Daleko mi do opisywanego fachowca ale wydaje mi sie, ze 2 najwazniejsze sprawy to aby robic w miare ladne zdjecia trzeba dowiedziec sie troche jak robic zdjecia aparatem tradycyjnym - czyli po prostu poczytac a nastepnie zapoznac sie z dostepnym oprogramowaniem do korekcji zdjec - to wlasciwie wszystko. Wiekszosc znanych mi osob robiacych zdjecia aparatami cyfrowymi korzysta nie z automatyki ale z trybu manualnego. Druga sprawa jest wlasciwa kompresja plikow jpg.
W wielu przypadkach na forach problemem jest to, ze uzytkownicy zamieszczaja zdjecia robione komorka - te sa zawsze tragicznej jakosci.
Aby podwyzszyc atrakcyjnosc forum powinno znamieszczac sie na nim jak najwiecej zdjec, abstrahujac od tego, ze wiele problemow "ogrodniczych" znacznie latwiej jest zobrazowac zdjeciem niz nawet najdokladniejszym opisem - zwlaszcza pasozyty i choroby roslin. Wtedy jedynym i najlepszym rozwiazanie jest korzystanie z serwerow takich jak imageshack albo polski fotosik a w postach umieszczanie w formie miniatur zdjec linkow do zdjec znajdujacych sie na danym serwerze
Miniatury powinny zawsze byc grupowane po 4 w poziomych rzedach aby maksymalnie oszczedzic posiadaczom malych monitorow albo slabych kart graficznych przewijanie ekranu. Inna para kaloszy to zdjecia w trybie makro. Oto jedno z moich nielicznych udanych

zawsze wykonuje serie zdjec, z ktorych wybieram kilka -obrabiam je aby byly lepsze i dopiero po dokonaniu ostatecznego wyboru, zamieszczam jedno. Wszystko oczywiscie pod warunkiem, ze mam czas aby sie bawic