Wczoraj tak się zajęłam pracą, że zapomniałam zrobić zdjęć. Ale za to skończyłam ogródek warzywny, otok wokół działki i warzywnika wysypany korą, gdzie rosną porzeczki i aronia. 1/10 działki zaczęła jakoś wyglądać
Ale dziś udało mi się porobić jeszcze trochę zdjęć-zagadek:
1. Przy przekopywaniu otoku pod korę znalazłam w ziemi jakieś cebulki, wsadziłam je przy innych kwiatach i wyrosło mi z nich coś takiego. Kwiatki się zamykają. Jak przyszłam po 19 to wszystkie były otwarte i rozłożyste, godzinę później zaczęły się zamykać. Zna ktoś?
2. Kwiatek z pierwszego posta z pierwszego zdjęcia teraz wygląda tak. Wkoło niego rosną przy łodydze takie same białe kwiatki jak wyżej (tu żadnych cebulek nie przesadzałam, same mi tu zaczęły wyrastać)
3. Pojawiły mi się też takie niezidentyfikowane pąki (sama roślina ma twarde liście)
4. Mam też takie duże trawiaste coś, z którego dosłownie w kilka dni wyrosły takie wysokie łodygi:
5. Wcześniej myślałam że to tulipany. Ale to chyba jednak coś innego?
6. Czy to Rogownica kutnerowata? Rozrosło mi się przy ogrodzeniu akurat gdzie robiłam otok. Jakoś "naokoło" doszłam, że to może być to
7. Nierozwiązana zagadka z pierwszego posta właśnie zakwitła
8. Czy to bukszpan? Pokazał mi się po wycięciu zagłębia tujowatych drzew. Warto mieć na działce? Bo nie wiem czy ratować i gdzieś przesadzać
9. Czy to paproć? Warto gdzieś przesadzić? Sporo mi tego powyrastało w różnych dziwnych miejscach
10. Takie coś też mi rośnie w różnych miejscach bez ładu i składu
11. czyżby niezapominajka?
12. takie malutkie kwiatki wyrosły mi tuż przy łodygach porzeczki. Kwiaty czy jakieś chwastowe coś?
13. Czy to bluszczyk kurdybanek? Obok właściwego kontrolowanego poletka truskawek, obok rozsiało mi się samo drugie, dzikie poletko o podobnej wielkości

Stwierdziłam, że zostawię to dzikie truskawkowe pole aż pojawią się owoce i dopiero po zbiorach to zaoram. I pomiędzy truskawkami wyrosły mi wszędzie takie rośliny. Poszperałam w internecie i zastanawiam się, czy to jest ten bluszczyk