Łopian Wielki
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Łopian Wielki
Jak uprawiać łopian wielki, (kiedy wysiew itp.)?
Łopian większy też znam z nieużytków, pobliskiego przydroża, czy brzegu rzeki. Niemniej jednak, ma bardzo ciekawe purpurowe kwiaty oraz wielkie liście. Wiedząc jak różnorodne są ogrody, uważam, że i łopian może stanowić ciekawy akcent, choć na pewno nie w każdym ogrodzie.
Można jeszcze się spotkać z łopianem mniejszym i pajęczynowatym, które mają takie same wymagania, jak łopian większy.
Podobno ta roślina jest jadalna.
Też mi się wydaje, że takie stanowisko byłoby najlepsze, choć spotykam go również na słonecznych stanowiskach, ale zauważyłem, że w pierwszym przypadku są one zdecydowanie ładniejsze, zdrowsze, potężniejsze.ariel pisze: A skoro mi się tak kojarzy to uprawa pewnie na wilgotnym i zacienionym stanowisku.
Co do terminu wysiewu, też mam takie zdanie jak Dawid, ale co do stwierdzenia, że on jest byliną już nie, a to dlatego że jest to roślina dwuletnia, kwitnąca w drugim roku uprawy.ariel pisze:A że bylina to wysiew pewnie w drugiej połowie roku.
Można jeszcze się spotkać z łopianem mniejszym i pajęczynowatym, które mają takie same wymagania, jak łopian większy.
Podobno ta roślina jest jadalna.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2016, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Łopian Wielki
Z moich obserwacji wynika, że roślina lubi żyzną glebę, systematyczne nawadnianie ( po obfitych deszczach widziałam, jak łopian odżywa, zaczyna pięknie rosnąć), może rosnąć także w półcieniu. I chociaż nigdy nie siałam tej rośliny, myślę, że można spróbować zasiać pod koniec marca, czy w kwietniu do doniczki, a jeśli w ogrodzie, to koniec kwietnia, początek maja.
Łopian większy preferuje stanowiska słoneczne, gleby bardzo zasobne o odczynie obojętnym (za książką o ekologii roślin).
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 mar 2016, o 10:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A nie lepiej na wertepy jakieś iść i nakopać?
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie całe łąki są nim obrośnięte
Kwiaty ma takie sobie nic specjalnego