Witajcie! Troszkę namieszałam na forum

tak to bywa jak się traci gławę dla storczyków

Obiecuję przestrzegać regulaminu w przyszłości
Witam Wszystkich serdecznie

na forum jestem nowa ale podczytuje je już od dłuższego czasu. Jak każdy tutaj uwielbiam storczyki

. Zaczęło się niewinnie kilka lat temu od jednej hybrydki Phalaenopsis a później... później przepadłam

Miałam swoją małą kolekcje, kilkanaście sztuk ale za to radość była ogromna. Cieszył każdy listek, korzonek a kwiaty mogłam oglądać całymi dniami. Niestety tamtych storczyków już nie ma, zginęły tragicznie przez moją głupotę

pozostawione na dwa tygodnie w lipcu 2016r.upiekły się na moim parapecie. Przez nieuwagę zostawiłam rolete nie do końca zasłoniętą i ten 1 cm wystarczył aby po powrocie zastać obraz nędzy i rozpaczy...każdy storczyk upiekł się na wysokości stożka wzrostu oraz trzonu

niestety nie mam zdjęć z tego okresu, ale od zeszłego roku sukcesywnie przybywa mi tych pięknych kwiatów

na chwilę obecną mam kilka hybrydek phal., Dendrobium nobile oraz phalaenopsis., cambrie, cymbidium i phal. Equestris który szykuje się właśnie do kwitnienia

to jego pierwszy pędzi
Było już ,,trochę,,

o mnie a teraz pokażę co nieco

mój nowy nabytek, Phalaenopsis którego podejrzewam o romans

Ze względu na swój typ wzrostu z jakimś gatunkiem vandowatych

Pozdrawiam
---24 maja 2019, o 20:24---
Witam Was Kasiu i Justynko dziękuję za miłe przywitanie na forum

odnośnie mojego nowego zakupu to rzeczywiście patrząc na wysokość trzonu i ilość liści trafił mi się gigant

Dla zobrazowania jego rzeczywistej wielkości dodaje zdjęcia z hybrydką (donica12) żółty po oddzieleniu basalka trafił w 15

Oraz D. Nobile

Pozdrawiam, Beata.