Trawnik traci kolor i jest od spodu żółta

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
power91p
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2019, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Trawnik traci kolor i jest od spodu żółta

Post »

Witam.
Trawnik siany w tamtym roku pod koniec lata barenbrug elite.
Na początku pięknie rósł i wyglądał tak

Obrazek

teraz też wygląda niby ładnie ale mając porównanie to wg. mnie coś jest nie tak.
Na chwilę obecną trawnik wygląda tak przed koszeniem.
Obrazek
Trawa koszona od początku na najwyższy z możliwych wysokości czyli tak jak na pierwszym zdjęciu widać.Zależało mi na tym aby chodząc po niej nie wyczuwało się twardego podłoża tylko tzw poduszkę. Myślę że po skoszeniu może mieć maks 8cm wysokości od samej ziemi. Problem zaczął się chyba od nowego roku ale chyba najbardziej teraz jest to widoczne. Trawa jakby straciła te piękne liście. Chodzi o to że oczywiście liście są ale jakby dopiero od połowy wysokości trawy. pierwsza część zaraz od podłoża jest jakby bardzie w postaci łodyg tj okrągłych twardszych części. potem dopiero mamy liście. Trawa jest bardzo silnie zakrzewiona do takiego stopnia ze dopiero po odsłonięciu jej obiema rękoma widać ziemie. Niestety pod tymi nazwijmy to łodygami trawa jest żółta słomkowa jakby obumarła. Na pierwszy rzut oka tego nie widać trzeba odkryć tą trawę.
Proszę o pomoc co robię źle.
Czy winą tak zakrzewionej mocno trawy mogło być np. zbyt duże jej rozsianie?
Co jest przyczyną że trawa jest od ziemi jakby żółta słomkowa a dopiero potem zielona?
Czemu trawa niema ładnych liści tylko jest taka gruba łodygowata od spodu czy może być to powód zbyt wysokiego koszenia i co można zrobić aby trawa nie rosła tak łodygowato ?

P.S. Trawa nawożona na wiosnę florovit complex.

Dodatkowe zdjęcia po skoszeniu z poziomu nr6 kosiarki na poziom 4.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PATRYK
100p
100p
Od: 6 lut 2019, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik traci kolor i jest od spodu żółta

Post »

Może trawa jest zbyt przenawożona?
A jak z wertykulacją i aeracją
power91p
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok. 6-7kg na 200m2 nawozu
Obrazek

Wertykulacji i areacji nie robiłem bo rzekomo przy tak mlodym sie nie zaleca. Wysiana trawa w tamtym roku wrzesien.
Na chwile obecna kosze niżej i po koszeniu przegrabiam grabkami do lisci aby poroszczepiac ten filc aby trawa miala wiecej slonca i powietrza.
power91p
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przedwczoraj ponownie nawiozłem ziemie ww. nawozem w ilości 3kg.Jak już ktoś wspomniał aeracji i wertykulacji nie robiłem gdyż trawa jest stosunkowo młoda.Nie wiem czy w moim przypadku gdybym wjechał takim urządzeniem to czy bym nie powyrywał tej trawy. Być może nie gdyż raczej ciężko ja wyrwać ale nigdy takiego urządzenia nie używałem wiec nie wiem.Na chwile obecna kosze w miarę krotko aby odsłonić ten filc i dostarczyć trawie więcej światła i powietrza w tych miejscach. Dodatkowo po każdym koszeniu zagrabiam ten filc wzdłuż i w poprzek jednak nie widzę żebym grabiami wyciągał cokolwiek bardziej powiedziałbym ze ja wyczesuje stawiam do pozycji pionowej.
Aktualne zdjęcia trawnika po 9 dniach od założenia tematu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
power91p
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zauważyłem że na trawniku jest pełno takich lisci.Co to takiego?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”