Małgosiu - clem3 na szczęście nie spotkałam się na razie z żadna pomyłką przy zakupie lilii. Musi to być rzeczywiście przykre, gdy czeka się na zakwitnięcie określonej odmiany, a tu...niespodzianka.
Moje liliowce już zbyt mocno się rozrosły i miejsca na następne brak.
Co roku czekam na czosnkowe kapturki. Niektóre czosnki potrafią je rozbierać nawet przez kilka dni i mogą naprawdę rozbawić swoim wyglądem.
Jurku - Locutus niestety lilie co jakiś czas znikają, szczególnie gdy zaleje je woda. Myślę, że w tym roku oprócz wiosennych przymrozków również podtopienia były przyczyną ich zniknięcia.
Dziękuję za potwierdzenie nazwy mojej dziewanny. Mam nadzieję, że rozrośnie się i zostanie na dłużej.
Danusiu - danuta z dziękuję. Podziwiam za zapylanie i wysiew liliowców, to przecież mozolna praca. Chętnie zobaczyłbym jak kwitną Twoje siewki. Oprócz liliowców też miałabyś się czym pochwalić. Jedynym sposobem na to jest otwarcie wątku, co Ty na to?
Dziewannę można uzyskać z nasion. Moja przywędrowała jako gratis przy okazji innych zakupów. Bardzo mnie takie gratisy cieszą.
Szkarłatka, rzadko wymarza, no chyba że jet to odmiana 'Silberstein'. Częściej, przyczyną zamierania roślin, jest podmakanie gleby zimą. Tak właśnie stało się u mnie, gdy kilka lat temu straciłam ogromną, prawie 20-letnią roślinę. Na szczęście pozostawiła po sobie wiele siewek, które rosną w siłę pod płotem.
Trójsklepki są u mnie tak nękane przez ślimaki, że przez całą wiosnę, a czasem i dłużej, trzymam je pod plastikowymi osłonami. Trzy z nich, których nie zdążyłam okryć, zostały skonsumowane po poziomu gruntu i już raczej nie odbiją.
Lucynko - płocczanka lilie i inne kwiatuszki kłaniają się w podzięce. Czekam jeszcze na rozkwitniecie trzech lilii.
Teraz nastał czas rudbekii, a że ładnie się rozsiewają, na działce zrobiło się żółto.
Tak to z nasionami bywa, często zdarzają się niespodzianki.
Lilia 'Ercolano'
lilia 'Forza Red'
lilia 'Night Flyer'
liliowiec 'Kwanso variegata'
języczka wąskogłówkowa
krwawnica
głowaczek tatarski
powojnik tangucki
powojnik prosty
wiesiołek missouryjski
forsycja koreańska 'Kumsum'
jeżówka purpurowa i Daszeńka