Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuziu już tak pięknie się robi w ogrodach a u ciebie tyle kolorków się pojawiło.Magnolie uwielbiam i kolorek twojej cudny ,myślę o takiej ciemnej no i mam chęć na żółtą.Co do rododendrona to nie mam pojęcia co może mu być więc nie pomogę ;:224
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dziś swojego przesadziłam, zobaczę jak teraz będzie rósł, bo znowu dziś patyka suchego mu wycięłam ;:185
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłeczko, moje hiacynty to pierwszaki może dlatego takie, ciekawe jakie będą kolejne sezony. Magnolię jak będziesz kupowała to rozglądaj sie za taką już kwitnącą abyś nie musiała za nią czekać jak ja za swoją :twisted: Coś kiedyś słyszałam o fusach pod rodki, ale za mało wiem, ja kupiłam nawóz zakwaszający i dolistny przeciw chlorozie.
Tulap, nad tą magnolią jeszcze podumam, a śnieżniki... TAK, koniecznie muszę mieć ich więcej :uszy
Kasia-Kasiula17, rodka już spryskałam i podsypałam ;:108 Zobaczymy czy będą efekty :roll:
Kasia-kasia100780, a kwitła już Tobie ta Twoja magnolia? Moja kazała za dobą czekać ładnych parę latek :twisted:
Iwonko-iwona0042, mój wody miał dosyć, u mnie to najprawdopodobniej wina podłoża.Moje piaski niestety trzeba regularnie zakwaszać dla nich. Jak tylko się zbyt zasadowa zrobi od razu widać to po liściach :( Trzymam kciuki za Twojego, a dałaś mu kwaśnej ziemi przy przesadzaniu?
Małgosia, właśnie preparatem z żelazem popryskałam delikwenta i podsypałam zakwaszającym nawozem. Oby wyzdrowiał ;:170
Kasia-mymysteryy, chyba więc tak zrobię, nie chciałabym żeby odchorowała cięcie ;:185
Anka, nie wiem czy się da ją zapleść, te pędy to takie sztywne są. Ale może zrobię tak jak podpowiada zara - spróbuję je przysunąć do siebie i związać tak aby się zeszły. Życzę udanych zakupów w OBI, potem wpadnę zobaczyć czy się udało ;:108 Śnieżnik mnie zafascynował w tym roku, zdecydowanie chcę ich więcej :heja
Soniu, a wiesz że magnolię można formować na drzewko? Ja swoją postaram się właśnie tak uformować Obrazek Siarczanu amonu nie udało mi sie jeszcze kupić, ale dostałam nawóz dolistny przeciw chlorozie i doglebowy zakwaszający. Ale ten siarczan też muszę kupić, na moje piaski raczej będzie konieczny.
Ewelinko, zawilec u mnie pierwszy rok i już się wystraszyłam że będzie żółty. Na szczęście okazał się biały. Ku mojemu szczęściu Obrazek
Sabina, moje przedszkole wciąż w donicach Obrazek Miałam chęci do sadzenia dziś, ale po południu przyjechali goście i znów trzeba było przesunąć. Jutro wyjeżdżam... hmmm. chyba znów padnie na kolejny weekend.
Małgosia, powiem szczerze że nie pamiętam, ale jak uda mi się gdzieś odnaleźć fiszkę to Ci napiszę ;:108
Aniu-zara, pójdę za Twoją radą i spróbuję zbliżyć jakoś te dwa przewodniki w magnolii Obrazek Ciachnę najwyżej tylko te najniższe gałęzie żeby otrzymać formę drzewka. Bardzo się napaliłam na nasionka tego fioletowego ciemiernika, jak tym razem będą na pewno rozsieję - białego mam cały żłobek Obrazek
Marlena, zrobię jak radzisz Ty i inne dziewczyny, nie odetnę tego przewodnika z magnolii, spróbuję połączyć je razem
Lucynko, jak tylko uda mi się zebrać nasionka, wysiać i doczekać młodziaków chętnie będę się dzieliła. Biały dał liczne potomstwo, ciekawe czy ten fioletowy też tak chętnie się rozmnaża Obrazek
Iwona, musisz ją obfocić i wstawić u siebie, chętnie obejrzę tę Twoją panienkę Obrazek
Anita, tak, na moich piachach szybko ziemia się wymywa, chyba przegapiłam czas zakwaszania Obrazek Już nastąpiła akcja reanimacja. Czekam na efekty. Magnolii jednak nie bedę ciąć, będę naginać.
Beatko, a wiesz że ja myślałam o takiej bledziutkoróżowej magnolii? No ale jest taka i już. Też nie jest zła. A za żółtym kolorem nie przepadam, więc oglądam tylko w innych ogródkach Obrazek
---------------------------

Pomimo że ranek był dość chłodny, dzionek okazał się nad wyraz przyjemny ;:333 Znów parę rzeczy udało mi się w ogrodzie porobić. Dziś odbyło się pierwsze po zimie koszenie trawy, a raczej trawo-chwasto-mchu ;:306 Popieliłam trochę i teraz rozumiem czemu dziewczyny twierdzą że raz wprowadzona naparstnica do ogrodu zostaje tam na zawsze - mam mnóstwo naparstnicowych siewek ;:202 Szkoda że one kwitną dopiero w drugim roku. Przycięliśmy z eMem kolejne tuje z następnej strony ogrodu i zostały wyczyszczone meble ogrodowe i altana. Rodki opryskałam na chlorozę i podsypałam nawozem zakwaszającym. Czekam na efekty ;:170 No i oczywiście parę fotek udało się pstryknąć ;:177

Młode przyrosty na jednej z tuj

Obrazek

Tak wyglądają tulipany niewykopywane już trzeci sezon

Obrazek

Tutaj też niewykopywane, z tym że widzę pełno małych tulipanków z cebulek przybyszowych

Obrazek

Sasanki

Obrazek

Obrazek

Szafirek z pśćółką ;:198

Obrazek

Białe też jednak wylazły Obrazek

Obrazek

Ice creamy :tan

Obrazek

Obrazek

Budzi sie imperata

Obrazek

Prymulka

Obrazek

Ciemiernikowy żłobek ;:oj

Obrazek

I moje ostatnie nabytki :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kochani, życzę wszystkim cudownej niedzieli Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Zuziu chyba u ciebie nie padało dzisiaj bo takie piękne zdjęcia .U nas leje od wczoraj non stop ,pojechałyśmy z koleżanką na targi ogrodnicze i tak przemokłyśmy,że szok .
Ja może i bym kupiła żółtą magnolię ,ale są póki co drogie i jak by mi nie przetrwała to chyba bym się załamała ,no i dlatego się na razie powstrzymuje z jej kupnem :)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Te przyrosty to jak robale spokrewnione z biedronką :uszy
Tulipany jak już zaschną to rozdziel.Będą miały już za małe kwiaty.
Niezapominajki są przepiękne ;:167
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Zuza, moje rodki są podobne i je mocno dokarmiam. Moja magnolia też miała dwa przewodniki, ale sama mi pomogła bo jeden przemarzł ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zuza, co robisz ze żłobkiem? Ja mam podobny, ale nie wiem co robić. Pozwolić rosnąć na miejscu, czy do doniczek?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu dokarmiasz czymś tulipany, że tak ładnie zapowiadają kwitnienie?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piękne zdjęcia, piękne kwiaty!
Tulipany super się zapowiadają. Podziwiam i zazdroszczę! :wink: U mnie niby też, ale takie łądne nie są :roll:
Sasanki - miód! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ja swoje tulipany nie wykopuję.
Twoje są juz śliczne ;:108 ;:108
I te sasanki - cudne kolorki i szafirki,Białych jeszcze mi brakuje :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Dałam Zuziu wszystko jak trzeba, zresztą ziemia u mnie bardziej kwaśna właśnie ;:108 o właśnie taki trawo-chwasto-mech dziś i u nas był koszony, ale tak co roku mam wiosną ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuz udało mi się wczoraj, w przerwie deszczu, rozsypać wszystkim cebulowym obornika. ;:215 Jupiii Obrazek
Przypomnij mi Ice Cream'y to pierwszy rok u Ciebie czy kolejny?

Co do mojej magnolii, którą chcę wyprowadzić na drzewko. Nie zamierzam obcinać przewodników a tylko wszelkie gałązki nisko położone, od nich wychodzące. No muszę spróbować. ;:333

Ciemiernikowe przedszkole cudne. Jak tak samo rozsieje Ci się ten nowy nabytek to i ja w przyszłości się wpraszam na niego.
No ale może do tego czasu trafię na podobnego, ciemnego, kupie i Ci odpuszczę. :wink:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza Ice Cream u mnie chyba dwa po zimie wyszły,ale nie jestem pewna,kępki tulipanów u Ciebie bardzo gęste.
Niedługo się zacznie rozkwit to oczy zgubię ;:303
Mam chęć na magnolię w formie drzewka,tylko muszę odmianę jakąś wybrać hmm...

Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Zuzka nie potrzebujesz przypadkiem przedszkolanki do tego ciemiernikowego żłobka :?: ;:173
Z chęcią zajmę się maleństwami z grupy: "Białaski" jaki i potencjalnej przyszłej grupy "Fioletaski " ;:173
Kochana z tą magnolia to będzie najbardziej dogodny sposób i póki co najmniej inwazyjny ;:108
Gdyby nie wyszło zespalanie dwóch przewodników zawsze można w następnych sezonach podumać nad inna metodą... ;:224
Jakie cudne masz te tulipany - tylko oczy wytrzeszczać. ;:oj
Uwielbiam ten moment rozwoju tych wiosennych ogrodowych ...Panów ;:167
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Śpieszę i ja pochwalić tulipany ;:63 I również ja pytam, czy dbasz o nie w jakiś szczególny sposób, dajesz im jakieś papu?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”