Kwiaty do studni

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
aga1_1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2008, o 15:37

Kwiaty do studni

Post »

Witam Wszystkich:) mam w ogrodzie studnię która nie jest już używana jest zasypana ziemią, chciałabym posadzić w niej jakieś kwiaty ale nie wiem jakie;) Proszę żeby ktoś mi doradził jakie mogłabym posadzić tam kwiaty, dodaje, że studnia jest w miejscu w którym przez cały dzień świeci słońce, a poza tym znajduje się w niej też glina... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Pośrodku wsadziłbym tuję kulistą, przy odpowiednim przycinaniu nie rozrośnie się zbytnio a wyglądać będzie świetnie. A w kręgi astry, goździki i irysy. Do tego jeśli jeden krąg wystaje cały nad ziemię, posadziłbym bluszcz aby efektownie ją opiął. Myślę, że takie połączenie spodobają się Ci.
aga1_1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rok temu posadziłam w tej studnii jakieś kwiaty ale nie zakwitły, wydaję mi się, że przez glinę która znajduje sie w studnii... a czy tym roślinom glina nie będzie przeszkadzać??
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak głęboko masz tę glinę? Czy jest na niej warstwa ziemi uprawnej, czy sadzisz wprost do tej gliny? Czy jest możliwość odpływu wody, czy rośliny stoją w deszczówce całe dni i tygodnie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
aga1_1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Sadze kwiaty prawie prosto do gliny, jest tylko mała warstwa ziemi, a woda po prostu wsiąka do ziemi...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli wsiąka, to nie jest to czysta glina. Glina jest nieprzepuszczalna. Jaka to jest "mała" warstwa ziemi, 5, 10, 20 centymetrów? Powinno być jakieś 30-40 cm uprawnej ziemi (na głębokość, warstwa nad gliną), żeby korzenie roślin miały się gdzie rozrastać. Dla większości roślin taka głębokość wystarcza, innym potrzeba dużo więcej, a innym o wiele mniej.

A jakiej wysokości jest ta cembrowina? Piszesz, że masz tam słońce, ale może rośliny są tak głęboko w studni, że mają tam ciągle cień.

A może masz jakieś zdjęcie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
aga1_1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ziemi jest między 5 cm a 10 cm. W pobliżu studni nie ma żadnych drzew ani nic innego co mogłoby dawać cień, a rośliny sadzone są na samej górze studni więc na pewno nie mają cienia. Cembrowina ma 48 cm. Poniżej umieściłam zdjęcia ;))

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz wiemy już więcej :)

Wykop ok. 50 cm warstwę ziemi ze środka studni, może być więcej, jeśli dasz radę. Nasyp piachu albo żwirku, albo co tam masz jako drenaż. Na to wsyp ziemi ogrodowej tyle, żeby było 40 cm gleby i do 10 cm gołej cembrowiny. I już możesz sadzić niemal każdą bylinę słońcolubną albo kwiaty jednoroczne.

Dobrze byłoby zrobić kwietnik troszkę asymetryczny, z jednego boku coś wyższego, z drugiego coś niższego, ale też wzniesionego, dookoła jakieś zwisające, zasłaniające cembrowinę, a na samym dole, na poziomie gruntu dookoła studni coś innego, co okryłoby krawędź dolną.

Zerknij też tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1472
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9910
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12008
No i jest wiele innych wątków, w których forumowicze pokazują jak poradzili sobie z obudową, albo obrośnięciem studni :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”