkie do bagażnika. Chciałbym z nich uformować żywopłot taki gęsty naokoło 1,2-1,5-metra wysokości i długości kilku metrów. Na samym początku po zasadzeniu intensywnie podlewałem krzaczki i pieliłem trawę wokół nich. W 2023 roku wiosną miałem wypadek i nie mogłem zajmować się działką, a w 2024 roku postanowiłem ją sprzedać, działka była bardzo zaniedbana i tym samym drzewka głogu, jedynie co zrobiłem to przywiązałem luźno je do drewnianych palików. Jesienią 2024 roku wróciłem do zdrowia i póki co postanowiłem tej działki ROD nie sprzedawać. Obecnie te drzewka są trochę w nieładzie. Na zimę zostawiłem liści trochę pod nimi by miały cieplej, niektóre trzymają się prosto, niektóre są przekrzywione. Dodam jeszcze, że od samego początku czyli od maja 2022 roku nigdy nie były przycinane, nie pamiętam, żeby kwitły, jednak w lato wypuszczały liście. Obecnie jedno z drzewek tak na moje oko przekracza 2 metry, a są też takie poniżej 1 metra. W sieci o głogu są tylko takie zdawkowe informacje ogólne. Mi zależy na tym by ten żywopłot miał max 1,5 metra wysokości, był gęsty i dawał zdrowe owoce, a jest niestety bardzo zaniedbany. Czy coś polecicie? Czy wypielić całe podłoże wokół nich? Czy dodatkowo podlewać? Jak mocno obciąć te najwyższe sztuki o ile % wysokości? W jakim % wszystkich poobcinać te boczne gałązki, pędy? Czy smarować maścią wszystkie rany po cięciu? Poniżej zdjęcia, te dwa to zrobione teraz w 2025 roku, a te pozostałe z lata 2024 r.:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zmniejszyłam. Iwona :arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaniedbany młody głóg dwuszyjkowy - jak go przyciąć i pielęgnować?

Post »

Jak chcesz mieć gęsty żywopłot z głogów, to muszą się rozgałęzić.

Utnij wiosną wszystko na 0,5 metra, zabezpiecz maścią po cięciu. Potem tniesz 20-30 cm wyżej i co roku podwyższasz go o te 20-30 cm. Dopiero przy takim prowadzeniu zagęści się. Tu jednak nie wydaje się, że drzewka są posadzone ciut rzadko.

Drugim sposobem jest przygięcie do poziomu wszystkich pieńków i zmuszenie ich do wypuszczenia wilków, które potem utniesz na 20-30 i potem o kolejne 20-30 cm, itd.

Jak znajdę schemat formowania, to podrzucę.

Głóg jest drzewem, a nie krzewem, więc ma tendencję do rośnięcia w górę na pojedynczym pniu. Niestety, cięty mocno może słabo kwitnąć i owocować.

Ten drugi sposób nazywany jest „kładzionym” żywopłotem, ale oryginalnie powstaje z o wiele gęstszych nasadzeń.

https://de.pinterest.com/pin/16818198601953141/

http://sielskidomiogrod.blogspot.com/20 ... j.html?m=1

https://www.youtube.com/watch?v=TWvLijEWeY4

https://de.pinterest.com/pin/564990715730372636/
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A trzeci sposób to żywopłot pleciony, w kratkę, po starodawnemu. Potrzeba po dwa pędy z krzewu, które nachyla się na obie strony, około 30, do 45 stopni, i związuje na styku z sąsiednimi; gdy podrosną za rok znów wiąże... i tworzy tak kratownicę. Nachylone pędy mniej rosną na długość a za to chętniej tworzą boczne pędy.
Nader ozdobna rzecz.

Instrukcja detaliczna:
"Żywy płot z głogu białego". Przez Jerzego Schenka. We Lwowie 1844
Dokładna nauka, jak niewielkim kosztem samorodny, przeszło 200 lat trwać mogący płot z głogu białego zasadzić, pielęgnować oraz utrzymywać i tym sposobem ogrody i gospodarstwa wiejskie od znacznych uszkodzeń uchronić, tudzież pozbyć się na zawsze zwłaszcza na wsi niemiłego widoku, który sprawują płoty z suchego chrustu, parkany, a nawet sztakiety znaczne wydatki za sobą pociągające, oraz jak otrzymać głóg biały z nasienia
oraz
O zadziwiających skutkach naginania gałęzi drzew owocowych w celu łatwiejszego pielęgnowania tychże.”

https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 89/content
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Czy takie praktyki stosuje się również do głogu jednoszyjkowego? Szef wymyślił sobie żywopłot z głogu, zakupił 2000 sztuk, ma być sadzony "na dniach".
Pozdrawiam Lucyna
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Jak najbardziej. Jednoszyjkowy silniej rośnie i na duże żywopłoty lepszy.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
anchor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2022, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, chyba ten pierwszy sposób z przycięciem wypróbuję tak, żeby było najprościej, bo jeszcze wiele innych roślin i drzew mam do przycięcia na działce. Wczoraj mi sąsiad pomógł przycinać, sąsiad, który się zna oznaczył mi na drzewach gałęzie do wycięcia, o głogu nie rozmawialiśmy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”