Ciasto drożdżowe z lodówki-paszteciki,makowce, pizza itp
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciasto drożdżowe z lodówki-paszteciki,makowce, pizza itp
5 dag drożdży
1 szklanka cukru (jeśli robimy do pasztecików to tylko 3 łyżki)
1/2 kostki margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut
Margarynę rozpuszczamy
Dodać resztę składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę
Podzielić ciasto na 4 rozwałkować nakładać farsz: marmoladę, ser, owoce itp
Smarujemy wierzch białkiem
Pieczemy około 10-15 min
Robiłam ostatnio faszerowane mięsem wyszły super tylko trochę było mało
Dostałam ten przepis od koleżanki Mirki i bardzo jej za niego dziękuję :P
polecam naprawdę pyszne :P
Paszteciki są wyborne :P :P :P
1 szklanka cukru (jeśli robimy do pasztecików to tylko 3 łyżki)
1/2 kostki margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut
Margarynę rozpuszczamy
Dodać resztę składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę
Podzielić ciasto na 4 rozwałkować nakładać farsz: marmoladę, ser, owoce itp
Smarujemy wierzch białkiem
Pieczemy około 10-15 min
Robiłam ostatnio faszerowane mięsem wyszły super tylko trochę było mało
Dostałam ten przepis od koleżanki Mirki i bardzo jej za niego dziękuję :P
polecam naprawdę pyszne :P
Paszteciki są wyborne :P :P :P
Ciasta drożdżowe z lodówki
Mój sprawdzony przepis to :
pół kg mąki, 3dkg drożdży, 2 jaja, kostka margaryny.
zmrożoną margarynę zeskrobać na mąkę, takie wiórki zrobić, wkruszyć drożdże, wbić 1 jaje i 1 żółtko {białko zostawić do posmarowania}
Wyrobić szybko ręką pulchne ciasto, gdyby było twardawe dodać trochę śmietany, może być też mleko.
Wstawić uformowaną z tego kulę na godzinę lub dłużej do lodówki {nie dać rosnąć}
Po wyjęciu rozwałkować na placek grubości około pół cm. Nałożyć farsz, może być słodki lub np kapusta z grzybami albo wg własnego smaku. Następnie zawinąć pasek na farsz, uciąć i tak aż do wykoNczenia całego ciasta. Pasy układam w brytfannie smaruję białkiem. Jeśli farsz słodki to posypuję cukrem i do piekarnika 180 do 200 st aż się u góry zrumienią.
Smacznego Jana
pół kg mąki, 3dkg drożdży, 2 jaja, kostka margaryny.
zmrożoną margarynę zeskrobać na mąkę, takie wiórki zrobić, wkruszyć drożdże, wbić 1 jaje i 1 żółtko {białko zostawić do posmarowania}
Wyrobić szybko ręką pulchne ciasto, gdyby było twardawe dodać trochę śmietany, może być też mleko.
Wstawić uformowaną z tego kulę na godzinę lub dłużej do lodówki {nie dać rosnąć}
Po wyjęciu rozwałkować na placek grubości około pół cm. Nałożyć farsz, może być słodki lub np kapusta z grzybami albo wg własnego smaku. Następnie zawinąć pasek na farsz, uciąć i tak aż do wykoNczenia całego ciasta. Pasy układam w brytfannie smaruję białkiem. Jeśli farsz słodki to posypuję cukrem i do piekarnika 180 do 200 st aż się u góry zrumienią.
Smacznego Jana
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu ,dziękuję i za ten przepis ,na pewno któregoś dnia zrobię . Jutro mam ochotę zrobić torcik z mielonego . Pięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje . Pisałaś , że można go jeść na zimno , to dobrze , bo taka porcja na dwie osoby to trochę za dużo / a może zamrożę / . 

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
WITAJ KASIU!!!
Mam jeszcze pytanko w sprawie ciasta drożdżowego . Jak chciałabym z niego zrobić makowca , to ile z tej porcji wyjdzie ? Ja piekę zawsze makowca z innego przepisu -z 1 kg mąki - to mam 4 szt . Po zwainięciu maku ciasto zawijam w papier do pieczenia z zakładką na wyrośnięcie ,odczekuję ok 1 godz. i wkładam do piekarnika i piekę ok 1 godz. Ty w swoim przepisie podajesz ,że pieczemy 10-15 min . Czy makowca też ? Czy po zawinięciu odrazu wkładasz do piekarnika i pieczesz . Paszteciki na pewno piecze się krócej bo są małe , makowiec trochę większy . Przepraszam ,,że mam tyle pytań , ale kto pyta to nie błądzi .Lepiej zapytać się i zrobić dobrze .
Mam jeszcze pytanko w sprawie ciasta drożdżowego . Jak chciałabym z niego zrobić makowca , to ile z tej porcji wyjdzie ? Ja piekę zawsze makowca z innego przepisu -z 1 kg mąki - to mam 4 szt . Po zwainięciu maku ciasto zawijam w papier do pieczenia z zakładką na wyrośnięcie ,odczekuję ok 1 godz. i wkładam do piekarnika i piekę ok 1 godz. Ty w swoim przepisie podajesz ,że pieczemy 10-15 min . Czy makowca też ? Czy po zawinięciu odrazu wkładasz do piekarnika i pieczesz . Paszteciki na pewno piecze się krócej bo są małe , makowiec trochę większy . Przepraszam ,,że mam tyle pytań , ale kto pyta to nie błądzi .Lepiej zapytać się i zrobić dobrze .

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- FIGA
Re: Ciasto drożdżowe z lodówki-paszteciki,makowce, pizza itp
O proszę jaki super przepisik na słodko i słono
Dziękuje FIGA , jak zawsze proste a jakie wyśmienite,
Choć nie jestem specjalistką w drożdżowych ciastach,
to tym bardziej skorzystam z tego przepisu, na pyszne "strudle"
Poprosze o więcej zdjęć i przepisów na nadzienia
Miłego weekendu

Dziękuje FIGA , jak zawsze proste a jakie wyśmienite,

Choć nie jestem specjalistką w drożdżowych ciastach,

to tym bardziej skorzystam z tego przepisu, na pyszne "strudle"

Poprosze o więcej zdjęć i przepisów na nadzienia

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Dziewczynki kochane macir może przepis na dobrą masę do ciasta??Chodzi mi o taką masę jak na tort,ale jednak ciut gęściejszą.Chciała bym zrobić ciasto z bezą/Przyznam sie ,że zjadłam ciasto kupione w kawiarence...masa kawowa z beza na kruchym spodzie...po prostu poezja...tylko jak ją zrobić????
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Kasiu
spróbowałam "mięsko bez pieczenia" , teraz spróbuję zrobić ciasto drożdżowe z lodówki.
Ciekawe przepisy
Dziękuję, pozdrawiam, Elżbieta
spróbowałam "mięsko bez pieczenia" , teraz spróbuję zrobić ciasto drożdżowe z lodówki.
Ciekawe przepisy
Dziękuję, pozdrawiam, Elżbieta
dziękuję za stronkę z przepisami.Ja dziś znów zarobiłam ciasto na drożdzowca.Tym razem z połowy porcji,bo tamten tak pięknie urósł ,ze mieliśmy kłopot z otwieraniem paszczy hihihi.Jutro będzie drożdżowy ze śliwkami
Chciałam się pokusic o coś bardziej wyrafinowanego ,ale przecież niedługo Świeęta i trzeba sobie wyostrzyć apetyt na ,,zaś,,

- FIGA
Ja nie lubię śliwek suszonych
ale na widok TEGO ciacha za każdym razem się ślinię i na święta będzie robione, bo dawno nie było 

Melduje ,ze ciacho drożdzowe ze sliwkami gotowe.Juz sie nie mogę doczekać poobiedniej kawki
.Figo ja nie dawałam suszonych śliwek tylko z cukru,a co do suszonych to zawsze musze sobie dawać po łapach ,bo do Świat kupowane są kilkakrotnie razem z figami i innymi suszonymi owocami 
Przepis na ciacho ze śliwkami spisałam i...zrobię je na Święta ,bo na pewno jest pyszne.Może podpowiesz coś od siebie do tego przepisu

Przepis na ciacho ze śliwkami spisałam i...zrobię je na Święta ,bo na pewno jest pyszne.Może podpowiesz coś od siebie do tego przepisu

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Kasiu , czy ciasto drożdżowe wstawiam do nagrzanego piekarnika?
Jeśli tak, to jaka powinna być temperatura?
pozdrawiam, Elżbieta
Jeśli tak, to jaka powinna być temperatura?
pozdrawiam, Elżbieta