Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu Piękne fotki ;:215 Dobrze, że powiedziałaś o Perwoskii, też nie wiedziałam, że trzeba ją przyciąć na wiosnę :oops:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Podglądam Twoje hortensje, bo mam nadzieję, że moje krzaki też będą kiedyś takie okazałe. Szkoda tylko, że tylko z nich jestem w stanie rozróżnić. Niektóre mają tak podobne kwiatostany, że za żadną cho...ę nie umiem dopasować. :shock:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, ja też mam wrażenie, że pewne rośliny przyspieszyły... rozchodniki kolory nabierają, jarzębina czerwona, kasztany takie nabrzmiałe... Jesień??? ;:oj A może bardziej dojrzałe lato...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Co to za trawa taka bordowa, która rośnie wraz z różowym zawilcem?
Śliczne zestawienie roślin.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Soniu - dajesz radę w te upały? Popadało troszkę u Was, ale teraz prognozy pokazują, że u Ciebie gorąco. Ja powoli dziękuję za aż takie słońce, moje roze też nie wytrzymują upałów i zbyt szybko przekiwtają, a przecież niemal miesiąc kaząły na siebie czekać. Mówisz, że rozchodniki zwiastują jesień? Nie żartuj, jeszcze nie czas!
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu jak Twoje bukszpany? Obserwuj je bo ćma bukszpanowa (cydalima perspectalis) w Polsce niszczy już krakowskie ogrody,jednak dotarła a miałam nadzieję,że ominie Polskę.Jej gąsienice są strasznie żarłoczne,sieje niesamowite spustoszenie wśród bukszpanów.Załamka.
U nas jej nie ma (centralna Polska) ale już się boję,myślę nad zamiennikami dla bukszpanów jak tylko zacznie mi niszczyć bukszpany.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne piękne hortki.W takim razie Pink Diamont sobie zapiszę , może gdzies ją trafię do kupienia.
O tak lilie nie dość,że cudne to i cudnie pachną.I ja je za to uwielbiam.Trawki piękne.
Chcę przerobić 2 rabaty przy futrce i chcę posadzić kilka małych trawek,Co poradziłabyś ??
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie wcale nie było chłodniej ,a w mieście żar lał się z nieba .
Dzisiaj ostatni dzień upału, wróci za kilka dni :)
Ale ten czas szybko mija ... zaraz jesień :roll:
Jak zawsze wszystko piękne, najbardziej podobają mi się trawy ;:173
Soniu mogłabyś wstawić zdjęcie Twojej Bobo ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kolejny upalny dzień, ale już tylko 33 stopnie. ;:306 Niestety zdrowie nie pozwala na prace w takiej temperaturze. Wyszłam około 18 i trochę ścięłam lawendę przy tarasie, bo już ponownie kwitnie, a stare kwiaty straszą. Żmudna praca jeśli się chce ściąć tylko przekwitłe, a nie zniszczyć świeżych kwiatów. Ścięłam też przy ziemi pędy mikołajka, już brzydki i sypie nasionami. Druga partia fasolki już się kończy, trzecia zaczyna budować strąki, a czwarta ma 10 cm wysokości. Posadziłam jakieś wyjątkowo plenne odmiany, bo jemy sporo na bieżąco, a jeszcze jedna szuflada zamrażarki pełna.

Dorotko lepiej żeby Twoja Vanilka zmieniła miejsce, bo za kilka lat zdominuje róże, a przesadzić byłoby wtedy trudno. Od ubiegłego roku się powtarzam, ale dopiero na własnych błędach przekonałam się, że hortensje to wielkie krzewy. :roll: Próbowałam różnych wariantów przycinania, ale to nie ogranicza wzrostu. Wydawało mi się że odległość 120 cm miedzy hortensjami jest wystarczająca, takie zalecenia dostałam ze szkółki. Dziś trudno odróżnić moje tak posadzone Limki, stworzyły nieciekawy żywopłot. Te dwie po lewej w oddali.

Obrazek

Obrazek

Jolu dziękuję. ;:196 Ogród trochę zaczyna żyć swoim życiem. Tak jak Ty, dużo czasu poświęcam wnusiowi, bo czas szybko mija, więc niech wie, że ma kochających dziadków. Sporo roślin rośnie już kilka lat, więc za dużo pracy nie wymagają. Niestety wycinanie przekwitłych kwiatów konieczne, bo straszą. Cały tydzień nic nie zrobiłam w ogrodzie z powodu upałów. ;:223

Obrazek

Obrazek

Małgosiu clem3 upał zelżał do 34 stopni. ;:173 Jest tak nieznośnie gorąco w ogrodzie, że nie da się pracować. Cienia niestety u mnie właściwie nie ma. Najstarsza perowskia ma sześć lat, ta największa z białymi jeżówkami. Poza tym mam dwie dwuletnie i cztery ubiegłoroczne siewki. Im młodsza, tym tnę je niżej. Tnij swoją, bo nie nabierze ładnego kształtu. Patyki możesz ukorzeniać. Rozchodniki dopiero zaczynają rozwijać kwiaty, szczególnie te na skarpie, gdzie cały czas maja palące słońce. Hortensje brązowieją zamiast się przebarwiać. Specjalnie dla Ciebie trzy Limki, po lewej ubiegłoroczna na pniu i dwie czteroletnie w formie krzewu. Wszystkie z własnych patyków. :) Dwuletnia siewka perowskii na drugim zdjęciu.

Obrazek

Obrazek

Ewuniu ewarost dziękuję. ;:196 Wszystko tnę, :;230 pewnie będzie tego cięcia coraz więcej, bo dużo roślin posadzonych za blisko siebie. ;:124 Perowskia wypuszcza pędy nawet od korzenia, jak przytniesz nisko, od razu będzie miała więcej kwitnących pędów.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu PEPSI znam nawy swoich hortensji, bo większość wyhodowana z własnych patyków. ;:306 Kolejne, jak kupowałam, to już zapisywałam. U Ciebie lepsza gleba, to będą jeszcze większe. Trzeba im tylko zakwaszać trochę ziemię, bo w zasadowej gorzej rosną i kwitną. Ja niestety po kształcie pojedynczych kwiatków, też nie umiem rozróżnić. Ważne, że cieszą kwiatami. ;:215

Obrazek

Obrazek

Basiu zawsze nam się lato wydaje za krótkie, choć aktualne upały nie pozostawiają wątpliwości, że to jeszcze nie jesień. ;:108 Jednak sporo roślin jesiennych już pokazuje kwiaty. Nawet hibiskusy w tym roku szybciej zakwitły.

Obrazek

Obrazek

Reniu miło powitać, taką doświadczoną ogrodniczkę i forumkę. ;:180 Ta brązowa trawa, to jednoroczna rozplenica Majesty. Ma od 100 do 140 cm w gruncie, w donicy około 80 cm. Niestety nie zimuje, ale ładnie wschodzi. Wysiałam od razu w doniczek, rosła bez pikowania, aż do momentu posadzenia na rabacie.

Obrazek

Obrazek

Ewuś ewka36jj mam ten komfort, że nie muszę jeździć do pracy codziennie, a w domu chłód. Żal mi tylko dni, kiedy mogłabym coś zrobić w ogrodzie, ale upał nie pozwala. Niestety ze względu na zdrowie, nie wychodzę właściwie w takie dni jak teraz. Nam upały łatwiej przeżyć, niż roślinom, które cały dzień na słońcu. ;:174 Tak, tak, 34 stopnie to na pewno lato, a po niedzieli ma być podobnie. Twoje róże i tak dobrze sobie radzą, u mnie jeszcze pąk się nie rozwinie, a już przyschnięty. Na mojej nieosłoniętej działce, większość roślin musi przeżyć ekstremalne temperatury latem i zimą.

Obrazek

Obrazek

Kaszka dziękuję, ;:196 już poczytałam o tej pladze. Na pewno nie będę walczyć ciężką chemią, wnusio bawi się w ogrodzie. Jak padną bukszpany, zastąpię je czym innym. Powoli nabieram dystansu do strat i niepowodzeń ogrodowych. ;:108 Moje obwódki i kulki z trzmieliny dobrze sobie radzą, może to jest alternatywa. ;:131 Może jeszcze tawuły japońskie, są trochę wyższe, ale cięte nisko też dobrze wyglądają.

Obrazek

Obrazek

Aniu lilii mamy obie dużo, szkoda tylko, że tak krótko kwitły. Moje poprzypalane, ale i tak pachną. Pink Diamond ma więcej kwiatów płonnych niż Pinki Vinki i kwiatostan też okazalszy.
Jeśli nie masz jakiegoś wybitnie suchego miejsca na te trawy, to najlepiej turzyce. U mnie doskonale sprawdziła się w słonecznym miejscu Evergold i Frosted Culrs. Podobnie ładnie się rozrasta Ice Dance, ale potrzebuje trochę więcej wilgoci. Mam też Ptasie Łapki, ale w słońcu gorzej przyrasta, podobnie jak The Beatles. Możesz też spróbować Ostnicy Pony Tails. Teoretycznie, to jednoroczna trawa, ale u mnie przeżyła ostatnie trzy zimu i wysiewa się w ogromnych ilościach, więc stale jest w ogrodzie. ;:215 Miałam kiedyś sporo kostrzew niebieskich, ale wyjątkowo szybko brzydły, więc już nie sadzę. Na zdjęciu Ewergold.

Obrazek

Obrazek

Seba miło, że trawy zaczynają Ci się podobać. ;:196 Jestem ciepłolubna i lubię 25 stopni, ale nie 34. ;:145 Bobo mają około 35 cm wysokości i tyle szerokości. Ostatnia po prawej najwcześniej zakwitła i właśnie się ugotowała przy nagrzanej kostce. Dwie pozostałe trochę osłonięte wysokim prosem, to lepiej się mają.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Szkoda tych straconych przez aurę dni i mnie... ;:oj Mogłoby już nam odpuścić pogodowo trochę..Wybrzeże pragnie upałów a im w naszym regionie najlepiej... :roll:
W tygodniu solidnie popadało , 2 dni odpuściłam na podlewanie no i wczoraj pod wieczór zgliszcza likwidowałam ;:131 ...dobrze,że raczej doniczkowce jednoroczne to mi tak nie żal...
Twoje rabaty pięknie się prezentują ;:138 ...widać , że upały im nie straszne! ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, u mnie też hibiskusy już zaczynają kwitnąć, w tym roku wyjątkowo dużo mają pączków.

Dziękuję za informacje o sadzeniu hortensji, już na pewno jedną będę musiała przesadzić, bo mi na róże wejdzie, już zaczyna wchodzić... Powiedz mi, kiedy im najlepiej zmieniać miejscówkę?
Twoje hortensje są cudowne! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit .Faktycznie upały mamy ekstremalne ;:oj . My wczoraj wróciliśmy znad wody i już mi źle bo w domu gorąco ;:222 . W ogrodzie nic nie robię bo mi się w taki upał po prostu nie chce. Czekam na deszcze i niższą temperaturę . ;:108 . Twoje hortensje bardzo ładnie się prezentują ;:138 . Podziwiam też Twoje trawy i w przyszłości muszę zainteresować się turzycami czy innymi ;:131 . Może i rozchodniki zwiastują jesień ale do niej jeszcze chwila. Zleci oczywiście bardzo szybko ;:306 . Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu jak patrzę na Twoje uporządkowane rabaty to mam ochotę iść na ogród i przesadzać swoje rośliny.
Podoba mi się obejście koło garaży, hortensje, jeżówki piękne. U mnie dziś trochę chłodniej, ale to jeszcze nie to, czekam na max 25 stopni.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu wiem jak to jest nie móc wyjść na słońce ( mam na nie uczulenie polekowe) ;:222 Dzisiaj dopiero u mnie nieco chłodniej... ale deszczu jak na lekarstwo ... aż się boję rachunku za wodę :oops: Te czerwone żurawki wyglądają w słońcu jakby płonęły ;:333
Piękne te Twoje hortensje ;:215 ale ta rabatka to iście pałacowa ;:173
Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, poczytałam o ćmie bukszpanowej o której pisała Kaszka i na zdjęciach rozpoznałam gąsienice, które w zeszłym roku zjadły mi moje trzy bukszpany. Jednego wykopałam, a dwa obcięłam przy ziemi i wiosną wypuściły nowe gałązki, teraz mają ok 20 cm. Alternatywą dla bukszpanów może być również suchodrzew chiński.
Twoje rabaty zawsze mnie zachwycają, piękne są powtarzające się plamy kolorów widoczne z daleka. Marzy mi się taki efekt u siebie. Będę chyba porządkować swoją rabatę przy murze od ulicy, bo muszę odmłodzić kilka bylin. Miejsca mało, więc nie poszaleję za bardzo, ale dojrzewam, żeby czegoś się pozbyć a w zamian dosadzić w odstępach zawilce japońskie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”