Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Martusiu wtedy jeszcze nie miałaś tylu chciejstw ,ale miałaś cudnie .Teraz też masz kolorowo tylko rabatki się zmniejszyły :wink: ,ale teren robi wrażenie. U mnie tylko trochę nasypało ,wiec trochę martwię się o rośliny ,ale co ma być to będzie. Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

;:138 ;:138 ;:138
Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem tych starych zdjęć ;:oj Ile kwiatów?! I jaka piękna rabata przed domem!!! Wielki szacun ;:180
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tym koszeniem a raczej z kosiarzami to chyba wszystkie mamy ten sam problem najlepiej żeby było po linii prostej i jak najmniej kwiecia i krzaka,ale co to za przyjemność chodzić po ogrodzie jak po miejskim chodniku,właśnie zawijasy są ciekawe i niespodzianki zza krzaczka ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto wróciła zima, śniegu mało nasypało, teraz mamy deszcz zmrożone krople lecą, ślisko jak diabli.
Zmienił się Twój ogród bardzo, tych zdjęć z początku nigdy nam nie pokazałaś. Od razu widać, że będzie pięknie, kolorowo ;:215 Dziś masz ogród dojrzały, przepiękny.
Chabazi nie ścinam już od kilku lat, zostawiam je wiosną sprzątam rabatki. Gdzieś doczytałam, że tak powinno się robić.
Szklarnie, a było ich dwie to dla mnie miłe wspomnienie, stoły obstawione pięknymi pierwiosnkami to był luty, śniegu sporo wokół, a w środku takie cuda, których ja się nie spodziewałam. Te obrazki z nami zostają, także już sobie wyobrażam jak pięknie prezentowały się chryzantemy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś, ogrodowe początki a rabatki wypełnione po brzegi, piękny dom i malowniczy skalniak, wielkie brawa za pracowitość i pomysłowość. ;:433 ;:433
Kochana spełniam Twoją prośbę i przedstawiam grudnika przed i po liftingu. Z braku miejsca, muszę mu ograniczać gabaryty. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek widać już młodziutkie przyrosty

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu powiem, że ogród wzorcowy jak botaniczny ;:333 co te chciejstwa z nas robią ;:306
Niestety myśleliśmy, że skoro zima mroźna to wiosna przyjdzie ciepła i w terminie ale nie ma się łudzić!
Miłego tygodnia, w którym zawsze możesz coś posiać ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, :wit Podobało mi się, w końcu sama sadziłam, ale jak już wiedziałam z zamkniętymi oczami, gdzie co rośnie, to zrobiło się nudne. Miałam dużo miejsca i wysiewałam co się dało, dosadzałam też krzewy, żeby trochę wyciszyć hulające wiatry i jakoś tak niepostrzeżenie zrobił się busz.
U mnie nasypało już dosyć, myślę, że mróz moim roślinkom niestraszny, zmarznąć może tylko to co nad śniegiem.
Miłego wieczoru ;:196

Izo, dzięki! ;:180 Teraz to już są cieniste miejsca, a rośliny lubiące słońce przeniosły się na warzywnik.
Spróbuję wiosną i latem zrobić zdjęcia z tych samych miejsc co te stare. ;:196

Jolu, no właśnie! ;:196 Jak chcę sobie popatrzeć na trawę, to pójdę na stadion, mam blisko. Przy domu ma kwitnąć i pachnieć. ;:138

Dorotko, nie pokazywałam zdjęć początków ogrodu, bo nie mam, a papierowe sfotografować trudno, a te błyszczące, to już totalna porażka. ;:131
Tylko tak się odgrażam każdego roku, a i tak jesienią zostawiam, bo to ekologicznie. W tych chabaziach do śniegu uwijają się stada ptaszków.
Dawniej w okolicy było kilka szklarni z kwiatami, ale chyba przestało się opłacać i teraz są tylko pomidory.
Nie szalej przy odśnieżaniu. ;:196

Stasiu, dziękuję Ci bardzo za zdjęcia poglądowe. ;:196
Za nic bez nich nie wycięłabym tak pędów grudnika ;:oj Jeszcze jestem w szoku, ale przymierzam się do takiego strzyżenia "babcinego" staruszka, tylko jeszcze trochę drżą mi ręce przed taką operacją ;:306
Za pochwały bardzo dziękuję ;:180 , ale to już raczej nie wróci. ;:185 Tego skalniaka chyba najbardziej mi brakuje i słońca w ogrodzie, dopóki temperatura nie przekracza 25 stopni. :;230
;:168

Marysiu, dziękuję ;:196 aż sama zatęskniłam do dawnych widoków :roll: ale jednak wolę obecny busz. Zawsze jakiś kwiatuszek zaskoczy i mam o wiele mniej pielenia. :tan
Zima nam się rozpanoszyła, ale może wyszaleje się przed pierwszym dniem wiosny i potem już będzie tylko pięknie!
Na razie chyba się wstrzymam z wysiewami kiedy zima ma być długa, a kiełkują mi pierwiosnki ;:oj

Obrazek

Przy okazji rehabilitacji eMa przygarnęłam marketowego ciemiernika.
Obrazek

A po niedzielnych zadymkach i poniedziałkowym marznącym deszczu, dzisiejszej nocy wszystko pokrył biały puch i widoki znów piękne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Sporo tego śniegu Martusiu leży u Ciebie u mnie tylko postraszone na rabatach .Kurcze muszę wreszcie wybrać sie z aparatem do ogródka może cosik ustrzelę byleby nie orła :;230 Pierwsze wysiewy poczynione ;:215 Cudna biała zima wszędzie w tym roku śniegu sporo nawet w Berlinie .Oni tam juz zapomnieli jak wygląda śnieg to mają okazję na przypomnienie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto ja bardzo lubię wracać do zdjęć z początku tworzenia ogrodu. Często nie potrafię poznać, który to zakątek. Piszesz, że masz dziś busz, chciałabym tak mieć u mnie cienistych miejsc mało.
Pierwiosnki już Ci kiełkują, a co jeszcze masz w planach siać.
Mróz u nas trzyma, śniegu bardzo mało dosypuje w Twoich stronach na pewno jest gorzej. Oby nam w przyszłym tygodniu popuściło i w końcu na dłuższy czas wyszło słoneczko.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, dla sprostowania, ja te łodyżki grudnika ręcznie wyłamuję w najwęższym miejscu, pomiędzy segmentami.
Nie czynię tego nożem ani nożyczkami, żeby go nie pokaleczyć.Cały czas stoi w najmniej nasłonecznionym kącie zachodniego okna, żeby ;:3 go nie przypalało. Gdy zbliża się pora kwitnienia, przenoszę go na ławę, z dala od zimnej szyby, oraz dlatego, że nie toleruje on ruszania gdy kwitnie /zamierają wtedy pąki /. I jak tu pomyć okna na Święta, żeby go nie przenosić. ;:306
Cieszę się, że pomogłam i dodałam odwagi do działania, / jeśli chcesz, fotki mogę usunąć, żeby Twojego wątku nie zaśmiecać /.
Szkoda skalniaka, mojego też już prawie nie ma, powsiewały się tam orliki i żurawki a część miniaturek skalniakowych wyginęła.
Gratuluję wschodów pierwiosnkowych i eleganckiego ciemiernika a zimę masz odlotową. ;:433 ;:433 Trzymaj się ciepło. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Uwielbiam take stare fotografie ogrodów sprzed kilku lat :) Chciałbym móc tak wracać do zdjęć swojego ogrodu - ale aktualnie to ja mam pustynną równinę bez roślin więc na zdjęciach to wygląda tak samo :wink:
I ja robię to co Ty kiedyś - czyli sadzę krzewy i drzewa żeby wyciszyć ten wiatr, który urywa głowę jak wyjdzie się z domu :wink:
Zima rzeczywiście dość zadomowiła się, u Ciebie widzę dużo śniegu więc bezpieczne dla roślin. U mnie często goła ziemia bez śniegu :wink: tylko u mnie nie ma co wymarznąć jeszcze więc się tak nie martwię :wink:
Kiedyś chyba w jakimś markecie widziałem latem kobeę ale rzeczywiście raczej nie spotyka się jej.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, śniegu mam bardzo dużo i ciągle pada. Można bez szwanku wywijać orły ;:306 To się do mnie pakuje z Twojej strony, a mogłoby przykryć Ci rabatki. ;:14
W ubiegłym roku o tej porze już trochę kolorowo było w ogrodzie, a teraz tylko biało. ;:174
Bądź ostrożna na polowaniu. ;:196

Dorotko, kiedyś częściej przeglądałam stare zdjęcia, teraz mam ich mnóstwo pod palcem w telefonie, a jeszcze tyle jest do obejrzenia na forum, że czasu brakuje ;:306
Każdy medal ma dwie strony, ale jednak wiele roślin woli słońce, bez niego gorzej kwitną irysy, piwonie i liliowce.
Jak te pierwiosnki uchowają się, to będę potrzebować duuużo miejsca do pikowania i do sadzenia w ogrodzie, to nie wiem czy jeszcze coś posieję ;:306 A miałam ochotę na orliki wielkokwiatowe, które zupełnie już mi wyginęły, ale wysieję je w gruncie. Posieję też cynie i szałwię błyszczącą dla mojej sąsiadki, a jeszcze naparstnicę rdzawą, pelargonie z zebranych nasionek i drugie podejście do chryzantem. Cały czas walczę z ziemiórkami, bo są zabójcze dla siewek, a ciągle się pojawiają. ;:14
Śniegu mam mnóstwo i ciągle dosypuje, a wiatr tworzy zaspy. Zaczynam marzyć o długich mrozach, żeby jak najwięcej śniegu wyparowało przed topnieniem, bo będę pływać wiosną ;:145
Pozdrawiam gorąco w mroźny czas ;:196

Stasiu, nie usuwaj zdjęć, proszę. ;:168 Nie zaśmiecają, ale ubarwiają wątek, a widok Twojego, pięknie kwitnącego grudnika, jest bardzo motywujący do oskubania moich. ;:138 Zrobię to, jak tylko minie nów.
Ciemierników nigdy dość :;230 chciałam pachnącego hiacynta, ale nie było, a ciemiernik w cieple też pachnie! Oprócz pierwiosnków, wzeszła mi kobea ;:oj
Dużo zdrówka i słoneczka ;:196

Kobea mnie zaskoczyła jak wykiełkowały dwa nasionka, za dwa dni jeszcze dwa, a dzisiaj jeszcze jedno pokazuje kolanko :tan Na 8 wsadzonych nasionek, 5 siewek to sukces! Popełniłam błąd i wysiałam wszystkie w jednej doniczce, teraz mogę je skasować przy pikowaniu. ;:185

Obrazek

A zima już wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Marta piękne zimowe zdjęcia ;:215 W tym roku to chyba już nigdzie śniegu nie brakuje ? każdy ma go pod dostatkiem:heja
Zmartwiłaś mnie tym, że można uszkodzić siewki kobei, ja mam podobnie w trzech pojemnikach po kilka siewek. Robię to pierwszy raz i szkoda by było aby się zmarnowały, też ładnie wykiełkowały :D
Pozdrawiam i miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu śniegu masz dziesięć razy więcej niż ja ;:oj Karmniki ocieplone i nic w nich nie zamarznie :D Kobeę też wysiałam w jednej doniczce tzn w dwóch, ale dwa różne kolory, ale jak na razie nic nie wykiełkowało. Niedługo kolejny dobry czas na siewy więc ja się szykuję mimo śniegu za oknem, bo będzie pewnie jak w latach minionych....zimno, zimno i nagle wybuchnie ciepła wiosna i będzie za późno na niektóre siewy.
A jak tam wykiełkowane pierwiosnki rosną :D Trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetną masz zimę Martusiu, te karmniki z futrzanymi czapami superowo wyglądają a ptactwo się nie boi i nadal stołówkę odwiedza. ;:oj ;:oj
Kobeowe siewki zrobiły Ci miłą niespodziankę, choć im taką ciasnotę zafundowałaś. ;:215 ;:306
Tak sobie myślę, że można by było zaryzykować i jedną sieweczkę przenieść do osobnej doniczki. ;:108
Może ma tylko kiełek a korzonki wypuści później, warto zaryzykować, przekonasz się o tym wyjmując.
Jak nie będzie korzonków, można będzie wszystkie rozdzielić. To będzie takie doświadczenie na przyszłość. ;:87 ;:87
Rano miałam słoneczko a po południu pół godziny porządnej śnieżycy, cieszyłam się ogromnie. :tan :tan Buziaki ;:79 ;:79 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”