Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Już trochę lat żyję, ale takiej temperatury nie pamiętam. Termometr na północnej ścianie drewutni, słońce nigdy tam nie dociera. Wentylator i zimna woda, to najważniejsze rzeczy na najbliższe dni. Rośliny gotują się na rabatach. ;:202 Podlewałam specjalnie młode hortensje, wszystkie zwiesiły liście już koło dziesiątej.

Obrazek

Temperatura zmobilizowała M do założenia wreszcie żagla nad tarasem.

Obrazek

Iwonko skoro mają ładne liście, to Majesty z pewnością pokażą kłosy. U mnie te z okazałymi liśćmi mają najładniejsze kłosy. ;:215 Donicowe zarówno liście, jak i kłosy połowę mniejsze od tych z gruntu. Werbeny patagońskiej już nie sieję, samosiejki trochę później kwitną, ale rosną bez pracy. Tylko Rigidy wysiałam kilka sztuk, ale samosiejek pełno. Jedyny problem z rozróżnieniem, bo na początku są identyczne z patagońską. W fazie trzeciego liścia już można odróżnić. Tylko te zdjęcia dziś zrobiłam, z Vanilką specjalnie dla Ciebie. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

;:oj
ale cudnie ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj Soniu, taka temperatura w cieniu! :shock:
U mnie było 34*, a prawie wszystkie roślinki zemdlały. Najbardziej mi żal ślicznych kwiatków hortensji, ;:174 które wyglądały przed wieczorem jak upieczone, a promienie słoneczne dotykały ich zaledwie przez godzinę. :(
Twój ogród fantastycznie bieleje, szczególnie pięknie prezentuje się widok ze schodów. ;:63 ;:63
Ochłodzenia życzę, ale bez burz. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko dziękuję, ;:196 ale to trochę nieudana niebieska rabata. Przetaczniki z prawej strony przekwitły i zrobiła się luka. Muszę coś wymyślić na przyszły rok. Młode perowskie za rok powinny zwiększyć objętość, będzie mniej pusto. :roll:

Lucynko dziękuję. ;:196 Nie ma czym oddychać na dworze. Jedynie w domu znośna temperatura, mamy wysunięty dach nad południową stroną, więc duży pokój się nie nagrzewa. Podlewałam rano ukorzenione w ubiegłym roku hortensje, które jeszcze od wiosny nie zadomowiły się dobrze w gruncie. Wychodziłam przełożyć wąż i wracałam do domu, a woda lała się chwilę i tak biegałam do każdej, bo nie dało się wytrzymać na słońcu. ;:202 Kwiaty hortensji na pewno upieką się na brązowo, ;:174 takie upały mają być do niedzieli.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, poradź mi proszę kiedy lepiej przesadzić hortensję? Jesienią czy może wiosną? Jestem zmuszona przesadzić Vanilla Fraise, bo tam gdzie rośnie w tej chwili zrobiło się zbyt ciasno. Boję się trochę, bo jest już dosyć duża, ale nie mam innego wyjścia :roll:
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu my przeżyjemy te temperatury ale czy nasze rośliny też? Dziś w pracy miałam ponad 30. Nie wiem co wskazywał mój termometr w cieniu. Jutro go przeniosę do słońca, bo mnie ciekawość zżera ile będzie. ;:7 U mnie też wąż w robocie. Ręczne podlewanie też. Podlewam a i tak coś usycha ;:222 ;:222 ;:108 .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Soniu,
z zazdrością czytam o suchej pogodzie.
W moich stronach leje i leje.
Mam jeszcze kilka hektarów łąki, której nie da skosić.
Tzn. skosić da, ale wysuszyć już nie.
W piątek była mega burza, wszystkie piwnice w całej okolicy zalane, na polach woda stoi, a mi wyładowanie załatwiło sterowanie od bramy.
Ciepło tez jest, dziś było jakieś 35, ale to mi akurat nie przeszkadza.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Też miałam wczoraj taki upał, a potem burzę straszliwą!
Jakie piękne łany werbeny! ;:173 Uwielbiam ją, bo wabi motyle! A to różowe na zdjęciu pod werbeną, to co?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Te twoje hortensje są takie piękne, takie wielkie, takie cudne, takie zjawiskowe ;:215
Pink Diamond śliczna i wielka.Ile latek czeka się na taki krzaczorek ??
Tej nie mam.
Lilie też masz piękne i jeżówki .Ech cudne lato.Tylko za mocno grzeje.:)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu u nas też upał nie do wytrzymania ;:222 i sucho jak na Saharze ... Moim młodziakom hortensjowym zrobiłam zacieniający baldachim i jakoś sobie radzą ... oczywiście wszystko trzeba podlewać, bo to młodzież, a licznik wody bije Perwoskia wygląda bajecznie... mam dwie młode sadzonki ciekawe jak się spiszą ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Takie upały ;:oj
U nas też gorąco ale często pada, zwłaszcza w nocy, więc roślinom w to graj.
Rosną coraz bujniej i tylko trawnika nie mam jak skosić.
Piękne masz te rabaty z hortensjami. Widoki zachwycają a zwłaszcza ten ze schodów. ;:138 ;:138 ;:138
Że też ja tak późno wróciłam do tych hortensji.
A wszystko przez pierwszą kupioną paniculatę Grandiflora, która mi padła dawno temu.
Teraz wiem więcej na ich temat i już, mam nadzieję, potrafię o nie zadbać.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za zaglądanie i miłe słowa. ;:4 Dziś upał mniejszy, a od godziny 16 pada drobny deszcz. Jestem szczęśliwa, bo jednak kwiaty hortensji nie zbrązowieją zbyt szybko, a wszystkie rośliny odżyją. Lilie orientalne pachną w wilgotnym powietrzu pięknie. Mimo dwu dni wolnych nie udało mi się prawie nic zrobić w ogrodzie. Wyrwałam jedynie fasolkę szparagową i obsiałam grządkę gorczycą.

Dorotko czteroletnia Vanilka pokazywana w poprzednim poście, została przesadzona wiosną, jeszcze przed ruszeniem wegetacji. Doskonale zniosła przeprowadzkę i pięknie kwitnie. ;:215 Żadnych krzewów ani traw nie przesadzam jesienią, chyba że to absolutnie niezbędne. Jesienne przesadzanie może skończyć się utratą lub osłabieniem rośliny, która zdecydowanie gorzej znosi zimę, nie zdąży dobrze zakorzenić się w nowym miejscu. Jeśli nie musisz, poczekaj do wiosny, przytniesz pędy i wtedy przesadzisz. Poza tym dużo łatwiej przycięty krzew przetransportować.

Obrazek

Alu na szczęście dziś pada, więc ogrody uratowane. ;:108 Niestety upał do południa był taki, że znowu nie wyszłam, choć pracy mam ogrom. ;:223 Żadne iglaki i bukszpany nie przycięte, a to już ostatni dzwonek na takie prace. Mam wolną sobotę, może wreszcie użyję nożyc.

Obrazek

Madziu jak oglądam prognozę pogody, to stale myślę, że to niesprawiedliwe. Wypoczywającym nad morzem i na Mazurach przydałaby się pogoda, a u mnie mogłoby popadać. Świetnie, że po tylu deszczowych dniach upał Cię ucieszył. ;:215 Wpływu na pogodę nie mamy, możemy tylko ponarzekać. ;:224 Niestety takie upały zwykle kończą się gwałtownymi burzami i opadami, a to już komfortowe nie jest.

Obrazek

Miłko u mnie po upale pięknie pada, jak deszcz może człowiekowi poprawić nastrój. :) Werbena rośnie w towarzystwie cynii. Miały być bordowe, a są ciemno różowe. :roll: Ograniczyłam ilość werbeny patagońskiej, bo za dużo samosiejek mam do pielenia. Do tej pory nie wypieliłam wszystkich siewek. ;:223 Motyli i pszczół rzeczywiście na werbenie pełno.

Obrazek

Aniu Pink Diamond mam szósty rok. Jest ogromna i bardzo lubię jej sztywne pędy z ażurowymi kwiatami. Nawet po deszczu się nie pochylają. Już wiosną wycięłam jej dwa duże pędy od strony rododendrona. Gdybym mogła komuś oddać rododendrony, wsadziłabym tam kolejną hortensję. Jedna Limelight wegetuje w korzeniach klonu i wypadałoby ją przesadzić. Lilie pachną przepięknie z odległości kilku metrów. Po kilku godzinach 34 stopni, zaczęło po południu padać. Rabaty podlane, a rośliny od razu lepiej wyglądają. ;:108

Obrazek

Ewuniu upały zbyt ekstremalne. Dobrze, że u nas spokojnie pada, choć burze w innych rejonach bardzo gwałtowne. ;:202 U mnie perowskie doskonale rosną, nie lubią zimą zbyt dużo wilgoci. Posadziłam sześć siewek, już powoli nabierają wyglądu. ;:65 Wiosną przycinam nisko, na 15-20 cm, wtedy ładnie się rozkrzewiają. Świetnie, że pomyślałaś o zabezpieczeniu hortensji, takie upały mogłyby zniszczyć słabo ukorzenione maluchy.

Obrazek

Krysiu upał i deszcz to dobre połączenie, byle tylko gwałtownych burz nie było. U mnie niestety po tylu tygodniach suszy z trawnika pozostało szare klepisko. ;:222 Podlewanie raz dziennie niewiele dało. Lubię już widok ze schodów, bo hortensje duże i ładnie zapełniają rabaty. Niestety już wycinałam po kilka pędów, ponieważ wychodziły na podjazd do garażu i chodnik. To błędy początkującego właściciela ogrodu. ;:223 Pinki Vinki po prawej, zarosła opaskę przy domu. M lubił skracać sobie drogę do garażu, a teraz musi chodzić dalej. ;:173 Dwa lata temu powiedział, że mam coś z tym zrobić, a ja powiedziałam, że mogę wyrzucić hortensję. Od tamtej pory nie ma problemu. ;:306 Moim zdaniem, to bezproblemowe krzewy, w dodatku zawsze kwitną. Jeśli ktoś lubi dużo białego koloru, to tylko sadzić hortensje. Posadziłam w tym roku pięć, Magical Moonlight i cztery Limelight. Trzy w formie krzewu i dwie wyprowadzone na pniu. Dokładam im do towarzystwa kolorowe byliny i cieszę się ich bielą. :tan

Obrazek

Testowane turzyce, The Beatles i Ice Dance doskonale się sprawdziły. Utworzyły ładne kępy, choć każdą sadzonkę podzieliłam na trzy. :roll:

Obrazek

Obrazek

Rozchodniki już chyba jesień zwiastują. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, ślicznie dziękuję za radę ;:196 Zrobię jak radzisz i po przycięciu wiosną ją przesadzę. Moja Vanilka na wiosnę też będzie miała cztery lata. A pamiętam jak ją kupiłam to miała może ze 20 cm. Taki liliputek z niej był ;:306 W tej chwili to duża babka i pcha się straszliwie na Geoff Hamilton :wink: A przecież między nimi jest dobrze ponad metr odległości. Widocznie to za mało, bo przejść już obok nie mogę i stąd konieczność jej przesadzenia ;:108
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Soniu,
dawno do Ciebie nie zaglądałam. Musze naprawić błąd, bo jest na co popatrzeć. Cudne hortensje, jeżówki, trawy, rozchodniki wpadły mi w oko. Piękny ogród stworzyłaś.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Wreszcie mój ulubiony szpaler z hortensjami :D Ile lat mają twoje perowskie? Moje zeszłoroczne mają chyba z cztery pędziki :lol: A dopiero teraz doczytałam u ciebie, że swoje przycinasz... Tak się ucieszyłam, że w ogóle przeżyła zimę, że bałam się jej dotknąć ;:306
Rozchodniki ci już nawet kwitną? :shock:
U ciebie upał zelżał, a u mnie nadal Sahara, i pod względem temperatur, i pod względem opadów ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”