Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Gosiu witaj :wit Fajnie zowu byc z wami i podziwiac wszystkie te cuda marzac ze pewnego dnia bedzie tez tak u mnie. Podobaja mi sie ostatnie fotki, widac jesienne kolorki i jakas wielka bestie :D Czy to twoj pluszak? Chyba tak. To zazwyczaj idzie w parze, milosnicy ogrodow kochaja zwierzeta. No chyba nie mogloby byc inaczej. Podziwiam twoje roze, ja nakupowalam ich multum i na przyszly rok szykuje sie na mega kwitnienie. Jutro zrobie zdjecia i wkleje bo bardzo duzo moich roz jeszcze kwitnie. Pozdrawiam i wracam poczytac Twoj watek bo mam duzo zaleglosci.
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko ja też tak zaczynałam. Miała być tylko jedna róża. I długo tak było. Ale jak weszłam na forum wpadłam. Powoli zaczęło przybywać. Nie jestem taką maniaczką jak niektóre z nas :;230
Ja kupuje rocznie tylko 10 róż. Dziewczyny kilkadziesiąt, więc myślę, że aż tak źle ze mną jeszcze nie jest :wink:

Ewo, ja musiałam na swoje 50 poświęcić 2 dni. Zanim powyciągałam opadłe liście, trochę pomogłam opaść niektórym innym :) Zeszło dłużej. No i nie cierpię pracy w zimnie. Wczoraj pracowało się całkiem przyjemnie, ale dzisiaj brr.
Zmarzłam i bardzo się cieszę, że to juz koniec. Teraz następne wyjście do ogrodu wczesną wiosną. Ale tamto zimno jakieś takie bardziej przyjemne.

Witaj Magdo. :wit
Cieszę się, że znalazłaś znowu czas na forum. Szkoda tylko, że przez cały ogrodniczy sezon jesteś zajęta. Mam nadzieję, że mimo wszystko mogłaś choć trochę cieszyć się swoim ogrodem.
Różom trzeba dać 2 lata na zasiedlenie. Już w przyszłym sezonie powinny pięknie kwitnąć, ale najładniej to dopiero za 2 lata. Musze obejrzeć fotki. U Ciebie łagodniejszy klimat, więc wierzę, że nadal kwitną.
Tak ten futrzak to mój pupilek. Masz rację, że często miłość do roślin idzie w parze z miłością do zwierząt. Bardzo go kocham, jest moim towarzyszem w doli i niedoli. Moim pocieszycielem :D
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Gosiu :wit . Już nie raz u Ciebie byłam i czytałam po cichutku Twój wątek, ale jakoś nigdy się nie odzywałam. Chciałam napisać, że masz piękny ogród i ślicznego futrzaka - widać, że pupilek swojej pani. A Twój wątek dzięki zdjęciom pięknych roślinek i ciekawym dyskusjom pędzi jak oszalały....
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu.
Często mijamy się w różnych wątkach. Cieszę się, że i do mnie zajrzałaś.
Szkoda, że nie mogę zajrzeć do ciebie.
Kiedy założysz swój wątek? :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

O, tak... ciśnij Goś Asię, ciśnij... Ja tak sobie podczytuję co Asia ma w ogrodzie już nie mogę się doczekać!
A Mary Rose zostaw obie - na prawdę warto...
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Małgosiu.
Dawno mnie nie było w Twoim ślicznym ogrodzie.
Z przyjemnością popatrzyłam sobie na Twoje kolorowe rabaty.
Dodały mi pozytywnej energii.
Uwielbiam werbeny. Niestety moja działka zimna i mało nasłoneczniona.
Chyba te piękne kwiatki nie będą chciały zagościć w moim ogrodzie.
Werbeny patagońskie w dużych kępach widziałam w ogrodzie w Pęchcicach.
Wyglądały cudownie.
http://img245.imageshack.us/i/img4889e.jpg/
Małgosiu
Gratuluję zakupu buka.
Ja mam żywopłot z buczyny, potwierdzam, że łapie wszystkie szkodniki
Wczesną wiosną często jego liście oblepione są gęstym puchem woskowym.
To mszyca zdobniczka bukowa.
Skutecznie można jej się pozbyć przez stosowanie preparatów olejowych.
Buk to piękne drzewo, warto o nie zadbać.
Pozdrawiam, Elżbieta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Dawno u Ciebie nie byłam, ale dziś nadrobiłam zaległości czytając i podziwiając całe popołudnie :heja

Widzę, że jesteś najbardziej zaabsorbowana kopcowaniem róż. Ja mam to za sobą, uwinęłam się szybko, ale wcale nie na tip top. Wyszłam z założenia, że jeśli w ubiegłym fatalnym roku - kiedy wymarzły mi wszystkie nieokryte winogrona - zmarzł mi tylko 1 krzew róży, to jak teraz okryję nawet nie baaardzo wysoko to i tak im będzie jak "u pana Boga za piecem" ;:170

Mam jeszcze kilka szt przy domu, ale nimi się zajmę z winogronami, bo są między nimi. Też na razie nic nie obcinałam, zobaczę wiosną co przemarzło, a tymczasem niech sobie sterczą kolczaste badylki.

Pięknie u Ciebie, tyle jesiennych barw, pewnie znikają po trochę codziennie, ale cóż, mamy listopad.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu piękne, kolorowe fotki jesieni. ;:138
U mnie już szaro i smutno w ogrodzie, ale nic dziwnego, dwa razy był mróz 8*.
M w sobotę okopczykował korą prawie 60 róż.
Uporał się w 3 godz i jeszcze listki z ziemi wyzbierał przed obsypaniem.
Wiosną przycinanie róż, to także jego zajęcie, strasznie tego nie lubię. :;230
Ale żeby nie było tak dobrze, to za nic nie zgodzi się na plewienie rabat, to wyłącznie moje zajęcie.
Liście grabimy wspólnie, ale tylko z trawy.
Rabaty wiosną obsypię korą i nie trzeba będzie wybierać. :)
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Gosiu, ;:167 tak jak pisałam, nie raz już u Ciebie byłam, ale bez śladu... bo co miałam pisać, skoro dopiero się uczę i żadnych mądrych rad dawać nie umiem - nie to co WY. Chociaż powinnam napisać, że podoba mi się Twój ogród, bo często tu wracałam. Obiecuję, że się poprawię. ;:108 Gosiu, to że nie zakładam wątku nie wynika z niczego innego tylko z braku czasu. W lecie z ledwością zdążyłam do Was pozaglądać. Mam dwie prace, dwójkę urwisów i ukochany ogród, na który z ledwością starcza mi czasu. A jeszcze życie towarzyskie.... Dlatego często kończy się na sadzeniu przy czołówce :;230 .
Izo czy Ty aby nie przesadzasz? Na pewno nie mam w ogrodzie takich cudów jak Wy. Ale mam rośliny, które lubię i na pewno Wam je pokażę. Obiecuję. Zresztą inaczej Iza-Czarodziejka mnie zlinczuje :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale mam miłych gości ;:138

Izuniu, ja też jestem bardzo ciekawa ogrodu Asi. Spotykam ją w wielu wątkach i już sobie wyobrażam jak jej ogród wygląda.
Tylko czy da się namówić? :roll:
Zatem posadzę 2 Mary niedaleko siebie. Muszę tylko znaleźć miejsce na mojego golasa od pana Tapira. Pewnie trafi do donicy z dala od innych róż.

Elu, myślę, że spokojnie możesz spróbować uprawy werbeny. Ja też zwróciłam uwagę na tę roślinę u Szmita. Dzięki niemu jest w moim ogordzie. Jest to mało wymagająca roślina. Na 100% poradzi sobie u Ciebie. Nie przezimuje raczej, ale rozsiewa się bezproblemowo. Ja z 2 sadzonek kupionych na jesieni wiosną miałam w tym roku 20 roślinek. Jeżeli posadzisz ją w miejscu, gdzie będzie mogła się bezproblemowo rozsiewać, będzie miała na drugi rok jej łan.
Trochę mnie niepokoi to przyciąganie chorób przez buka. Mam nadzieję, że sobie poradzę z pielęgnacją.
Nie wiem czy okrywać na zimę mojego malucha, czy zostawić w spokoju?

Aguś, ja już pisałam u Ciebie, że Ty w jakimś innym kraju żyjesz :;230
Moje różyce przemarzały do kopczyków. Bałabym się zostawić je bez zimowego okrycia. No, ale też nie sypię nie wiadomo jakich kopców. Takie mini :D
Gorzej było ze zbieraniem liści, żeby sobie rąk za bardzo nie pokaleczyć.

Tajeczko, u mnie też już mało kolorków. Mamy połowę listopada i tak trzeba się cieszyć, że do tej pory mieliśmy ładną pogodę.
Ja niestety muszę wszystko sama w ogrodzie zrobić. Po pierwsze mojego m. często nie ma, a po drugie nie pała chęcią gimnastykowania się w ogordzie. Może dlatego wszystko u mnie długo trwa.
No, ale ja to uwielbiam. Odpoczywam psychicznie jak się zmęczę fizycznie :;230
Z kopczykowaniem było o tyle gorzej, że nie mam czym ich kopczykować. Muszę kombinować. Przynoszę ziemię z różnych częsci ogrodu. W przyszłym roku mam nadzieję, że już kompost będę miała, albo wczesniej zainwestuję w korę albo ziemię.

Asiu, bardzo mi miło, że mnie odwiedzasz, nawet po cichu. :D
A jeśli chodzi o pisanie to przecież każdy z nas się tutaj czegoś uczy. Ja byłam totalnym ignorantem. trochę już się nauczyłam.
Najważniejsze w forum dla mnie jest to, że zawiązuje się nowe znajomości i że można porozmawiać o ogrodzie, bo przeciez w pracy, czy z koleżankami które nie mają ogrodu to nie jest możliwe.
Rozumiem Cię bardzo dobrze w kwestii czasu. zanim założyłam wątek oglądałam codziennie kilkanaście ogrodów. Teraz raptem kilka :roll:
Nie mam 2 etatów, ale też mogę wejść na forum raczej tylko wieczorami, czasem w nocy.

No pokażę jeszcze kilka fotek jesiennych, zanim rozpocznę fazę wspomnieniową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosia u Ciebie piękna jesień w ogrodzie ciągle trwa. ;:138
Fotki bajecznie kolorowe.
Co to za wyzłocone drzewo na przedostatniej fotce?
Wygląda mi na czereśnię, ale moje już bez liści. :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Goś... wąż na przedostatniej fotce ułożył się proroczo na wzór nowej rabaty....
Piękna ta jesień... U mnie chyba biegun zimna - dwie noce w granicy -8 pozbawiły mnie jesiennych kolorów. A liście na różach zielone...
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Margo2 pisze:Najważniejsze w forum dla mnie jest to, że zawiązuje się nowe znajomości i że można porozmawiać o ogrodzie, bo przeciez w pracy, czy z koleżankami które nie mają ogrodu to nie jest możliwe.
To prawda...Znaczy można próbować...Ja się ostatnio tak nagadałam, bo w pracy okazało się, że zaraz szkólking :) A koleżanka mnie zapytała..."A po co Ty to wszystko kupujesz?" No...jak to po co? Ale się jednak zastanowiłam, po co? Po co my to wszystko kupujemy? Jak to wytłumaczyć laikowi? :)
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03

Post »

A ja kiedyś usłyszałam od znajomych -po co to wszystko kupujesz ,przecież do grobu tego nie zabierzesz :;230
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Małgosiu
najpiękniejsza pora roku w ogrodzie to wiosna i jesień.
Płomienne barwy dają dużo radości.

Małgosiu ja bym buka lekko okryła.
Lubi stanowiska ciepłe odsłonięte od mroźnych wiatrów.
;:196 pozdrawiam, Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”