mianowicie chodzi o rozgraniczenie działki kilka lat temu sąsiad wziął geodete wyznaczył sobie granice podpisałem rozgraniczenie dowiadując sie ze granica przebiega zgodnie z tym co zastaliśmy w tym dniu czyli idzie po ogrodzeniu ja biorę geodete dzisiaj i mówi mi ze ucieka mi na strone sąsiada 200 m2 2 ary i mam sie z tym godzić bo pot pisałem protokuł graniczny
jak to jest sąsiadowi dodają 2 ary mi chcą teraz odjąć czy mozna walczyć o sprostowanie lup odszkodowanie finansowe co o tym myślicie ???
MOżesz walczyć o swoje na drodze cywilnej, kierując pozew do sądu rejonowego.
Protokół okazania granic sporządzony przez uprawnionego geodetę, przyjąłeś będąc przekonany o rzetelności pomiarów.
Tymczasem, po paru latach okazało się, że stan faktyczny, wynikający z protokołu okazania, z np. 1999r, nie jest zgodny ze stanem prawnym, ujawnionym w księdze wieczystej ( i/ lub OPGK).Dowód- nowy projekt przebiegu granic, sporządzony przez innego geodetę.
Sąd może kazać wytyczyć nową granicę i przesunąc ogrodzenie lub przewłaszczyć 2 ary, za cenę rynkową, na rzecz osoby faktycznie władającej - i za zgodą stron.