Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 17

Post »

Aga, Ty to jesteś nieuleczalny pracuś... zawsze sobie coś znajdziesz, nawet jak już wszystko zrobione ;:306
Co do parasola, to może przynieś sobie z pracy... mi strasznie podobają się te wielkie reklamowe ... sama chętnie bym sobie taki postawiła w ogródku ;:306 :;230 Póki co... nie mam żadnego, ale może kiedyś to się zmieni, gdy będę miała gdzie go postawić :lol:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu witaj niedzielnie ;:196

Dawno mnie u Ciebie nie było, ale za to teraz miałam przecudną lekturę do niedzielnej kawy. Dziękuje bardzo za Twoje cudne zdjęcia, przepiękne i oryginalne kompozucje do donic i przezabawną wymianę zdań z PanemM.

Aguniu, nutkaj wygląda przepięknie i jestem pewna, że będzie świetnie rósł. Mam go u siebie i bardzo, bardzo lubię. Jak będę mogła to z pewnością jeszcze jakiegoś dosadzę. Ale też masz szczęście, że udało Ci się zdobyć taki piekny, duży okaz. Ja od roku bezskutecznie szukam większego grujecznika japońskiego Pendula i dębu błotnego. I na razie nie mogę znależć...

Meble po renowacji wyglądają super. Wielkie brawa ;:180
Czy odnawiacie je w ten sposób co roku?

Ps Bratki bardzo mi się podobają - muszę tę nomenklaturę sprzedać mojemu PanuM.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mnie wyszło słońce :tan Do ogrodu nie pójdę grasować, ale nastrój zaraz mi się poprawił :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Aguniu!...stworzyłaś super kompozycje! ;:215
Praca Pana M przy renowacji mebli też zakończona wspaniałym efektem.
Powiedz proszę, czy Te skrzynie wyścielasz folią zanim wsypiesz ziemię...
Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bogusiu, dziękuję za niedzielne odwiedziny i za miłe słowa! Skrzynie są wyłożone styrodurem, na to folia, na spód keramzyt, którego warstwa jest wyłożona agrowłókniną, a na to dopiero ziemia. Planujesz coś podobnego?
Ewa, u nas też na chwilę wyjrzało słońce i od razu świat zrobił się piękniejszy... teraz niestety znowu pochmurno, jak przed deszczem. Miejscami u nas w ogrodzie stoi woda :roll:
Asiu, miło że zajrzałaś, a ja z przyjemnością przeczytałam Twój wpis.
Czytam, że szukasz większych egzemplarzy drzew - u nas takowe są dostępne, nie wiem, czy akurat te konkretne odmiany, ale są. Tyle, że kłopotem i kosztem byłby transport, ale może warto to rozważyć?
Cyprysikiem nutkajskim jestem zachwycona i cieszę się ogromnie z tak pięknego i okazałego egzemplarza, który zdobi front. Zmieniłam pierwotne plany, bo miał tam rosnąć klon, ale iglak będzie atrakcją przez cały sezon.
Meble były przez 6 lat odnawiane tylko raz, ale nie tak gruntownie jak teraz... poprzednio dołożyliśmy jedynie warstwę oleju.
Teraz wyglądają jak nowe i mam nadzieję, że ten zabieg wystarczy na ten i przyszły sezon.
Cieszę się, że naszym dialogiem sprawiłam Ci trochę radości! :)
Małgosiu, nasz parasol mógłby jeszcze służyć - trzeba by go zszyć miejscami. Może nawet nie było by widać za specjalnie tych miejsc... Myślę, że jeśli coś znajdziemy (dzisiaj jakoś żaden nie przypadł nam do gustu) to wymienimy. Parasola z pracy raczej nie przyniosę, ale kto wie ;-) Ty szukasz parasola na taras?
Ewa-zawady - bardzo mi przyjemnie, że poświęciłaś swój czas na czytanie wątku - trochę się tu ostatnio działo, to fakt :)
Zmiany w końcu zostały zrealizowane, a z efektu finalnego jestem zadowolona.
Nutkaj został posadzony zamiast klona, który był w planach pierwotnych... też myśleliśmy o jego stabilizacji, ale miał tak ogromną i ciężką bryłę korzeniową, że wydaje się być bezpieczny. Dzięki jednak za radę, jutro dopytam czy taki zabieg byłby konieczny.
Olek w dużej donicy prezentuje się efektownie i mimo, że trochę boję się jego uprawy, to uroda przeważyła i zdecydowałam się na zakup i przetrzymywanie zimą w domu.
PanM to mój kompan do wszystkiego - rozumiemy się świetnie i uzupełniamy. Każdemu życzę takiego porozumienia dusz :) Pozdrawiam Cię serdecznie!
Danusiu, przy odnawianiu mebli najgorsze jest szlifowanie. Praktycznie gdyby nie to, można by je co roku odświeżać.
Zobaczymy jak będą wyglądać w przyszłym sezonie; chcemy je zostawić na zewnątrz pod przykryciem z brezentu.
Doniczkowe kompozycje kopiuj bez krępacji ;-) Buziaki!
Marysiu, cieszę się, że rozmowa Księżyca ze Słońcem wywołała uśmiech na Twojej twarzy! :)
Donice obsadziłam i przymrozków się nie boję... do tego stopnia, że przepikowałam dziś do skrzyń pomidorki koktajlowe, a do pozostałych lobelię i szałwię omączoną. Czeka jeszcze na wysadzenie kobea i parę innych drobiazgów, ale to już jutro. Pozdrawiam!
x-ag-a
---

Post »

A teraz porcja zdjęć z dzisiejszego w większej części pochmurnego dnia:

Obrazek
...z uwagą czytam co do mnie piszecie :)

Obrazek
...Sara na ogrodzie czuje się doskonale...

Obrazek
...z ciekawością zwiedza wszystkie miejsca...

Obrazek
...na kąpiel dziś za chłodno ;-)

Obrazek
...palenisko dziś mokre, nie napalimy...

Obrazek
...ogromnie lubię zakątek leśny, zwłaszcza w otoczeniu zieleniejących brzóz...

Obrazek
...zielona poświata otacza cały ogród...

Obrazek
...kaskada wyłączona - przecieka :roll:

Obrazek
...berberysom zaczynają bordowieć listki...

Obrazek
...kolory...

Obrazek
...z innego ujęcia...

Obrazek
...i jeszcze rabata leśna...

Obrazek
...jutro uzupełnię korę na rabacie hortensjowej...

Obrazek
...w tę stronę...

Obrazek
...rabaty na froncie...

Obrazek
...to samo...

Obrazek
...przejście do następnego pokoju...

Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś z chęcią bym postawiła jakiś parasol, ale prawdę mówiąc szkoda mi kasy wydawać póki co. Taras wygląda jak wygląda, stoją na nim meble jakie stoją...więc sam "wypasiony parasol" nie nada mu uroku ;:306 Z drugiej strony...koniec końców taras będzie zadaszony, więc bez sensu kupować parasol... ;:306 Jest w tym co pisze jakiś sens...? :;230
Co do zdjęć, to sa piękne nawet w deszczowy, czy pochmurny dzień :) Rabata hortensjowa na pewno będzie przepiękna. To cudne rośliny, więc w dużej grupie dadzą 10 krotny efekt ;:138
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, to co piszesz ma sens :lol: , ale jeśli dużo czasu spędzasz na tarasie, to parasol się przyda... może coś się trafi :)
Za miłe słowa pod adresem zdjęć dziękuję... smętny dziś dzień, mam nadzieję że jutro się przejaśni :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, na pewno się trafi. Póki co jednak dajemy rade i bez :) Mamy dość szeroki dach, więc da się posiedzieć i bez parasola ;:306 Ogólnie to marzy mi się zadaszony taras i piękne ratanowe mebelki ;:173 Kiedyś w końcu się doczekam :lol:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś..skrzynie mam ....nie tak duże , ale są...
dotychczasowy sposób wykorzystania ich nie satysfakcjonował mnie ...Sadziłam kwiaty w donice i wstawiałam do skrzyń... ;:222
Zatem zrobię tak jak u Ciebie... ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, na szczęście parasol nie jest niezbędny ;-)
Trzymaj kciuki za moje pomidorki w skrzyniach! nie jestem przekonana, że to się uda... :roll:
Bogusiu, szkoda sobie robić dodatkową pracę... tak przygotowane skrzynie spełniają swoją funkcję w 100%. Powodzenia!
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu...dziękuję ...juz wszystko z eM...obgadałam...zatem od jutra do dzieła! ;:168
x-ag-a
---

Post »

Bardzo się cieszę, Bogusiu! ;:196
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aguniada pisze: Asiu, miło że zajrzałaś, a ja z przyjemnością przeczytałam Twój wpis.
Czytam, że szukasz większych egzemplarzy drzew - u nas takowe są dostępne, nie wiem, czy akurat te konkretne odmiany, ale są. Tyle, że kłopotem i kosztem byłby transport, ale może warto to rozważyć?
Aguniu, już kiedyś o tym myślałam, ale szukałam po necie i nie znalazłam tych drzew w sprzedaży wysyłkowej. A jechać w ciemno i szukać to odpada - za daleko. Chyba, że masz może namiary na jakąś rzetelną szkółkę, gdzie możnaby zaryzykować kupno "na telefon," a potem przyjechać tylko po odbiór.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko bardzo podoba mi się zdjęcie forumki teraz jak będę czytać Twój post to tak sobie będę Ciebie wyobrażać, a nie w letniej sukience ;:4 . Brzozy na wiosnę kojarzą mi się z młodziutką dziewczyną i są to moje ulubione drzewa przez większą część roku! Po deszczu wszystko się zmieniło!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”