SOS - rabatka od południa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

SOS - rabatka od południa

Post »

Przepraszam, jeśli piszę nie tu, gdzie należy, ale nie wiem ,gdzie mogłabym uzyskać poradę tu na forum.
Po obejrzeniu wielu wspaniałych ogrodów zdecydowałam się poprosić o pomoc. W moim ogrodzie jest rabatka usytuowana przy południowej ścianie domu. Chcialabym ją zasadzić czymś "na stałe". Pod "czymś" mam na myśli np. iglaki ,byliny. Z racji dużego nasłonecznienia, szybko przesychającego podłoża zasiewam tam aksamitki, ale jesienią i zimą ta rabatka jest taka biedna, szara ,opuszczona. Poproszę o pomoc. Dorota :oops:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też założyłam taką rabatkę,ale dopiero jesienią i co z tego wyjdzie to nie wiem. :wink: Okaże się po lecie.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Ciepłoluby, lawendy, macieżanki, rojniki, róże, pacioreczniki, dalie, maciejka między pomiędzy i już ładnie.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ja na południowej ścianie mam posadzone jako tło ostrokrzewy (zimozielone), a przed nimi czerwone róże w szpalerze.
Może nie ma zbyt wielu kolorów, ale wygląda "porządnie" i dekoracyjnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wymyśliłam sobie w długie wieczory taką rabatkę z trawami ozdobnymi i mikołajkiem, może jeszcze yukę tam posadzę. A jeśli chodzi o jednoroczne to polecam maczek kalifornijski (eszolcja), jest niewymagający i wysiewa się sam. Bardzo wdzięczna roślinka - jeśli nie denerwują Cię samosiejki
Awatar użytkownika
iwo-1
100p
100p
Od: 22 sty 2008, o 20:07

Post »

Ja natomiast mam teren piaszczysty bo mieszkam przy lesie i tą stronę zagospodarowałam w iglakach.
Po kilku latach wygląda tak jak na zdjęciu.
Jestem zadowolona bo nie muszę często podlewać a przy terenie piaszczystym woda się nie zatrzymuje no i oczywiście
dom się nie nagrzewa a jesienią zatrzymuje wiatry.

Obrazek

Pozdrawiam iwona
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A może bliżej ściany dać iglaki różnych kolorów i pokroju, a z przodu rabaty byliny, jakąś kocimiętkę, czy różne rozchodniki?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek
pod południową ścianą świetnie radzą sobie irysy. :)
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
dorcia
1000p
1000p

Post »

Ale jakie iglaki? Dobrze by było, żeby nie rosły zbyt wielkie. Pozdrawiam serdecznie Dorota. :P :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jakie iglaki?

Wejdź na stronę dowolnej szkółki ze sklepem internetowym i pooglądaj sobie ofertę krzewów iglastych. Znajdziesz tam dokładnie wszystkie odmiany, bo jest tego całe mnóstwo i nikt nie doradzi Ci lepiej, jak Twoje własne oczy :D

To Ty wiesz, czy wolisz płożące, czy wyższe (choć nadal nie wysokie), czy błękitne, czy złote, a może głęboko zielone, czy kłujące, czy raczej miękkie, czy jednakowe, jak szpaler, czy bardzo różne itd. Jak już znajdziesz zdjęcia, doczytasz w opisie jakie warunki lubią i jakie wysokości osiągają po np. 10 latach wzrostu, spisz sobie nazwy, zaplanuj układ rabaty i jeśli nadal będziesz miała pytania - pytaj na forum.

Zerknij też tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... aki#225598

Równolegle jest też podobny temat tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10698
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek
Śmiało możesz sadzić różne jałowce. :)
Mój ogródek cz.1
dorcia
1000p
1000p

Post »

Też myślałam o jałowcach, bo gdy się już zadomowią, to rosną dobrze, mam kilka u siebie w ogrodzie. A przed nimi coś kwitnącego, bo sama zieleń jest nieco smutna. Pozdrawiam. Dorota :P
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko jeśli chodzi o krzewy liściaste to możesz tawuły i pięciorniki posadzić,niskie irgi .Z bylin to u mnie wytrzymywały tę patelnię:irysy,krwawniki,rudbekie,szałwia,wszelkie skalniaki.
Mój ogródek cz.1
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za podpowiedź, teraz czeka mnie wyprawa do centrum ogrodniczego. Do zobaczenia ( gdzieś w...), a tak w ogóle to widziałam dzisiaj szpaka!!!! Pozdrawiam cieplutko i wiosennie. Dorota ;:1
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na Podlasiu to faktycznie ciekawe,tam jest zawsze wiosna znacznie opóźniona :wink: a gdzie masz najbliższe centra ogrodnicze?
Mój ogródek cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”