Łopian Wielki

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Łopian Wielki

Post »

Jak uprawiać łopian wielki, (kiedy wysiew itp.)?
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Nie wpadłbym na to, żeby ktoś to chciał hodować, bez złośliwości oczywiście ;) Kojarzy mi się z moimi wiejskimi zaroślami i ogromnymi liśćmi :)

A skoro mi się tak kojarzy to uprawa pewnie na wilgotnym i zacienionym stanowisku :) A że bylina to wysiew pewnie w drugiej połowie roku.
Grzegorz B

Post »

Łopian większy też znam z nieużytków, pobliskiego przydroża, czy brzegu rzeki. Niemniej jednak, ma bardzo ciekawe purpurowe kwiaty oraz wielkie liście. Wiedząc jak różnorodne są ogrody, uważam, że i łopian może stanowić ciekawy akcent, choć na pewno nie w każdym ogrodzie.
ariel pisze: A skoro mi się tak kojarzy to uprawa pewnie na wilgotnym i zacienionym stanowisku :) .
Też mi się wydaje, że takie stanowisko byłoby najlepsze, choć spotykam go również na słonecznych stanowiskach, ale zauważyłem, że w pierwszym przypadku są one zdecydowanie ładniejsze, zdrowsze, potężniejsze.
ariel pisze:A że bylina to wysiew pewnie w drugiej połowie roku.
Co do terminu wysiewu, też mam takie zdanie jak Dawid, ale co do stwierdzenia, że on jest byliną już nie, a to dlatego że jest to roślina dwuletnia, kwitnąca w drugim roku uprawy.

Można jeszcze się spotkać z łopianem mniejszym i pajęczynowatym, które mają takie same wymagania, jak łopian większy.

Podobno ta roślina jest jadalna.
onia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2016, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Łopian Wielki

Post »

Z moich obserwacji wynika, że roślina lubi żyzną glebę, systematyczne nawadnianie ( po obfitych deszczach widziałam, jak łopian odżywa, zaczyna pięknie rosnąć), może rosnąć także w półcieniu. I chociaż nigdy nie siałam tej rośliny, myślę, że można spróbować zasiać pod koniec marca, czy w kwietniu do doniczki, a jeśli w ogrodzie, to koniec kwietnia, początek maja.
termit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lis 2015, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łopian większy preferuje stanowiska słoneczne, gleby bardzo zasobne o odczynie obojętnym (za książką o ekologii roślin).
kokoryczka007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2016, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A nie lepiej na wertepy jakieś iść i nakopać?
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie całe łąki są nim obrośnięte :? Kwiaty ma takie sobie nic specjalnego ;:218
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”