Bielejące liście roślin domowych.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Joanna2212
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2019, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Bielejące liście roślin domowych.

Post »

Szanowni Państwo,
Nurtuje mnie następujący temat... Od pewnego czasu, w moim domu rodzinnym, liście roślin zaczęły bieleć (głównie paproci). Liście są żywe ale są całkowicie białe. Nie potrafię już znaleźć przyczyny tego zjawiska.
Podczas gdy roślinę wyniesie się poza dom, to liście zaczynają przybierać kolor zielony.
Rośliny były podlewane już inną wodą, dlatego ten czynnik wykluczyłam.
Ponadto rośliny były też przesadzane, więc ziemia także nie miała wpływu.
Szkodników brak.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to powietrze. W domu przeprowadzany był remont, przed którym wszystko było w porządku. Poza remontem wpływ na to może mieć węgiel, składowany w kotłowni w domu, którego czas zakupu był podobny do czasu pojawienia się białych liści. Lecz to tylko moje domysły...
Będę bardzo wdzięczna jeśli zechcieliby Państwo wyrazić swoją opinię na ten temat.
Zdjęcia poniżej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bielejące liście roślin domowych.

Post »

Zobacz tutaj:

viewtopic.php?f=17&t=77487&hilit=Bia%C5%82e+li%C5%9Bcie

Być może w powietrzu unoszą się formaldehydy albo inne związki chemiczne, które wpłynęły na bielenie roślin. W końcu rośliny oddychają.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”