Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Zuziu już tak pięknie się robi w ogrodach a u ciebie tyle kolorków się pojawiło.Magnolie uwielbiam i kolorek twojej cudny ,myślę o takiej ciemnej no i mam chęć na żółtą.Co do rododendrona to nie mam pojęcia co może mu być więc nie pomogę 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dziś swojego przesadziłam, zobaczę jak teraz będzie rósł, bo znowu dziś patyka suchego mu wycięłam 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłeczko, moje hiacynty to pierwszaki może dlatego takie, ciekawe jakie będą kolejne sezony. Magnolię jak będziesz kupowała to rozglądaj sie za taką już kwitnącą abyś nie musiała za nią czekać jak ja za swoją
Coś kiedyś słyszałam o fusach pod rodki, ale za mało wiem, ja kupiłam nawóz zakwaszający i dolistny przeciw chlorozie.
Tulap, nad tą magnolią jeszcze podumam, a śnieżniki... TAK, koniecznie muszę mieć ich więcej
Kasia-Kasiula17, rodka już spryskałam i podsypałam
Zobaczymy czy będą efekty
Kasia-kasia100780, a kwitła już Tobie ta Twoja magnolia? Moja kazała za dobą czekać ładnych parę latek
Iwonko-iwona0042, mój wody miał dosyć, u mnie to najprawdopodobniej wina podłoża.Moje piaski niestety trzeba regularnie zakwaszać dla nich. Jak tylko się zbyt zasadowa zrobi od razu widać to po liściach
Trzymam kciuki za Twojego, a dałaś mu kwaśnej ziemi przy przesadzaniu?
Małgosia, właśnie preparatem z żelazem popryskałam delikwenta i podsypałam zakwaszającym nawozem. Oby wyzdrowiał
Kasia-mymysteryy, chyba więc tak zrobię, nie chciałabym żeby odchorowała cięcie
Anka, nie wiem czy się da ją zapleść, te pędy to takie sztywne są. Ale może zrobię tak jak podpowiada zara - spróbuję je przysunąć do siebie i związać tak aby się zeszły. Życzę udanych zakupów w OBI, potem wpadnę zobaczyć czy się udało
Śnieżnik mnie zafascynował w tym roku, zdecydowanie chcę ich więcej
Soniu, a wiesz że magnolię można formować na drzewko? Ja swoją postaram się właśnie tak uformować
Siarczanu amonu nie udało mi sie jeszcze kupić, ale dostałam nawóz dolistny przeciw chlorozie i doglebowy zakwaszający. Ale ten siarczan też muszę kupić, na moje piaski raczej będzie konieczny.
Ewelinko, zawilec u mnie pierwszy rok i już się wystraszyłam że będzie żółty. Na szczęście okazał się biały. Ku mojemu szczęściu
Sabina, moje przedszkole wciąż w donicach
Miałam chęci do sadzenia dziś, ale po południu przyjechali goście i znów trzeba było przesunąć. Jutro wyjeżdżam... hmmm. chyba znów padnie na kolejny weekend.
Małgosia, powiem szczerze że nie pamiętam, ale jak uda mi się gdzieś odnaleźć fiszkę to Ci napiszę
Aniu-zara, pójdę za Twoją radą i spróbuję zbliżyć jakoś te dwa przewodniki w magnolii
Ciachnę najwyżej tylko te najniższe gałęzie żeby otrzymać formę drzewka. Bardzo się napaliłam na nasionka tego fioletowego ciemiernika, jak tym razem będą na pewno rozsieję - białego mam cały żłobek 
Marlena, zrobię jak radzisz Ty i inne dziewczyny, nie odetnę tego przewodnika z magnolii, spróbuję połączyć je razem
Lucynko, jak tylko uda mi się zebrać nasionka, wysiać i doczekać młodziaków chętnie będę się dzieliła. Biały dał liczne potomstwo, ciekawe czy ten fioletowy też tak chętnie się rozmnaża
Iwona, musisz ją obfocić i wstawić u siebie, chętnie obejrzę tę Twoją panienkę
Anita, tak, na moich piachach szybko ziemia się wymywa, chyba przegapiłam czas zakwaszania
Już nastąpiła akcja reanimacja. Czekam na efekty. Magnolii jednak nie bedę ciąć, będę naginać.
Beatko, a wiesz że ja myślałam o takiej bledziutkoróżowej magnolii? No ale jest taka i już. Też nie jest zła. A za żółtym kolorem nie przepadam, więc oglądam tylko w innych ogródkach
---------------------------
Pomimo że ranek był dość chłodny, dzionek okazał się nad wyraz przyjemny
Znów parę rzeczy udało mi się w ogrodzie porobić. Dziś odbyło się pierwsze po zimie koszenie trawy, a raczej trawo-chwasto-mchu
Popieliłam trochę i teraz rozumiem czemu dziewczyny twierdzą że raz wprowadzona naparstnica do ogrodu zostaje tam na zawsze - mam mnóstwo naparstnicowych siewek
Szkoda że one kwitną dopiero w drugim roku. Przycięliśmy z eMem kolejne tuje z następnej strony ogrodu i zostały wyczyszczone meble ogrodowe i altana. Rodki opryskałam na chlorozę i podsypałam nawozem zakwaszającym. Czekam na efekty
No i oczywiście parę fotek udało się pstryknąć
Młode przyrosty na jednej z tuj

Tak wyglądają tulipany niewykopywane już trzeci sezon

Tutaj też niewykopywane, z tym że widzę pełno małych tulipanków z cebulek przybyszowych

Sasanki

Szafirek z pśćółką

Białe też jednak wylazły

Ice creamy

Budzi sie imperata

Prymulka

Ciemiernikowy żłobek

I moje ostatnie nabytki

Kochani, życzę wszystkim cudownej niedzieli

Tulap, nad tą magnolią jeszcze podumam, a śnieżniki... TAK, koniecznie muszę mieć ich więcej

Kasia-Kasiula17, rodka już spryskałam i podsypałam

Kasia-kasia100780, a kwitła już Tobie ta Twoja magnolia? Moja kazała za dobą czekać ładnych parę latek

Iwonko-iwona0042, mój wody miał dosyć, u mnie to najprawdopodobniej wina podłoża.Moje piaski niestety trzeba regularnie zakwaszać dla nich. Jak tylko się zbyt zasadowa zrobi od razu widać to po liściach

Małgosia, właśnie preparatem z żelazem popryskałam delikwenta i podsypałam zakwaszającym nawozem. Oby wyzdrowiał

Kasia-mymysteryy, chyba więc tak zrobię, nie chciałabym żeby odchorowała cięcie

Anka, nie wiem czy się da ją zapleść, te pędy to takie sztywne są. Ale może zrobię tak jak podpowiada zara - spróbuję je przysunąć do siebie i związać tak aby się zeszły. Życzę udanych zakupów w OBI, potem wpadnę zobaczyć czy się udało

Soniu, a wiesz że magnolię można formować na drzewko? Ja swoją postaram się właśnie tak uformować

Ewelinko, zawilec u mnie pierwszy rok i już się wystraszyłam że będzie żółty. Na szczęście okazał się biały. Ku mojemu szczęściu

Sabina, moje przedszkole wciąż w donicach

Małgosia, powiem szczerze że nie pamiętam, ale jak uda mi się gdzieś odnaleźć fiszkę to Ci napiszę

Aniu-zara, pójdę za Twoją radą i spróbuję zbliżyć jakoś te dwa przewodniki w magnolii

Marlena, zrobię jak radzisz Ty i inne dziewczyny, nie odetnę tego przewodnika z magnolii, spróbuję połączyć je razem
Lucynko, jak tylko uda mi się zebrać nasionka, wysiać i doczekać młodziaków chętnie będę się dzieliła. Biały dał liczne potomstwo, ciekawe czy ten fioletowy też tak chętnie się rozmnaża

Iwona, musisz ją obfocić i wstawić u siebie, chętnie obejrzę tę Twoją panienkę

Anita, tak, na moich piachach szybko ziemia się wymywa, chyba przegapiłam czas zakwaszania

Beatko, a wiesz że ja myślałam o takiej bledziutkoróżowej magnolii? No ale jest taka i już. Też nie jest zła. A za żółtym kolorem nie przepadam, więc oglądam tylko w innych ogródkach

---------------------------
Pomimo że ranek był dość chłodny, dzionek okazał się nad wyraz przyjemny

Młode przyrosty na jednej z tuj

Tak wyglądają tulipany niewykopywane już trzeci sezon

Tutaj też niewykopywane, z tym że widzę pełno małych tulipanków z cebulek przybyszowych

Sasanki

Szafirek z pśćółką

Białe też jednak wylazły

Ice creamy

Budzi sie imperata

Prymulka

Ciemiernikowy żłobek

I moje ostatnie nabytki

Kochani, życzę wszystkim cudownej niedzieli

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu chyba u ciebie nie padało dzisiaj bo takie piękne zdjęcia .U nas leje od wczoraj non stop ,pojechałyśmy z koleżanką na targi ogrodnicze i tak przemokłyśmy,że szok .
Ja może i bym kupiła żółtą magnolię ,ale są póki co drogie i jak by mi nie przetrwała to chyba bym się załamała ,no i dlatego się na razie powstrzymuje z jej kupnem
Ja może i bym kupiła żółtą magnolię ,ale są póki co drogie i jak by mi nie przetrwała to chyba bym się załamała ,no i dlatego się na razie powstrzymuje z jej kupnem

Te przyrosty to jak robale spokrewnione z biedronką
Tulipany jak już zaschną to rozdziel.Będą miały już za małe kwiaty.
Niezapominajki są przepiękne

Tulipany jak już zaschną to rozdziel.Będą miały już za małe kwiaty.
Niezapominajki są przepiękne

Zuza, moje rodki są podobne i je mocno dokarmiam. Moja magnolia też miała dwa przewodniki, ale sama mi pomogła bo jeden przemarzł 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Zuza, co robisz ze żłobkiem? Ja mam podobny, ale nie wiem co robić. Pozwolić rosnąć na miejscu, czy do doniczek?
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Zuziu dokarmiasz czymś tulipany, że tak ładnie zapowiadają kwitnienie?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Piękne zdjęcia, piękne kwiaty!
Tulipany super się zapowiadają. Podziwiam i zazdroszczę!
U mnie niby też, ale takie łądne nie są
Sasanki - miód!
Tulipany super się zapowiadają. Podziwiam i zazdroszczę!

Sasanki - miód!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ja swoje tulipany nie wykopuję.
Twoje są juz śliczne
I te sasanki - cudne kolorki i szafirki,Białych jeszcze mi brakuje
Twoje są juz śliczne

I te sasanki - cudne kolorki i szafirki,Białych jeszcze mi brakuje

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Dałam Zuziu wszystko jak trzeba, zresztą ziemia u mnie bardziej kwaśna właśnie
o właśnie taki trawo-chwasto-mech dziś i u nas był koszony, ale tak co roku mam wiosną 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuz udało mi się wczoraj, w przerwie deszczu, rozsypać wszystkim cebulowym obornika.
Jupiii 
Przypomnij mi Ice Cream'y to pierwszy rok u Ciebie czy kolejny?
Co do mojej magnolii, którą chcę wyprowadzić na drzewko. Nie zamierzam obcinać przewodników a tylko wszelkie gałązki nisko położone, od nich wychodzące. No muszę spróbować.
Ciemiernikowe przedszkole cudne. Jak tak samo rozsieje Ci się ten nowy nabytek to i ja w przyszłości się wpraszam na niego.
No ale może do tego czasu trafię na podobnego, ciemnego, kupie i Ci odpuszczę.

Przypomnij mi Ice Cream'y to pierwszy rok u Ciebie czy kolejny?
Co do mojej magnolii, którą chcę wyprowadzić na drzewko. Nie zamierzam obcinać przewodników a tylko wszelkie gałązki nisko położone, od nich wychodzące. No muszę spróbować.

Ciemiernikowe przedszkole cudne. Jak tak samo rozsieje Ci się ten nowy nabytek to i ja w przyszłości się wpraszam na niego.
No ale może do tego czasu trafię na podobnego, ciemnego, kupie i Ci odpuszczę.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Zuza Ice Cream u mnie chyba dwa po zimie wyszły,ale nie jestem pewna,kępki tulipanów u Ciebie bardzo gęste.
Niedługo się zacznie rozkwit to oczy zgubię
Mam chęć na magnolię w formie drzewka,tylko muszę odmianę jakąś wybrać hmm...
Miłej niedzieli
Niedługo się zacznie rozkwit to oczy zgubię

Mam chęć na magnolię w formie drzewka,tylko muszę odmianę jakąś wybrać hmm...
Miłej niedzieli

- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Zuzka nie potrzebujesz przypadkiem przedszkolanki do tego ciemiernikowego żłobka
Z chęcią zajmę się maleństwami z grupy: "Białaski" jaki i potencjalnej przyszłej grupy "Fioletaski "
Kochana z tą magnolia to będzie najbardziej dogodny sposób i póki co najmniej inwazyjny
Gdyby nie wyszło zespalanie dwóch przewodników zawsze można w następnych sezonach podumać nad inna metodą...
Jakie cudne masz te tulipany - tylko oczy wytrzeszczać.
Uwielbiam ten moment rozwoju tych wiosennych ogrodowych ...Panów

Z chęcią zajmę się maleństwami z grupy: "Białaski" jaki i potencjalnej przyszłej grupy "Fioletaski "

Kochana z tą magnolia to będzie najbardziej dogodny sposób i póki co najmniej inwazyjny

Gdyby nie wyszło zespalanie dwóch przewodników zawsze można w następnych sezonach podumać nad inna metodą...

Jakie cudne masz te tulipany - tylko oczy wytrzeszczać.

Uwielbiam ten moment rozwoju tych wiosennych ogrodowych ...Panów

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Śpieszę i ja pochwalić tulipany
I również ja pytam, czy dbasz o nie w jakiś szczególny sposób, dajesz im jakieś papu?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie