Czosnek zimowy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
sjs_wa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2014, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.3

Post »

Ja co roku sadzę czosnek od 15 października do 15 listopada, cztery, pięć razy, raz w tygodniu. Zwykle jest tego w sumie około tysiąca ząbków. Jak na razie nie mam jakichś szczególnych obserwacji jeżeli chodzi o wpływ terminu i głębokości sadzenia na wymarzanie. Po prostu nic nigdy mi nie wymarzło mimo wschodów niektórych czosnków przed mrozami.
Dlatego nie czuję się kompetentny aby pouczać innych z wysokości katedry. Lepszym podejściem wydaje mi się opisanie swojej metody uprawy i potem zrelacjonowanie jakie były plony.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

sjs_wa świetne poletko doświadczalne, latem podczas zbiorów sprawdzać suwmiarką wielkość główek i porównać. Im wcześniej sadzony czosnek tym większy plon.
sjs_wa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2014, o 19:18

Post »

No własnie taki mam jak na razie rezultat. Im wcześniej wsadzany czosnek tym główki są większe. Zobaczymy jak będzie w przyszłym roku. Teraz zauważyłem pewna zmianę w stosunku do poprzedniego roku. Rok temu w grudniu miałem już sporo szczypioru na powierzchni, w tym jak na razie nic nie wyszło.
x-H-3
---
Od: 17 wrz 2013, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mnie zostało trochę ząbków skiełkowanych ,bo m wsadził do lodówki.Żeby się nie zmarnowały posadziłam je wczoraj do ziemi .
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Sadziłem czosnki w listopadzie i jak na razie tylko jeden szczypior jest na powierzchni, aczkolwiek jak pogoda nadal będzie taka ładna to wkrótce mogą pojawić się następne
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Sadziłam ok. 10 listopada ale jak na razie żadnego szczypioru nie widać.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
leszek0921
50p
50p
Od: 28 mar 2014, o 07:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sadziłem po 15 / 10/ kilka sztuk wykiełkowało , chyba zaplątała się główka harnasia . Pozostałe siedzą w ziemi . ;:41
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 12:52

Post »

U mnie czosneczek ładnie pod śniegiem wiec duży mróz nic mu nie zrobi. Zima w całej Polsce zdążyliscie posadzić czosnek :?: :lol:
mati25
100p
100p
Od: 13 lip 2014, o 13:02

Post »

Witam i pozdrawiam.
Ja sadziłem gdzieś tak koniec października początek listopada dokładnie nie pamiętam.U mnie jest szczypior około 8-10cm i jak na razie mróz nic mu nie zrobił.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Tak , zdążyliśmy posadzić czosnek i na szczęście on nie zdążył wyjść z ziemi przed śniegiem . :wit
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Mój 2 tygodnie temu nie miał jeszcze szczypioru a teraz to nie wiem, bo przykryty grubą warstwą śniegu :heja
Pozdrawiam, Marta.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Posadzone 3 małe ząbki czosnku z Grecji dla zabawy tak oto sobie poczynają.

Jeszcze trochę i pójdą pod nóż. Obrazek
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Mój czosnek sadzony w pażdzierniku na razie siedzi pod ziemią.I dobrze,bo parę lat temu miałam taki,który wypuścił szczypior już przed mrozami-a na wiosnę to przymarzło ;:219
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Jeszcze kilka lat temu czosnek zimowy sadzono w październiku.Ostatnie dwa lata optymalny termin sadzenia Harnasia był u mnie 15 listopad,zależny oczywiście od temperatury.Znajomy tej jesieni sadził samym końcem listopada.Jeszcze chwila klimat tak się zmieni że zimy możemy wcale nie mieć a czosnek będziemy uprawiać tylko na wiosnę.W sąsiedniej miejscowości prawie wyginęły wróble.Z pszczołami też jest niewesoło itp.itd. Cieszmy się dniem dzisiejszym. ;:196

Pozdrawiam i życzę wszystkim forumowiczom udanego Sylwestra i dobrego roku, szczególnie w uprawach. :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czosnkowi zimowemu wystarczy parę stopni mrozu, tak żeby zmarzła ta warstwa ziemi w której siedzi. A tego nie zbraknie, nawet przy obecnych tendencjach ociepleniowych klimatu ;:173 . A co do wróbli, to one lubią zakładać gniazda w szczelinach murów, w nieszczelnych podbitkach dachów. Tymczasem ludzie budują domy z gładkimi murami, remontują i ocieplają stare zarówno domy jak i kamienice i efekt jest taki, że biedne wróbelki nie mają gdzie gniazdować ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”