Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosia, ależ u ciebie się dzieje ;:oj Piszesz, ze nie wyrabiasz z czasem, ale jesteś w pełni zwolniona z wszelkich tłumaczeń - efekty pracy każdy widzi.
Doczytałam, że w międzyczasie miałaś deszcz.. przepchnij tych chmur do mnie bo normalnie w ciągu kilku dni zrobiło mi skałę z ziemi. Masakra jakaś, a według prognoz mam niby codziennie burze ;:224
Słuchaj, a nie myślałaś żeby to palenisko delikatnie wkopać w ziemię? U nas jest w planie takie murowane i wpuszczenie go choćby na głębokość jednej kostki granitowej w głąb zapobiegnie przypadkowemu rozprzestrzenianiu się żaru czy ognia ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dziewczyno czym ty się karmisz że masz tyle siły ;:oj Ciągle coś nowego tworzysz. Fajnie obrzeża. Też mi się takie marzą ale to jeszcze potrwa...
No i czym karmisz te róże że już kwitną? U mnie zaczyna M.Hilling....a reszta...no muszę czekać ;:224
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

To nic Gosiu, że nie zrobiłaś... pisałam że i tak ładnie... i więcej odpoczywaj, bo się nam tu wykończysz... ;:168
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Prace pełną parą :D Róże pięknie kwitną , szczególnie Little Artistts urocza
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Gosia, świetne zakupy. Szkoda, że ta szkółka nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej. Mają rośliny dobrej jakości i bogaty asortyment. Można kupić ich produkty w innych sklepach internetowych, ale z ogromną marżą ;:224
Współczuję trawnika. Nasz też drugi rok w fatalnym stanie. Mamy gliniastą glebę. Ręczny areator już zamówiony ;:108
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, następne odwiedziny Warszawy planuję dopiero za rok, ale będę pamiętać o Tobie ;:333
Niesamowite, że już masz kwitnące róże ;:oj
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Gosiu,ogród pięknieje i dojrzewa :D
A roślinne zakupy ;:215 chyba każda ogrodniczka kocha takie wyprawy. :heja
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Sabinko, dzieje się chyba u wszystkich. Sami się nakręcamy :D
Przede wszystkim to narzekam na to, że za mało ma czasu na ogrod. ponad 8 godzin pracy w pracy, a potem zanim ogarnę obiad, cokolwiek zrobię w domu i jest wieczór i czas na podlewanie, bo susza straszliwa.
Deszcz był, ale tak naprawdę to tylko chwilkę. Zwilżył tylko ziemię, opłukał rośliny z kurzu i tyle go było.
Palenisko jest pogłębione, ale było tyle palenia, a nie wybieraliśmy w międzyczasie, że wyrównało się z gruntem. Kiedyś próbowałam wybrać ten popiół, ale po pierwsze strasznie się pyliło, po drugie zapełnienie worka zajmowało moment, a ubytku nie było widać, że odpuściłam, a potem było tyle innych zajęc, że zapomniałam. Nie mam pojęcia co z tym popiołem zrobić.

Jolu, może nie będę mówiła :wink:
Ale tak naprawdę to wszyscy przecież cały czas cos tworzymy. Tylko, że ja sama musze, więc idzie powoli. Obrzeża też sama robię. Wcale nie jest to trudne, tylko żmudne. Wybieranie odpowiednich kostek jest czasochłonne. Lepsze jest zwykłe równe obrzeże. A o obrzeża dojrzałam, więcej powiększać nie będę. Przynajmniej w tym miejscu ;:306
Jestem bardzo zadowlona z róż. Naprawdę widzę, że jest im coraz lepiej. Może to kwestia biohumusu? A może tego, że jednak ich nie rozpieszczałam na początku i zaczynają się adaptować do warunków. Może im wcześniej tym lepiej? A jak im się przygotuje rewelacyjna miejscówke na początku to potem doznają szoku jak się już to dobre kończy?
A może to zasługa mikoryzy? Akurat na przedniej rabacie wszystkie róże ją dostały, może nareszcie zaczęła działać?
Za dużo pytań

Gabrysiu, ja chyba już nie umiem wypoczywać. :roll:
Jka mam jakiś cel musze go wykonać dopiero odpuszczam. Ale i tak nauczyłam się, że jak czuję, że zmęczenie zaczyna brac górę, odpuszczam i zostawiam na inny czas.
Ale bardzo Ci dziękuję za troskę ;:196
Czasem trzeba takiego głosu rozsądku

Aloesik
, Little Artists faktycznie Little :D
Nawet nie wiem czy kiedykolwiek osiągnęła więcej niż 50 cm, ale za to żarówa niezła. Widać ja z daleka

Aniu, może kiedyś wybrałabyś się do mnie, a razem ze mną do nich na zakupy? :D
Sami dowożą rośliny do sklepów w moim mieście, ale jak piszesz marża jest dużo większa, a na dokładkę jest mały wybór, bo to sklep określa co chce kupic. A w dodatku to cała frajda, że można zmienić listę zakupów na zawołanie.
Czy przy gliniastej ziemi ręczny aerator zda egzamin?
Chyba lepszy już byłby elektryczny.
U Ciebie z tego co wiem wystarczy właśnie przelecieć areatorem i dosypać piasku. A jak masz dużo kompostu to nim. Ja ma gorzej, bo ziemia totalnie jałowa. Od 2 lat zasilam ją 2 razy do roku biohumusem. Na rabatach już widzę poprawę. Na trawniku niestety jeszcze nie. Na razie planuję porządnie wygrabić, dosiać zwałować. Podlewać, a jak się da nawozić sukcesywnie na wierzch ziemię.

Monia
, bardzo serdecznie zapraszam. Co prawda ja mieszka daleko od Wa-wy, jakąś godzinę jazdy, ale zawsze nocleg jest możliwy :D

Małgosiu, powoli zaczynam być zadowolona z ogrodu. jeszcze trochę mu brakuje tego czegoś, ale pracuję nad tym i chyba zmierzam w dobrą stronę. Przynajmniej tak mi się wydaje :D

Ale mamy afrykańskie upały. Czy znowu szykuje się powtórka z rozrywki? Susza straszna. Całe szczęście, że studnia działa, bo musiałabym pożegnać się z ogrodem bylinowym.
Na południu co chwila pada, a u nas tylko pokropuje.
No, ale nie ma co narzekać. Trzeba się cieszyć chwilą. A chwila staje się coraz piękniejsza :D

Dzisiaj obiecane irysy, bo za chwilę już ich nie będzie. Są rewelacyjnym uzupełnieniem kwitnienia pomiędzy cebulowymi a różami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Gosiu, faktycznie iryski są fajnym uzupełnieniem. Pod warunkiem, że chcą rosnąć. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, a dlaczego nie chcą rosnąć?
U mnie nie kwitną tylko posadzone w poprzednim sezonie i to nie wszystkie.
Część zakwitła.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Irysy nie lubią mojej działki. Próbowałam wiele razy i teraz dałam już na wstrzymanie. Nie to nie. Pooglądam u koleżanek na zdjęciach. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli każdy ma jakies problemy.
Ja tak mam z rh. Nie lubią mnie. Ale ja nie odpuszczam. Jeszcze spróbuję je utrzymać
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Gosiu masz cudnie.
A z popiołem nie musisz mieć problemu. Tylko drzewny.
http://poradnikogrodniczy.pl/popiol-drz ... -nawoz.php . :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, zatem to nieważne, czy to jest sosnowy popiół, czy liściasty.
Od jutra sypię popiół na trawnik. Mam mase mchu :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Gosiu, dziękuję za zaproszenie :D Nie mówię nie - może kiedyś ;:196
Dobrze, że biohumus daje pozytywne efekty.
A aerator elektryczny jest "za cienki" na moją zbitą glebę; ma za krótkie i zbyt delikatne szpilki. Muszę mieć takie krówsko oraz siłę mięśni e-Ma :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”