Wybijający piasek spod trawnika

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Ola121090
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2020, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wybijający piasek spod trawnika

Post »

Dzień dobry. Potrzebuję porady. Jakiś czas już temu zakładano Nam ogórek łącznie z prostym drenażem (po prostu rura drenarska wkopana w ziemię, by woda z rynien nie lała się bezpośrednio na działkę). Niestety podczas deszczy przy jednej z rynien mamy taki problem jak pokazuje zdjęcie.
Obrazek
Piasek jest wybijany spod trawnika. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. Bardzo proszę Państwa o pomoc, bo cała radość korzystania z ogródka jest burzona przy prawie każdym deszczu. Nie wiem czy zdjąć darń dosypać ziemi i ubić to zagęszczarką i dopiero wtedy ułożyć darń czy jakie byłoby najlepsze rozwiązanie. Rynien w sumie jest 6, a tylko przy jednej dzieje się coś takiego. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wybijający piasek spod trawnika

Post »

Może nie tyle z pod trawnika co z pod kostki.
Podejrzewam że drenaż jest za krótki i nie przerabia wody z tej rynny. Woda szuka ujścia znalazła sobie jakieś miejsce i wybija w górę pod ciśnieniem.
Ola121090
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2020, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co mógłby Pan doradzić?
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj bez Pan
Jeżeli moja teoria jest trafiona to dołożyć kilka metrów drenażu.
Pomyślałem jeszcze że jest to blisko rynny i może jakieś łączenie jest nieszczelne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”