Jesienią wysiała mi się sałata Justyna i zdążyła wykiełkować. Przykryłam ją delikatnie gałązkami i łodygami z uschniętych kwiatów ,z nadzieją ,że przezimuje.
Teraz w nocy mrozy około 10 stopni, ma jakąś szanse na przetrwanie?
Asis
U mnie taka jesienna samosiejka sałaty nigdy nie dotrwała do wiosny ,może to wina bezśnieżnych suchych zim.
Mam za to wczesne wschody sałaty ,które same się wysiewają te kiełkują wcześnie.Przesadzam je tylko z bryłką ziemi tam gdzie chce.
Małgosia
Pelasia,
W klimacie Wrocławia sałaty masłowe zimują. Jako pierwsze nadają się do konsumpcji. Wycinam nożem główki zostawiając dwa, trzy liście. Z ich kątów wybijają pędy. Jak podrosną też je konsumujemy.
Witajcie, wczoraj posiałam na próbę salaty lollo bionda i królową majowych, poczytałam ten wątek i rozumiem że nasion nie powinno się przykrywać, czyli tak jest Oki?
Kolejną partię wysieję pod koniec lutego, jestem ciekawa czy dużo nasionek wykiełkuje
Nie wiem czy jest konieczne kiełkowanie nasion bez przykrywania ziemią .
Ja delikatnie przysypuję i kiełkują dobrze . Przykrywam ziemią , gdyż uważam ,
że w ten sposób mają zagwarantowaną wyższą wilgotność .
Dziękuję za odpowiedź, ku mojemu zdziwieniu pierwsze nasiona zaczęły kiełkować po niecałych 24 godzinach od wysiania jutro powędrują na zewnętrzny parapet
Jeszcze pytanie, czy sałaty potrzebują pełnego słońca na miejscu stałym? Czy stanowisko gdzie słońce jest w godz 8-13 będzie wystarczające, czy szukać innego?
W okresie letnim sałaty na mocno nasłonecznionych miejscach szybciej zakwitają i
bywają gorzkawe . Należy starać się nie podlewać po liściach , by nie zagniwały .
znalazłam wątek w którym Kozula pisała jak pozyskać nasiona z sałaty. mam nowy komp ,nie wiem jak skopiować linka,więc wątek ten wyciągnelłm na "wierzch"
Nazywa sie sałata -odmiany
strona 14
Ja też posiałam. Faktycznie szybko kiełkuje. Podobają mi się kolorowe sałaty. Czy możecie polecić jakieś odmiany czerwonych sałat chciałabym trochę egzotyki w ogródku.
Ja juz parę lat sieje dębolistną czerwoną i lollo rosa obie lisciaste można zrywać listki po kilka a salata dalej sobie rośnie , moim zdaniem smaczne i ładne