Wątkowi jako tako daję początek i zapraszam wszystkich miłośników i pasjonatów pomidorów do dzielenia się swoimi doświadczeniami i cennymi radami z upraw które pozwolą uzyskać smaczne owoce gdy przyjdzie czas żniw,czyli zbierania plonów pracy rąk ogrodnika - jak w tytule wątku.
Wszelkie wskazówki,czyli począwszy od siewu poprzez pikowanie,sadzenie na miejsce stałe,nawożenie,ochrona przed chorobami,radzeniem sobie z dobrym wiązaniem owoców podczas ostatnio trapiących pomidory ogólnie upałów,pielęgnację szeroko pojętą w sezonie po zdjęcia owoców,całych gron i roślin dla uświadomienia jakie dana odmiana ma możliwości co w pewnym chociaż sensie pozwoli forumowiczom wyrobić sobie zdanie.
Ze swej strony postaram się co jakiś czas

Nie traktujcie tego wątku jako autorskiego,więc zapraszam wszystkich do aktywnej dyskusji.
Na początek zaprezentuję odmianę którą po raz pierwszy uprawiałem w 2018 roku i od razu gdy skosztowałem pierwsze dojrzałe owoce wiedziałem że będzie to odmiana na lata w czołówce tego co uprawiam zarówno jeśli chodzi o smak i plenność i dosyć długo opierająca się chorobom jeśli nawet ochronę traktujemy po macoszemu.
Ta odmiana to Rosamunda F1 włoskiej hodowli ISI Sementi.
Odmiana wybitnie wegetatywna u mnie gdy pozwoliłem jej na za wiele dorosła do ponad 2,5 metra.Rośliny mocne z mocnym korzeniem,owoce w dojrzałości zbiorczej to segment malinowych sakiewek.Smak dobry a jak dla mnie bardzo dobry,delikatna słodycz i aromat pachnący wspomnieniami z dawnych lat.Owoce przy nie regulowaniu gron wiążą w zależności (pomijając letnie upały) od 4-5 do 7-8 owoców w gronie.Grona mocne.Gdybyśmy chcieli osiągnąć większe i bardziej wyrównane owoce w poszczególnych gronach wtedy trzeba regulować do max.5 owoców. Jeśli zostawimy owoców tyle ile roślina chce to waga waha się w przedziale 200-400 gram.Bywa że na pierwszych dwóch gronach są osobniki nawet po ok.800 gram.Rośliny żarłoczne,ale jeśli ma wydać godny plon to normalne,jednakże nawożenie musi być optymalne we wszystkie potrzebne pierwiastki do danej fazy rozwoju.
Kilka zdjęć z pierwszego roku uprawy-2018.

I zdjęcia z ostatniego sezonu - 2021.