Ziemia cuchnąca

Rośliny doniczkowe
MrKsawery
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ziemia cuchnąca

Post »

Mam kilka kwiatów doniczkowych, które po kupieniu przesadziłem, głownie są to rośliny egzotyczne typu juka, areka, skrzydłokwiat. Zauważyłem że ziemia śmierdzi, szczególnie kiedy powbijałem głęboko patyk poczułem dość intensywny zapach. Czy takie zjawisko jest normalne, czy świadczy o zaleganiu wody, gniciu? Dodam że areka ciągle ma suche liście i już drugi obcinałem końcówki, więc musi mieć sucho.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śmierdząca ziemia w doniczkach

Post »

Powodów tego może być wiele. Może świadczyć o tym, że woda zalega za długo w podłożu, może oznaczać że wdały się procesy gnilne. Np wtedy, kiedy za często podlewasz niż potrzeba albo gdy sadzisz bezpośrednio w samą ziemię. Ziemia też wydaje specyficzny zapach kiedy już jest stara, czyli podłoże było już jakiś czas wymieniane. Nawożenie np. Biohomusem - niektóre w zależności od producenta, mogą dawać niezbyt przyjemny zapach.
Jeśli chodzi o problem z przesuszaniem liści u Areki to problem nie leży w podłożu, ale prędzej w zbyt suchym powietrzu, poczytaj ten wątek:

viewtopic.php?f=19&t=3772
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MrKsawery
100p
100p

Post »

Co miałeś na myśli z sadzeniem w samą ziemię? Bez domieszki innych składników?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sadzi się roślin bezpośrednio do samej ziemi, zawsze powinno się dawać rozluźniacz w postaci agroperlitu albo żwirku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
jjdj

Post »

Zamiast ziemi polecam bardzo drobno mieloną korę przesianą przez sito o maksymalnej wielkości oczek 8mm, zmieszać to z perlitem i ryzyko zalania spada. No i rośliny można rzadziej przesadzać, bo kor się powoli rozkłada.
MrKsawery
100p
100p

Re: Ziemia cuchnąca

Post »

Procesy gnilne, grzyby czy to prawda ze mozna pomoc roslina naturalnymi sposobami np zabksmi czosnku, naparami z cebuli itd.?
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Próbowałam kiedyś wywaru czosnkowego na pojawiającą się na powierzchni ziemi pleśń (jak wiadomo to też grzyb). Po tygodniu oczekiwania na efekty nabyłam Previcur i wtedy problem został rozwiązany. Od tego czasu nie bardzo wierzę w naturalne metody.

B.
jjdj

Post »

Jeżeli podłoże śmierdzi i pojawia się grzyb, trzeba zmienic podłoże, a nie fungicydy lać. To tak jakby na kaszel palacza pić syrop ciągle paląc papierosy.
MrKsawery
100p
100p

Post »

To oczywiste, ale jeśli grzyb jest gdzieś na roślinie lub zostanie nawet po przesadzeniu?
jjdj

Post »

Wtedy stosujemy oprysk fungicydem systemicznym/interwencyjnym.
MrKsawery
100p
100p

Post »

A jeśli nie chce sie truć chemią?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardziej się trujesz smogiem na zewnątrz w okresie grzewczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
jjdj

Post »

Zależy od choroby, jeśli odglebowa, to lepiej wyrzucić roślinę i kupić nową.
PS
Poza tym wyrzuć wszelkie opakowania plastikowe na żywnośc i nie dotykaj paragonów ze sklepu- Bisfenol A.
Nie kupuj praktycznie niczego w sklepie- sama chemia przecież.
MrKsawery
100p
100p

Post »

Tylko po co w ogole sie truć?

Czy naturalne nawozy interwencyjne typu Bio Gardena Nawóz Interwencyjny lub pałeczki pałeczki G guano i helpery są dobre tak dla zabezpieczenia lub kiedy jest podejrzanie grzyba?
Te dwa składniki sa raczej całkowicie nieszkodliwe?
jjdj

Post »

Nawozami chcesz patogeny zabić? Pionierem jesteś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”