Ogródek AGNESS cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 11

Post »

Agnieszko i ja pochwalę Twoje domowe storczyki. Bo ogrodowe piękności to wiesz, że chwalę jak mogę :wink: Ale storczyki cudowne :)
Ja miałam 3 sztuki. Wszystkie zostały zaatakowane przez wełnowce, marniały w oczach. Spryskałam chemia, ale chyba niewiele pomogła.
Wkurzyłam sie rośliny wystawiłam na balkon i tam stoją bez zadnego nadzoru. albo się poprawią, albo eksmisja :roll:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariolu dziękuję ;:196
Ze storczykami miałam podobny problem, również zaatakowały mi je wełnowce. Przez rok walczyłam nimi wszelkimi sposobami- poza chemią....Co jakiś czas myłam drinkiem alkoholowym, trwało to po kilka dni....a za jakiś tydzień , dwa, to samo.....
Wreszcie wkurzyłam się, wywaliłam je wszystkie na dwór, pod zadaszoną wiatę i stały tam od maja do końca września, w tym czasie pryskałam je z 5x chemią.....to dziadostwo jest naprawdę bardzo trudne do wytępienia.....proponuję Ci zrobić podobnie....tylko muszą być zadaszone, żeby nie paliło ich słońce i nie zalewał deszcz...I preparaty chemiczne wymieniaj. Na szczęście udało mi się wygrać, nie wypadł ani jeden , od tego czasu minęło 2 lata i więcej paskudy się nie pojawiły...
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

To jednak eksmisja wskazana :)
Ja juz widzę, ze ten srodek jakos rewelacyjnie nie zadziałał, bo paskudztwo dalej tkwi w najgłębszych zakamarkach. Oczywiście rozumiem, ze w tym czasie normalnie podlewałaś rośliny?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aguś piękne storczyki ;:138 Masz rację,że o nie nie trzeba dbać,to bajka,że są trudne w uprawie,moja ciocia ma je posadzone w ziemi w doniczce,czy to nie dziwne? Kwitną jej jak szalone, a ja myślałam,że one potrzebują specjalnego podłoża ;:131
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Super storczyki, ja w domku też tylko storczyki bo one takie wdzięczne a zarazem nie są wymagające,
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No z ogrodu koniecznie trzeba coś podwędzić oczywiście za zgodą gospodyni ;:180 Grzecznie ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak to nie są wymagające?
Ja za nic nie mogę utrzymać stroczyków w domu. I tak ostatnio sukces odniosłam. Wytrzymały u mnie całą zimę,ale tylko liście.
Normalnie padały całe rośliny. Może to znak?
Widzę, że nawet miejsce się znajdzie na hostki, a już tak narzekałaś na brak możliwości sadzenia.
Zawsze twierdzę, że dla chcącego nic trudnego. Ja też miałam kupić tylko kilka roślinek, bo miejsca brak, a tu nagle cały wysyp wolnego :D
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Aguś ale storczyki ;:oj Ile kwiatów! Jeszcze niegdy tak obficie u mnie nie zakwitły.
Chyba zastosuję Twoją metodę podlewania. Ja moczę je co tydzień - teraz spróbuję co dwa tygodnie.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu tak, trzeba normalnie podlewać. Ta eksmisja to po to, zeby nie stosować chemii w domu, bo wiadomo, ze to nie jest obojętne dla zdrowia....A ja swoje pryskałam 5x i warto wymieniać preparaty, żeby nie zawsze tym samym....

Aniu korzenie storczyków potrzebują powietrza i światła do życia, ale już wiele razy spotkałam się z sytuacją, że rosły w ziemi i świetnie się miały.....to chyba wyjątki potwierdzające regułę :lol:

Jolu a jakie piękne 8-) :lol: Jak dla mnie to najłatwiejsze w uprawie kwiaty :D

Elu zgoda na podwędzanie jak najbardziej jest 8-) :lol: Roślinki lubią wędrować po ogródkach :D

Małgoś , może po prostu za bardzo o nie dbasz.....podlej i zapomnij na 2 tygodnie i będą Ci pięknie rosły i kwitły :D
Miejsce na hosty czeka......2 lata temu podcięłam ogromną tuję i powstała piękna spora rabata na cienioluby :D rosną tam rododendrony, hortensje i właśnie hosty, jako najniższa warstwa :D Ale host tylko kilka, bo u mnie nie ma możliwości kupić ciekawych roślinek, tak, ze rabatka zapełnia się bardzo powoli....pozostała część ogródku to ścisk i tłok :oops:

Iduś wydaje mi się, ze co tydzień to stanowczo zbyt często, storczyki nie lubią nadmiaru wilgoci, bardzo szybko gniją.....myślę, że już najczęściej to co 10 dni.....ja robię to co 2 tygodni....a zdąża się, ze i rzadziej 8-) :lol: A gdy storczyk długo nie kwitnie, to porządne przesuszenie go daje rewelacyjne rezultaty....

Ogrodowe kolorki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

kolorowy ;:7 ..jak to się mówi ... ogrodowy zawrót głowy .. ;:111
Storczyki... ;:131 :shock: dla mnie to czarna magia nie udało mi się uchować żadnego " dostanego" storczyka ;:110 chociaż bym je lubiła..a podobno "mam rękę"... ;:168
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie, bujnie, soczyście.
Szczególną uwagę zwróciłam Agnieszko na skalniaczek. Taki wyskubany z najmniejszych chwaścików. Mojego jakoś nie mogę tak uporządkować, bo stale coś gdzieś wyrasta niepożądanego.
Co do storczyków, to ja walczę z wełnowcami już od kilku lat. Nawet przed chwilą wydłubywałam je z zakamarków, bo już się przyczaiły przy wychodzącym pędzie kwiatowym. No niestety wełnowce to istne przekleństwo. Stosowałm już chemię w tym roku, ale się odrodziły. Masz rację, muszę kupić inne środki i stosować je wymiennie.
Jeszcze jedno. Bardzo ciekawe jest to, co napisałaś u mnie o daliach. Skorzystam z twoich doświadczeń i też postaram się je przechować. Na wysiew to już chyba za późno, ale można kupić gotowe sadzonki i potem mieć je na rozmnożenie. Czy z jedenj sztuki miałaś jedną bulwkę, czy więcej?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu z mojej obserwacji wynika, ze winne jest zbyt częste podlewanie.....następnemu jaki do Ciebie trafi spróbuj skąpić wody i podlewać co 10-14 dni....jestem pewna, ze będzie Ci pięknie rósł :D

Wandziu mój skalniaczek nie jest duży, więc łatwo go pielęgnować.....to moje ulubione miejsce do plewienia 8-) :lol:
Wandziu wełnowce to prawdziwa zaraza, ja nie mogłam poradzić sobie z nimi przez rok.....już miałam dość ciągłego ich mycia drinkami alkoholowymi, patyczkami do uszu i wykałaczkami w każdym zakamarku.....zawsze myłam wszystkie po kolei i trwało to kilka dni po kilka godzin :roll: i za każdym razem one się odradzały....wystarczyło, ze nawet w korze pozostało kilka jajeczek........stwierdziłam, ze mam dość....albo padną storczyki, albo wełnowce :lol: i wywaliłam wszystkie na dwór pod zadaszenie, na całe lato, pryskałam je 5 razy i już dwa lata mam spokój....udało mi się wygrać....ale to była prawdziwa wojna 8-) :lol:
Wandziu co do dalii, siać to faktycznie już za późno, ale w ogrodniczym na pewno dostaniesz piękne kolorki :lol: Po sezonie wielkość bulw była bardzo różna.....niektóre maleńkie jak orzeszki ( też wspaniale się przechowały) inne naprawdę duże i te wiosna dzieliłam na części i oddzielnie sadziłam....wszystkie pięknie powschodziły...
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Agniesiu jakie piękności masz w domciu!!
Ja ma jedynego storczyka i nie wiem ile on u mnie pobędzie bo doniczkowce jakoś kiepsko mi rosną.
Ma jednego pączusia :wink:
Twoja krzewuszka rewelacyjnie obsypana :)
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

AGNESS co za wspaniałości! ;:215
Ogród dopieszczony, taki barwny.. Zieleń szaleje, widać deszczyk robi swoje ;:47
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś, Ty to masz naprawdę "zielone łapki"! Ogród jak marzenie, wszystko rośnie zdrowo i kwitnie jak szalone, a w domu taaaakie storczyki! :shock: ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”