Foxowa pisze:Nie mogę się odnaleźć. Podpowiecie mi jak należy postąpić z tulipanami które teraz mam w doniczce?
Pozwolić im dokwitnąć, ściąć , pozwolić zamrzeć i wsadzić na grządkę czy wyjąć i zasuszyć?
Skrzynki z tulipanach po przekwitnięciu odstawiam w mniej widoczne miejsce i czekam aż zżółkną liście. Oczywiście podlewam jeśli trzeba. Później wyjmuję cebulki, przechwuję do jesieni i znowu sądzę do skrzynek. Skrzynki albo dołuję w ogrodzie albo wstawiam do szklarni.
Tak samo robię z hiacyntami.
Tak Rzeczywiście jak piwonia, bardzo ładne tulipany. Czy ktoś się orientuje co to może być za odmiana? Bardzo urokliwe. Moje tulipanki powoli rosną (liście). Trochę się pocieszyłem bo hmm myślę że póki co ok połowa pokazuje dwa liście więc mam nadzieję, że będą kwitły. Posypałem już kilka dni temu polifoską. Trzeba cebule dokarmiać. Niby nawet jak żyzna ziemia etc... Tym bardziej nikt nie będzie tych cebul jadł więc sypnąć można.
Rozmiar by się zgadzał, kształt z grubsza też. Czy w pąku miały wyraźną zieloną smugę na płatku?
Nawet jakby nie miały, to jeszcze nie przesądza wszystkiego, bo takie pędzone i w niedostatecznym oświetleniu chyba mają prawo wyglądać trochę inaczej
Mondial w moim ogrodzie
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka