Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Kasiu, Andrzeju, szkoda tylko, że nie wiem, które to bulwy...
Na oko rozpoznaję, które bulwy są White Prosperity, a które Ajax, bo różnią się odcieniem, a innych nie miałam. Nie mam pojęcia, jakie będą seledynowe. Może uda się zachować je :D

Kolejna zagadka. Wirus, niedobory jakieś, czy mutacja? Obawiam się, że wirus... Tylko co dalej z tymi krzaczkami (2 szt. z 70).
Obrazek

Kto zgadnie, czyj to owocostan?
Obrazek

Obrazek

Hortensja wypuszcza kolejne kwiatostany. Oprócz tych dwóch, są jeszcze zawiązki czterech. Miło, jak na patyczka zakupionego w B za 11,99 zł na wiosna :)
Obrazek

Miechunka rozdęta rozszalała się na całego. Będą pomarańczowe lampiony zimą w wazonie :)
Obrazek

Dostałam sporo tataraku (i innych roślin wodno-błotnych, za co bardzo dziękuję darczyńcy), bo niebawem zabieramy się za kopanie oczka wodnego, a do tego tatarak przyda mi się do celów leczniczych. Większość wsadziłam do ogromnych donic i zatopiłam w kastrach budowlanych. Odłamałam dwa takie kłącza, jak na fotce, bo by mi się nie zmieściły do donic. Z oczyszczonych, obranych i poszatkowanych kłączy będzie nalewka - kalmusówka, a obierki i korzenie zatopiłam w nalewce z żywokostu i callisji wonnej - będzie do nacierania bolącego kolana (potem dodam jeszcze siedmiopalecznik) :) Nawet nie macie pojęcia, jak się cieszę z takiego prezentu, bo szukałam tataraku i siedmiopalecznika już od jakiegoś czasu ;:138
Dopiero teraz wiem, jakie kłącze tataraku jest ogromne, a korzenie miały z pół metra i potrzebowałabym conajmniej wideł amerykańskich oraz dużego faceta w kaloszach, żeby je wydobyć... :wink:

Obrazek

Pozdrawiam Was ciepło :wit
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu obstawiam Driakiew Wdówkę , ten owocostan .
Też mam takie pomidorki, zwłaszcza San Marzano. Myślałam że to objaw zarazy ziemniaczanej. :?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, to Driakiew wdówka. :)
Na fotce to akurat też San Marzano z kupnych nasion, ale mam na jeszcze jednym i to z własnych nasion - na Malinowym Warszawskim, i nie rosną obok siebie, tylko w odległości ok. 10 krzaków (10m). Ten Malinowy to już miesiąc prawie stoi z owocami w takim stanie, więc to nie jest ZZ.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”