Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

A szkoda. :roll:
Zajęłoby Wam to tylko 2 godzinki, może 3.
Może chyba piszesz o Szmicie, o którym ja zapomniałam.
Ja myslałam o ogrodzie nadmorskim.
No, ale tam to już faktycznie za daleko.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki, to już mnie pocieszyłaś.
Myślę, że najwyżej będziemy sadzić między deszczami. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nela. U Gosi Deirde pisałem o kalimagnezji. Po tych dwóch surowych zimach, chcę dobrze przygotować róże do zimowego przetrwania. I nie mogę kupić tego specjalistycznego jesiennego nawozu dla róż (oczywiście są dostępne w innych krajach). Wszystkich pytam o handlową nazwę takiego nawozu, znasz?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majka moja Odier miała czarne plamy w tamtym roku i teraz ponownie nie uniknęła tegoż grzyba...Fakt ,że plamistość pojawiła się w sierpniu ,ale jest ...niestety W ogóle kiepsko było również z kwitnieniem ...nie byl to cały krzew obsypany kwiatami jak np. w poprzednim roku...
Może klimat miejsca jej nie odpowiada...
Nelu, dziękuję, ;:196 dla mnie jest jasne, że muszę o nią zadbać. Wyciąg z grejpfruta zastosouję i dam miejsce przewiewne.
Może to ten przypadek, kiedy jedna odmiana inaczej się zachowuje w różnych ogrodach. No... trochę się pocieszyłam :;230 :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELKA śliczne powojniki w kolorach jakie i mnie sie podobaja a Granny rowniez mi sie podoba . Nowe zakupy owszem owszem . Myślę ,że do soboty pogoda sie jeszcze utrzyma . Ciekawe czy będzie p. Tapir . U mnie chorują prawie wszystkie róże . Czy nie trzeba by było opryskać ich jakimś specjalnym środkiem ,żeby zarodniki zostały zniszczone w czasie zimy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Gośka szkółka Hortulus w Dobrzycy w zachodniopomorskim ...tam już mielibyśmy daleko...nawet nie pomyślałam o niej ,a szkoda,bo może powrót zorganizowalibyśmy trochę naokoło przez Dobrzycę... :?
Grażynko deszcze i zimno nie ominą nas podczas sadzenia róż...po prostu powtórka z rozrywki...każdej jesieni... :roll:
Jarko kalimagnezja to nic innego jak siarczany... magnezu i potasu...Posiadam takowe,każde z osobna...Zakwaszają glebę ,nie posiadają chlorków niekorzystnych dla upraw.
Można zastosować przed zimą po jednej płaskiej łyżeczce pod krzaczek...
A stronę dotyczącą ekologicznych upraw z zastosowaniem nawozów potasowo magnezowych znalazłam tutaj...
http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertilise ... y_service/
A róże przede wszystkim trzeba dobrze napoić ,bo sucho mają,co odbija się na ich kondycji zdrowotnej...U mnie żółkną już liście na MOrgengruss...i opadają,ale ziemia jest suchuteńka i zbita jak kamień...Podlewanie z węża pomaga o tyle ,że wierzchnia warstwa paru cm jest nawilżona...
Majka najważniejsze to mieć nadzieję... :lol: Środek z owocu grejpfruta to Biosept 33 SL, muszę go zakupić ...Basia mówiła,że działa pozytywnie...Ale to już na wiosnę,nie dopuścimy grzyba do naszych różyc... zdusimy grzyba w zarodku... ! :uszy
Jadziu teraz to nie ma sensu pryskać ,jedynie wyzbierać liście chore ...i siarczanem potasu podsypać na zimę...A zakupy czekają grzecznie na wkopanie...,a ja czekam na deszcz,aby móc wbić łopatę w glebę... :roll:

Tym razem migawki z mojego ogrodu...

Obrazek Magenta ,w najładniejszej fazie
Obrazek Anafalis od Grażki
Obrazek i roztrzepana Franceska już wykopana w donicy... :cry:W jej miejsce poszła Coral Dawn

Obrazek Iceberg

Obrazek Bonica'82 w towarzystwie gigantycznej cynii
Obrazek ostrogowiec kwitnie od końca maja
Obrazek Swornost

Obrazek Clematis integrifolia Blue Boy
Obrazek Ghislaine de Feligonde kwitnie po raz drugi na paru pędach

Obrazek Marchenland
Obrazek
Obrazek Aloha i Charles Austin

Obrazek pięknie pachnąca Marie Dermar Geschwinda
Obrazek

Obrazek rozchodniki
Obrazek
Obrazek Perle d'Or
Obrazek
Obrazek Fortuna
Obrazek Boltonia
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas już trochę popadało ,ale chyba w nocy znów coś przyjdzie . Dziennie podlewam i to w większych ilościach . Kupiłam sobie miernik wigotności gleby ,ale nie wiem czy to aż taki dobry ten miernik pokazywać pokazuje ,ale czy prawdę ;:224
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Z tej strony co podałaś, wydają się dobre 2 nawozy. Dla chyba wszystkich róż za wyjątkiem Rosa rugosa:
Korn-Kali?
Chlorek potasu z dodatkiem soli magnezu
40 (+6+4+12)
Produktbild
40 % K2O tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
6 % MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie
4 % Na2O tlenek sodu rozpuszczalne w wodzie
12 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie
Jest to granulat stosowany doglebowo.

Zaś dla R. rugosa lepszym, bo zakwaszającym glebę nawozem wydaje się być:
Patentkali?
Nawóz WE
Siarczan potasu zawierajacy sole magnezu
30 (+10+42)
Produktbild
30 % K2O tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
10 % MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie
42 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie

Wielka szkoda, że brak tu kompleksowego nawozu do zasilania wodnego. Od lat już wiem, że wodne nawozy sprawdzają się w praktyce o niebo lepiej od stałych.
A może jednak i u nas są nawozy typowo jesienne dla róż ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Neluś twoja boltonia już taka potężna i cudna.
Kiedy moja ją dogoni ? :?
Różyce cudne jak zawsze.
A gdzie ten Biosept można kupić - pytałam w ogrodniku ale nie mieli.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ta cynia chyba różom podjada :D Na razie planuję zakupy i tnę, co mogę. Marzeń mam całe mnóstwo. GdF jest jednym z nich :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A cóż tam rośnie u stóp rozchodnika?
Jakiś inny rozchodnik?
Czyżby bardziej zwarty?
I ma ciekawy kolorek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majka najważniejsze to mieć nadzieję... Środek z owocu grejpfruta to Biosept 33 SL, muszę go zakupić ...Basia mówiła,że działa pozytywnie...Ale to już na wiosnę,nie dopuścimy grzyba do naszych różyc... zdusimy grzyba w zarodku... !
Nelu, oj ... nie dopuścimy do grzyba, czy tam mącznika rzekomego.... będziemy dzielnie wlczyć. :;230
Ja w tym roku stosowałam Biosept - widać było kolosalną róznicę. szczególnie na różach słabych i poddatnych na choroby. ;:108
Lubię u Ciebie oglądać róże i clematisy i to bardzo. ;:108 ;:108
pięknie pachnąca Marie Dermar Geschwinda
prawdziwa dama o pięknym kwiatuszku.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Na Twoim zdjęciu Magenta jest cudna! Ale jak ja widziałam w realu, nie była aż tak piękna ... Nalka, powinnaś robić zdjęcia do katalogów! :lol: Nie wiem jak Ty to robisz, ale z każdej rosliny wydobywasz maximum piękna! ;:180
Twój ostrogowiec jest fantastyczny! mój tyci, tyci, mężnieje w doniczce ;)
Blue Boy też uroczy ...
Zainteresowała mnie ta sama kępka, co Gosię. To chyba też rozchodnik, tylko niższy? Taki ciemno bordowy ... Piękny kolor!
Jeszcze słowo o Alosze i CharlsieL wydawałoby się, że różowy z pomarańczowym, to najgorsze z możliwych zestawień, tymczasem u róż, jakby wprost przeciwnie! :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli jest nas węcej zainteresowanych chyba bordowym rozchodnikiem . Ślicznie dopasowany a o różach nawet nie piszę bo wszystkie są piękne . Juz sie cieszę na sobotnie spotkanie . oby tylko pogoda dopisała i było co oglądać
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jadziu z tym miernikiem to prawdopodobnie co z pehametrem glebowym,zawsze wskazuje podobny wynik.. :;230 Najlepszy mój wskaźnik wilgotności to szpadel,jeżeli nie potrafię go wbić w ziemię ,znaczy to ,że suchość panuje i podlewać należy...ale co podleję to na drugi i dzień znowu suchość... :roll:
Jarko ...te nawozy ,o których wspomniałam można również rozpuścić w wodzie ,albo podsypać i podlać :D
W sklepach nie widziałam nawozu jesiennego do róż,ale uniwersalny jest dostępny...
Grażka gdybym boltoni nie dzieliła ,podejrzewam ,że byłaby dwa razy większa...dosyć dużo sadzonek porozdawałam ,a mimo wszystko znowu jest zjawiskowa jak co roku... :uszy Może trochę niższa niż w poprzednich latach...
Biosept można nabyć tutaj ...http://www.biosept.pl/ .jeszcze nie kupowałam ,ale warto kupić 500 ml roztworu,mimo ,że do tanich nie należy,ale taka ilość starczy na wiele oprysków... :D
Ewka u mnie nie tylko cynia podjada ,ale i krwawniki ,które do towarzystwa różanego dosadziłam i owszem ...maja się dobrze,ale o różach nie można tego powiedzieć...Z tego też względu szykuje się przesadzanie... :roll:
Małgosiu zwykły rozchodnik tak zdominował purpurowego,że ten nieśmiało swoje kwiatostany wypuścił z boczku ,wydostał się z gąszczu do słonka... :;230 Prawdopodobnie jest to odmiana Purple Emperor...
Majka w takim razie koniecznie muszę ten biosept zakupić...w takim gąszczu jest jak najbardziej wskazany... :lol: Dziękuję za częste odwiedziny i nawet chwalebne opinie ... ;:196 Taki sobie miszmasz ,który wciąż poskramiam...przez cale lato... :wink:
Izka ten moment rozwoju Magenty jest najładniejszy...ta róża zdecydowanie musi rosnąć w półcieniu,gdyż na słońcu kwiaty są wiotkie i niezbyt urodziwe...
Rozchodnik to Purple Emperor,dziwię się ,że wydostał się spod większego egzemplarza...widać ,że życie mu miłe... :lol:
Tak ...te zależności kolorystyczne tak jakby nie dotyczą kwiatów ...cóż... nie miały wyjścia musiały się dopasować ... :wink: Dzięki za pochwały...zdjęcia to ułamek sekundy...nawet za godzinę ,ten sam kwiat może już tak nie zachwycać... :D
Jadziu na pewno znajdzie się coś co nas zainteresuje...,ale ja portfela już nie wyjmuję... :;230

Wszyscy z rejonu ,albo i poza powiadamiam ,że w sobotę w Chorzowie szykuje się spotkanie...ok.godz.11.00,koło kapelusza...Zapraszamy... :wit
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”