Ogródek AGNESS cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.6

Post »

Joluś jak będzie odkręcony korek to z góry i deszcz napada i śnieg się wciśnie :wink: :lol: a jak okienko jest u dołu z boku, to nie ma takiej obawy, woda nie dojdzie a roślinka oddycha 8-) :lol: A i ja butelkę przecinam na pół i mam 2 szklarenki :lol:

Wiesiu, lewizje faktcznie są delikatne, ale jak sie uda przezimować, to tym większa radość :D Ja mam je posadzone na skalniaczku pod skosem i obsypane drobnymi kamyczkami, tak więc woda w większości spływa.
Butelka faktycznie zawsze jest zakręcona, ale porobione otwory z boku, wtedy jest pewność, że nie dostanie się do środka, ani deszcz, ani śnieg.
Krokosmii niestety nie mam, mimo, ze bardzo mi się podobała, ale jakoś ona u mnie nie najszczęśliwsza, w większości były same listeczki, słabo kwitła, w końcu całkiem zanikła :roll:

Wandziu lewizja to sucholubna roślinka, suszę znosi świetnie, nie toleruje nadmiaru wody, bo wtedy gnije. Myślę, wiec, że u Ciebie warunki by jej odpowiadały :D
Ale przecież nasze ogródki mają swoje możliwości pomieszczenia roślinek i nie damy rady wcisnać wszystkiego :wink: :lol: Musimy wybierać
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aguś śliczne lewizje , miałam też sporo ale już 2 rok taki deszczowy ,że wszystkie straciłam , ,po prostu zgniły wiosną znowu trzeba będzie szukać .

Genia :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu u mnie dla odmiany lato było bardzo suche, więc lewizje wspaniale się czują. Zobaczymy jak będzie po zimie. Strasznie załuję, że wycinałam przekwitające gałązki, bo podobno lewizje pięknie się wysiewają, a ja swoim przyzwyczajeniem usuwania przekwitających kwiatów, nie pozwoliłam im na to :roll: Jak przezimują, to spróbuję wysiać.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Spora kolekcja lewizji ;:138 piękne są na zdjęciach a w realu jeszcze piękniejsze ;:108 u mnie to rośliny jednoroczne poza zwykłą różową która dzielnie trwa od kilku lat :roll:
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Miałam kiedyś jedną lewizję ,ale nie przeżyła :(
Jak się nie ma skalniaka, to o takich roślinach można tylko pomarzyć :?
A Twój kudłaty przyjaciel jest śliczny :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Właśnie byłam troszkę w ogrodzie i luknęłam na skalniak 2 szt jeszcze są , ale w zeszłym roku do wiosny zostało chyba 5szt, no i zgniły nim zakwitły :;230
dostałam 2 od Emila- em na razie się trzymają muszę zrobić im daszek może przezimują miałam kilka swoich siewek ale chyba nie przetrwały tych deszczów bo nigdzie nie widzę.

Genia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluniu u mnie część lewizji już zimowała, jedna niestety wypadła, ale pozostałe ok. Zobaczymy jak będzie po tej zimie. Mam nadzieję, ze przezimują, bo naprawdę są piękne :D

Bożenko, faktycznie lewizje ciężko utrzymać poza skalniaczkiem, bo one najlepiej rosną na pochyleniu, żeby woda nie stała w korzonkach, bo momentalnie zagniwają Wyjściem jest usypanie na rabacie kopczyka na kilka roślinek 8-) :lol:
Maffi bardzo dziękuje za miłe słowa :wink: :D

Geniu , ja strasznie żałuję, że ścinałam przekwitnięte kwiatuszki, też mogły pojawić się sieweczki i mogły być bardzo ciekawe kolorki. Mam nadzieję, ze Twoje lewizje pięknie przezimują, daszek na pewno bardzo im w tym pomoże :D
x-d-a

Post »

Agnieszko, nigdy nie miałam lewizji, a szkoda, bo widzę u Ciebie, że są śliczne :P
Wprawdzie są kłopoty z ich zimowaniem, ale wiem z doświadczenia, że jeśli na jakiejś roślince nam zależy, to jesteśmy skłonne do wielu poświęceń i strasznie sie staramy, żeby jej dogodzić. Ja w tym roku próbuję przezimować trawkę pampasową, a to też niemałe wyzwanie :wink:
Pomiziaj swojego psiaczka (sunię?) :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Aguś, tak jak mówisz dla lewizji skalniak jest niezbędny bo woda musi ściekać jak nie to bardzo szybko gniją, tak jak u mnie nawet w doniczce
wygniła. Jolu Pamelko, krokosmie ja nie przykrywam na zimę, bo tu jest dużo cieplej niż w Polsce, przynajmniej statystycznie :;230 Tak jak
wiele innych roślin, one bardziej się boją wilgoci zimą niż mrozów, dlatego próbowałam chronić je butelkami. Ale w sumie wcale im to nie odpowiadało
jedna przykryta padła na wiosnę ;:223 a druga słabiej kwitła niż poprzedniego roku. Jedyna która pieknie urosła i wspaniale kwitła to była
ta wcale nie przykrywana. Chyba najważniejsze by je posadzić a dobrym miejscu z przepuszczalną ziemią, tak by nie było zastojów wilgoci.
Jak na polskie zimno to przykryłabym jeszcze jakimiś gałązkami, ale może u kogoś z forumek ona rośnie i wie dokładniej jak ją chronić zimą?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Widziałam w programie ogrodniczym, nad lewizjami położona była szyba...zabezpieczająca przed opadami śniegu i deszczu ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daluś nie sunia, mężczyzna- prawdziwy 8-) :lol:
Mam nadzieję, że trawa pampasowa ładnie Ci przezimuje, Twój rejon cieplejszy, więc jest nadzieja :D A lewizje naprawdę mnie zauroczyły, ja uwielbiam drobne skalniaczkowe roślinki, szczególnie te pięknie kwitnące, a lewizje moim zdaniem są jednymi z najpiękniejszych :D

Wiesiu masz rację, lewizje to kapryśnice, ale jak zapewni się im odpowiednie warunki, to potrafią się odwdzieczyć :D

Aniu zgadza się , ja szybki nie bardzo mogę umieścić u siebie, ale myślę, że przecięta butelka to świetny patent :D

.....wiosna...tym razem na tapecie zawilce- wielosieczne i wielkokwiatowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Agnieszko :wit -dotarłam do Ciebie i ja.....dzięki pewnej Pani zurawkowej ,która bardzo szybko uciekła ode mnie latem....bo....spieszyła się do Ciebie :uszy
Piekny i zadbany,przemyślany ogród ;:138 Widze ze choroba żurawkowa Cię nie ominęła :;230 jako i mnie :;230
ale śliczne też te ostanie....zawilce ;:138 ja je bardzo lubię....i dopiero zaczynam 'zbierać'.
Bardzo podoba mi się skalniaczek ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Aguś fotki robisz świetne ;:63 ,te zawilce białe są przecudne :shock: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ AGNIESZKO
Piękne anemony. Szczególnie podoba mi się ten różowy maluszek. Jaka jego odmiana.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Załapałam się na wiosenne fotki i tylko szkoda, że to jeszcze nie ta pora.
Ale z każdym dniem bliżej do wiosny.
Noooo.....może jeszcze tylko święta...... :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”