Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Przeczytać wątek, znajdziesz wszystkie odpowiedzi i wskazówki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
darstenka
100p
100p
Od: 23 cze 2008, o 16:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Brązowe plamy z żółtą obwódką- zalanie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że to przelanie co zresztą ma potwierdzenie w wątku. Standardowy przypadek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karo_horo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2020, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podpowiedzcie mi proszę co się dzieje z moją nową monsterą, obawiam się że to może być wirus mozaiki, który przejdzie na inne moje rośliny... Ta monstera monkey pojawiła się u mnie podczas moich wakacji i był to prezent dlatego nawet nie mogłam zobaczyć jak wygląda wcześniej a chyba te zmiany miała jeszcze w sklepie, została postawiona (stały razem około tydzień) obok drugiej monstery monkey mask i na jej najnowszych liściach też zaczęły się pojawiać podobne zmiany. Jestem załamana i boje się że ten niefortunny prezent zniszczy wszystkie moje kwiatki...

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obawiam się, że jest to mozaikowatość liści czyli choroba wirusowa, o której było już wcześniej w wątku, a której nie da się wyleczyć. Inaczej mówiąc, roślina jest nie do uratowania. Choroba wirusowa przenosi się na inne rośliny, za pomocą szkodników. Obie rośliny mogły być już wcześniej zarażone, tylko objawy mogły wystąpić w różnym czasie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasiaen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2020, o 20:37

Post »

Witam, jestem tu nowa.
Na mojej Monsterze pojawiły się dziwne plamy, które dość szybko się powiększają.
Czy to może oznaczać przelanie ( tak jak czytam na wątku), czy jakieś inne paskudztwo.
Mam tą roślinę niecałe dwa tygodnie.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 5 lis 2020, o 20:54 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kwiat to nie cała roślina, tylko jej część.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście że jest to przelanie i infekcja grzybowa. Standardowy aż do bólu przypadek błędów uprawowych.

Każdą roślinę doniczkową przesadzamy niezwłocznie po zakupie, zawsze.
Monstera będąca epifitem potrzebuje bardzo przepuszczalnego podłoża - podane w wątku, wystarczy poczytać ostatnie parę stron.
Do tego doniczka ma stać na podstawce, a nie włożona do osłonki.
Stanowisko jasne w pobliżu okna, a nie w ciemnym kącie.
Podlewamy dopiero wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Po przesadzeniu zrób oprysk preparatem grzybobójczym - Topsin. Liście z plamami do odcięcia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Monikaaaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2019, o 17:43

Post »

Witam,
mam problem z Monsterą Monkey, 6 tygodni temu kupiłam ukorzenioną gałązkę (miała 3 liście i zalążek nowego liścia). Posadziłam ją do doniczki (podłoże z perlitem i agrosilem, na dnie dałam wartwę keramzytu, wkładka posiada odpływ). Pierw usechł zalążek nowego liścia (stał się ciemno brązowy, prawie czarny). Pomyślałam, że prawdopodobnie przelałam ją, więc od 3/4 tyg podlewam ją mniejszą ilością wody. Ale potem pojawiły się dwie żółto-brązowe plamki na jednym z liści (tym, w którym usechł zalążek) i liść ten robi się jaśniejszy od 2 pozostałych. Monstera nie ma lokatorów, na jednym ze zdjęć widać trochę kurzu, ponieważ boję się przecierać jej liście. Monstera nie była zraszana. Proszę o pomoc co zrobić, ma za zimno, za ciemno? Stoi niecałe 2 metry od okna zachodniego (w tej samej odległości stoi też duża monstera dziurawa, z która nie mam żadnych problemów, rośnie bardzo dobrze). Czy może to być oznaka jakieś choroby? Czy może się nie przyjęła?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze doniczka musi mieć odpływ i stać na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki. Korzenie muszą oddychać, zwłaszcza że to są epifity.
Po drugie ta Monstera Adansonii (bo tak się ona prawidłowo nazywa) powinna stać najlepiej na parapecie - 2 metry od okna to zdecydowanie za daleko...
Po trzecie dobrze byłoby zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, ograniczenie podlewania tutaj niewiele może zmienić.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
TM_Lucidus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lis 2020, o 19:35

Post »

Dzień Dobry,

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy pojawił się problem z moją monsterą. Są to żółte liście. Nie schną ani nie robią się brązowe - po prostu zmieniły kolor - poza tym nic im nie dolega. Czy ktoś wie co może być przyczyną?

https://imagizer.imageshack.com/img923/9493/3jiyx4.jpg
justynache23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2020, o 00:54

Post »

Witam, moja monstera dostała takich plam. Została wyjęta z podłoża usunęłam ciemne korzenie moczyłam je w Topsinie i zrobiłam oprysk, czekała też kilka godzin bez podłoża by szybciej wyschly korzenie. Wycięłam ciemne części liści. Czy coś powinnam jeszcze dla niej zrobić czy już sadzić w podłoże?

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, o 13:11 przez norbert76, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Za duże zdjęcia, zmniejszyłem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadź normalnie do podłoża, które musi być przepuszczalne, mieszanka ziemi, żwirku i podłoża do storczyków w proporcji około 3 :1:1.

TM_Lucidus, napisałem poprzednio - przeczytaj wątek w kwestii prawidłowej uprawy: stanowisko podłoże, podlewanie, nawożenie. Żółknięcie liści może być albo ze starości - dotyczy to dolnych albo wskutek nieprawdłowych warunków uprawy i pielęgnacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

justynache23 a czy problem nie zaczął się wraz z nastaniem sezonu grzewczego?
justynache23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2020, o 00:54

Post »

Hmm. Już nie pamiętam ale zaczęło się jakiś czas temu... Po wyjęciu z "podłoża" korzenie były częściowo zgniłe. Była posadzona w ziemię wulkaniczną przy zakupie, niestety nie umiem się z tym obchodzić skoro zgniło... przesadzilam w lekkie podłoże z ziemią, podłożem do storczyków, i trochę tej ziemii wulkanicznej. Mam nawilżacz powietrza, ponieważ pierwszą radę jaką otrzymałam to suche powietrze. Nawilżacz niestety nie rozwiązał problemu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli roślina została przelana, to nie zregeneruje się w ciągu paru dni, czy nawet dwóch, trzech tygodni. Na to potrzeba więcej czasu, zwłaszcza jeśli doszło do zgnicia części korzeni.
Z tym się wiąże prawidłowe podlewanie. Wierzchnia warstwa podłoża powinna zawsze porządnie przeschnąć.
Kolejna, stanowisko - powinna być w pobliżu okna.

Mam nadzieję, że strumień pary z nawilżacza nie leci bezpośrednio na roślinę?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”