Nowe grządki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Monis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2008, o 01:15

Nowe grządki

Post »

Witam :)

Niedawno wraz z narzeczonym staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami własnego skrawka ziemi :) Jak to często bywa jest on bardzo zaniedbany :) Chciałabym założyć sobie mały warzywnik i tu moje pytanie: jak powinnam go najlepiej przygotować? Czy jest szansa na wyhodowanie czegoś jeszcze w tym roku, czy lepiej sobie odpuścić i od jesieni zacząć się szykować na następny? Dodam, że w miejscu, w którym mają powstać moje grządki, jest namiastka trawnika…

Pozdrawiam, Monika
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daj najpierw obornik.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Oczywiście musisz zerwać darń, później dobrze ( jak powiedział Erazm )dać obornik, albo dobry kompost. Wszystko przekopać. Obornik nie powinien być na wierzchu. Kompost może.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeśli masz tam chwasty, musisz się ich pozbyć. jeśli ma to być warzywnik, to pozostają metody mechaniczne (czytaj: ręczne), chemii nie stosuj, bo ją potem zjesz w jarzynkach...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Monis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Czyli tak: zabieram się za usuwanie chwastów, po czym kupuję obornik i nawożę nim ziemię i… sieję? Czy coś jeszcze musze zrobić?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Przekop widłami, to wyciągniesz korzenie / rozłogi perzu i innych wieloletnich chwaściorów, jeśli tam są. Nasiona i tak zostaną w ziemi, poza tym nawieje je wiatr, więc odchwaszczać będziesz i tak na bieżąco, ale jak porządnie wyciągniesz korzenie, zostaną Ci na potem tylko młode chwasty, a te łatwo potem usuwać, nawet spomiędzy roślin użytkowych czy ozdobnych.

Potem, jeśli masz dostęp do końskiego nawozu, to nasyp warstwę na wierzch ziemi i przekop przekładając / odwracając ziemię ze szpadla do góry nogami, żeby nieco zakopać nawóz.

Kompost można rozsypać po wierzchu, ale ziemię najpierw trzeba i tak przekopać, żeby ją wzruszyć i napowietrzyć, poprawić jej strukturę i przygotować do sadzenia czy siania. Tak więc bez kopania się nie obejdzie.

A na koniec trzeba zagrabić i można już siać, albo sadzić. Oczywiście nie w lutym, tak więc na kopanie i odchwaszczanie masz czas, przed wiosną zdążysz :)

Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Jeśli masz tam chwasty, musisz się ich pozbyć. jeśli ma to być warzywnik, to pozostają metody mechaniczne (czytaj: ręczne), chemii nie stosuj, bo ją potem zjesz w jarzynkach...
Och, jak ja cię uwielbiam Nalewko, za te słowa ! :P :P :P :P :P
Monis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”