Jak to zwykle bywa (albo to może tylko ja ??) pewne projekty rodzą się zupełnie przez przypadek i niechcący. Chociaż słowo niechcący może wydawać się dość mało trafne ale po kolei. Od jakiegoś czasu w moim domu bardzo mocno wzrosła konsumpcja cytrusów. Zupełnie przez przypadek w jednej z dyskusji ze znajomymi o tym fakcie ktoś rzucił hasło że widział u kogoś w domu ładne cytryny i pomarańcze .... tak oto doszedłem do etapu na którym właśnie projektuje swoją domową szklarnię <głupek ze mnie>
Na tym etapie mam całe mnóstwo pytań (część z nich zadałem przy okazji wątku o stanie zdrowie moich zmartwień) i doszedłem do wniosku że zebranie tego wszystkiego w jednym miejscu może być ciekawym pomysłem dla większej ilość użytkowników a być może kogoś zainspiruje do podobnych "wykroczeń"

Ponieważ może się przewijać wiele różnych wątków (np: konstrukcja, podłoże, napowietrzenie) chciałbym dla utrzymania porządku zaproponować podział na:
1. Konstrukcja
2. Podłoża
3. Wilgotność
4. Podlewanie
5. Napowietrzanie
6. Naświetlanie
Jeśli odpowiadając lub dopytując o coś będziemy używać przed tekstem nazwy kategorii bardzo ułatwi to prowadzenie dyskusji oraz wyszukiwanie konkretnych informacji dla osób zainteresowanych czy to całością czy tylko jakimś wycinkiem całego tematu.
Po tym przydługim wstępie pora na creme de le creme......
Stanowisko

Duża witryna jest praktycznie na osi południa a mała zachodnia
1. Konstrukcja
a) Stopy - 4 x 10 cm - aby umożliwić łatwy dostęp podczas sprzątania (drewno)
b) Rama zew - 117 x 63 x 15 (drewno)
c) Rama wew - 105 x 55 x 15 - zakładam 2 rzędy po 4 doniczki (20x20/doniczka) plus 5 cm luzu z każdej strony (drewno)
d) Pokrywa - 111 x 61 x 65 - (poliwęglan / plexi / szkło)

Pokrywa jako całość będzie osadzana pomiędzy dwoma ramami dla stabilności oraz szczelności. Będzie ją można również całkowicie zdjąć na okres letni kiedy będzie wystawiana na taras.
Wymiary: (długość x szerokość x wysokość)
Pytania:
1. Zastanawiam się nad wykorzystaniem 1-3 cm na spodzie aby przygotować miejsce w którym nadmiar ewentualnej wody mógłby swobodnie spływać - trochę zainspirowały mnie Self-Watering Raised Beds. Czy ma to sens i ewentualnie czy gra jest warta świeczki ??
2. Cały czas zbieram informacje na temat materiału na pokrywę. Ma ktoś doświadczenie na tym polu, szczególnie jeśli chodzi o poliwęglany i plexi ?? Czy może nie ma co wydziwiać i postawić na szkło ??
2. Podłoża
Na chwilę obecną jestem na etapie zamawiania mieszanki torf/kora/perlit. Wyczytałem również ciekawą radę odnośnie gliny wędkarskiej i szczerze mówiąc jak wpadnie mi w ręce do czasu kiedy wszystko będzie gotowe możliwe że też ją wyprażę i dodam.
3. Wilgotność
Nad tym będę musiał posiedzieć najdłużej. Mój dom ogrzewany jest powietrzem i mimo maksymalnego ustawienia wilgotności powietrze mimo wszystko jest w środku dość mocno suche. To będzie więc wymuszać na mnie podniesienie wilgotności wewnątrz szklarni i szczerze mówiąc póki co nie mam pomysłu na to. No może poza umieszczeniem po prostu w środku dwóch otwartych zbiorników z wodą.
Pytania:
1. Ma ktoś wiedzę na temat jakiegoś systemu (mechanicznego/automatycznego) podnoszącego wilgotność ??
2. Mógłby się ktoś podzielić wiedzą w jaką wilgotność wewnątrz powinienem "celować" ??
4. Podlewanie
Temat mocno powiązany z poprzednim czyli wilgotnością, ale tutaj chciałbym się skupić bardziej na praktycznym podejściu. Wcześniej wspomniałem o inspiracji Self-watering'ami ale maty kapilarne i tego typu rozwiązania też może warto wziąć pod uwagę ??
5. Napowietrzanie
W części o konstrukcji wspomniałem o tym że cała pokrywa będzie możliwa do zdjęcia, ale poza tym planuję niezależny system wentylacji. Chętnie dowiem się jakie zdanie macie na ten temat
Opcje:
1. Wszystkie boki pokrywy są nieruchome a napowietrzanie będzie oparte na wentylatorach
2. Dwa mniejsze boki będą podzielone i 20-30 cm (licząc od góry) część będzie uchylana
a) uchylana tak -> \
b) uchylana tak -> /
3. Otwierana będzie górna pokrywa
Jak myślicie ??
6. Naświetlanie
Jako że szklarnia ma być przede wszystkim zimowym domem warto pomyśleć o podświetleniu. Ponieważ wymiary całości będą dość spore a całość drewna będzie dopasowana kolorystycznie do reszty wystroju warto również pomyśleć nad walorem estetycznym. Gdyby w grę wchodziło doświetlanie w całości konstrukcji trzeba będzie jeszcze przewidzieć miejsce na wpuszczenie kabli elektrycznych i zamontowanie lamp.
Do wyboru jest sporo opcji choć najczęściej sugeruje się diody LED (czerwone/niebieskie). Pytanie jak te LED'y wyglądają w praktyce i czy nie dominują w pomieszczeniu z innym źródłem światła. Fajnie by było gdyby ktoś wrzucił jakieś zdjęcie jeśli takowe posiada w użyciu.
Druga sprawa to dobór mocy i ilości tych świateł. Roślin póki co będzie 8 w czterech rzędach a wysokość pokrywy to 50 cm. Jak to policzyć ??
Jeśli oświetlenie miałoby być wewnątrz dość kłopotliwe będzie zdejmowanie całego przeszklenia (chce aby to było możliwe) na lato lub aby wykonać jakieś prace przy roślinach. Poza tym zasłonięcie całej góry blachą chyba spowoduje ograniczenie dostępu słońca ??
To na początek. Oczywiście na bieżąco będę mógł też nanosić korekty do projektu jeśli zechcecie wspomóc radą, podpowiedzią czy gotowymi rozwiązaniami.