Citrus volkameriana - jak hodować

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Citrus volkameriana - jak hodować

Post »

Witam, otrzymałam niedawno piękny prezent - wielką doniczkę, a w niej jeszcze większą (ok. 70 cm) roślinę o nazwie Citrus volkameriana. Podobno to skrzyżowanie cytryny i pomarańczy. To by się zgadzało, bo na gałązkach wisi kilka jak nic pomarańczowych cytryn. Jeść się za bardzo nie da, ale lemoniadę już z jednej zrobiliśmy :wink:
I teraz pytanie zasadnicze - jak to cudo hodować? O cytrusach wiem tyle, że zimą potrzebują jasnego chłodnego pomieszczenia, TYLKO, ŻE ta roślina ma odwrócony cykl - teraz kwitnie i owocuje, a latem ma odpoczywać. Podobno można ją wtedy wynieść na dwór, a chłodne sierpniowe i wrześniowe noce zapewnią jej odpowiedni chłodek do spania. Ale jeśli znów będzie tak upalne lato, to ja nie jestem pewna czy jej się już wszystko nie pop... poprzewraca, bo w dzień zawsze w którymś momencie dosięgnie ją prażące słońce. Czytam też sprzeczne informacje ile światła potrzebuje - gdzieś czytam, że pełne słońce, najlepiej południowe okno (to się da zrobić). Gdzie indziej, że owszem światło, ale nie tak bezpośrednio.
Czy dacie mi jakieś konkretne wskazówki? Ile podlewać teraz, ile latem, kiedy i czym nawozić, ile tego światła w końcu?...
Na razie zrzuciła kilka najmłodszych listków, ale pąki kwiatowe nie opadły i wygląda na to, że za kilka dni pokaże się kilka kwiatków. Trzeba je jakoś zapylić, czy sama sobie poradzi?
Bardzo bym chciała utrzymać tę roślinę, bo piękne toto, no i szczodry prezent :) A doniczkowe to ja kocham, ale jakoś tak zwykle bez wzajemności...

Aha, jeszcze jedna ważna rzecz - zauważyłam, że na liściach od spodu ma czarne lekko wypukłe plamki, nawet, myślałam, że to grudki ziemi, ale raczej nie. Choróbsko? :?
Będę wdzięczna za porady ;:97
x-Z-a klon
---
Od: 11 lut 2019, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Citrus volkameriana - jak hodować

Post »

KarolinaL pisze:na liściach od spodu ma czarne lekko wypukłe plamki, nawet, myślałam, że to grudki ziemi, ale raczej nie. Choróbsko?
Daj zdjęcia. To może być tarcznik lub misecznik. Trzeba usuwać. I odizoluj od innych roślin, bo się przeniesie. Ciężkie do pozbycia się. Upewnimy się po zdjęciach.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przepraszam za milczenie, bardzo krucho u mnie z czasem ostatnio, a mój telefon nie chce zrobić porządnego zdjęcia :? Dam fotkę jak tylko znajdę chwilę na zabawę z aparatem foto. Na razie podlewam, cudo kwitnie, więc chyba nie jest tak źle :)
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No więc tak to mniej więcej wygląda. na szczęście nie wszystkie liście są tym dotknięte, ale za to odkryłam jeszcze małą dziureczkę w cytrynie, która wygląda jak domek jakiegoś żyjątka :shock: Kto chciałby mieszkać w cytrynie???
Jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”