Kolor trawy.dobre krzewienie itp.Jak uzyskać ładny trawnik?
Kolor trawy.dobre krzewienie itp.Jak uzyskać ładny trawnik?
Widziałem czesto i mnie zastanawia jak to jest.
Niektóre trawy sa przepiękne w kolorze np przy domach od czego to zależy?
Dobry słuchacz ma więcej przyjaciół niż dobry mówca.
Re: Jak uzyskać ładny kolor trawy
Na kiepskich glebach trawa wymaga conajmniej 3/4-krotnego nawożenia ... najpierw zasilanie wiosenne potem zwykłym nawozem, na koniec przygotowanie do zimy + woda + koszenie + wieki angielskij flegmyKirk pisze:Widziałem czesto i mnie zastanawia jak to jest.

Pozdrawiam, Baśka
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie zapomnijcie ,że sporo zależy też od odmian traw zastosowanych w mieszance - proporcje są różne dla różnych traw np : inna zawartość życicy i kostrzewy
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
To że kosimy trawnik raz w tygodniu, to raczej nic dziwnego. Nawozy oczywiście należy stosować, ale nie zapominajmy o zabiegach mechanicznych. Do takich, oprócz koszenia,
zaliczamy napowietrzanie. Formą napowietrzania, ale spełniającą więcej funkcji jest wertykulacja. Warto ją przeprowadzać raz w roku.
Bardzo ważna jest przepuszczalność gleby pod naszym zielonym dywanem!

Bardzo ważna jest przepuszczalność gleby pod naszym zielonym dywanem!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Patrz kilkudziesięcioletnie trawniki angielskie.
Problem w tym, że utarło się przekonanie, że trawa to najmniej pracochłonny element ogrodu. A to guzik prawda. Jeśli chcesz raz coś zrobić i potem założyć ręce to rzeczywiście efekt na krótką metę.
Ja sztuki utrzymywania pięknego trawnika uczyłam się na ksiąkach angielskich za poradą moich nauczycieli i źle na tym nie wychodzę, tyle tylko, że nie podzielam wcześniej wymienionego poglądu.
Bo począwszy od wczesnej wiosny do późnej jesieni wymaga on stałej troski.
Problem w tym, że utarło się przekonanie, że trawa to najmniej pracochłonny element ogrodu. A to guzik prawda. Jeśli chcesz raz coś zrobić i potem założyć ręce to rzeczywiście efekt na krótką metę.
Ja sztuki utrzymywania pięknego trawnika uczyłam się na ksiąkach angielskich za poradą moich nauczycieli i źle na tym nie wychodzę, tyle tylko, że nie podzielam wcześniej wymienionego poglądu.
Bo począwszy od wczesnej wiosny do późnej jesieni wymaga on stałej troski.
nie nalezy przesadzac z zajmowaniem sie trawnikiem. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyc sie w 4 rodzaje nawozow z dodatkiem herbicydow do "dokarmiania" trawy na wiosne, wczesnym latem, jesienia i przed zakonczeniem wegetacji. Dla leniwych 2u krotnie, wiosna i w srodku lata. trawnik nalezy nawadniac i kosic przu uzyciu dobrej kosiarki z regulacja wysokosci koszenia. kilka podstawowych bledow przy obsludze trawnika
1. pozwalamy aby na trawniku rosly nam gatunki traw, ktore sa chwastami i stanowia konkurencje dla szlachetnych gatunkow traw.
2. nieumiejetne nawozenie - mozemy doprowadzic do zniszczenia czesci trawnika jezeli wysypiemy zbyt duza ilosc nawozu lub przez pomylke podwojnie rozrzucimy nawoz na ten sam obszar trawnika.
3. Nie stosujemy zasady, ze nawozimy 2-3 dni przed opadami deszczu - na suchy trawnik
4. Nie stosujemy zasady, ze trawnik nawadniamy kiedy zaczyna wysychac a nie wtedy kiedy przychodzi kolejna sroda albo kolejny piatek
5. zawsze trawe kosimy wtedy gdy osiaga odpowiednia wysokosc a nie raz w tygodniu. maksymalnie mozemy skrocic zdzblo trawy o 1/3 ale w okresach suszy radze ciac tylko 1/5 zostawiajac dluzsze zdzblo aby umozliwic powolniejsza utrate wilgoci z trawy.
Jezeli mamy dobrej jakosci gatunki traw na naszym trawniku, to naprawde nie potrzeba "strasznych" poswiecen aby nasz trawnik pod koniec pierwszego sezonu byl jednym z ladniejszych w okolicy. Na to aby w nowym miejscu wyhodowac sobie nowy - ladny trawnik potrzeba jednak 3 lat, chyba, ze kupimy trawnik w rolkach.
1. pozwalamy aby na trawniku rosly nam gatunki traw, ktore sa chwastami i stanowia konkurencje dla szlachetnych gatunkow traw.
2. nieumiejetne nawozenie - mozemy doprowadzic do zniszczenia czesci trawnika jezeli wysypiemy zbyt duza ilosc nawozu lub przez pomylke podwojnie rozrzucimy nawoz na ten sam obszar trawnika.
3. Nie stosujemy zasady, ze nawozimy 2-3 dni przed opadami deszczu - na suchy trawnik
4. Nie stosujemy zasady, ze trawnik nawadniamy kiedy zaczyna wysychac a nie wtedy kiedy przychodzi kolejna sroda albo kolejny piatek
5. zawsze trawe kosimy wtedy gdy osiaga odpowiednia wysokosc a nie raz w tygodniu. maksymalnie mozemy skrocic zdzblo trawy o 1/3 ale w okresach suszy radze ciac tylko 1/5 zostawiajac dluzsze zdzblo aby umozliwic powolniejsza utrate wilgoci z trawy.
Jezeli mamy dobrej jakosci gatunki traw na naszym trawniku, to naprawde nie potrzeba "strasznych" poswiecen aby nasz trawnik pod koniec pierwszego sezonu byl jednym z ladniejszych w okolicy. Na to aby w nowym miejscu wyhodowac sobie nowy - ladny trawnik potrzeba jednak 3 lat, chyba, ze kupimy trawnik w rolkach.