Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Oj, jak miło ! dwie Wandzie u mnie ;:196 ;:196
Wandziu (bagdzia),te korzenie nie były bardzo głęboko,one rozłażą się wszerz.Znalazłam je o jakieś 2-3 m od miejsca ,w którym je posadziłam.Moim zdaniem najlepszym sposobem ograniczenia ekspansywności kielisznika jest posadzenie go w dużym (szerokim) wiadrze z dziurami albo zupełnie bez dna. Po kilku latach trzeba będzie go rozdzielić ,bo plątanina korzeni może być zaskakująca.

Wandziu (wanda7) Dziękuję za miłe słowa. ;:196 Wiesz,ja myślę że kwaśny odczyn gleby też może mieć wpływ na kwitnienie juki ale przeczytałam gdzieś ,że juka może wcale nie zakwitnąć jeżeli będzie miała mało słoneczka.Może to jest przyczyną braku kwiatów u Twojej juki? Szkoda byłoby tak rozrośniętych juk,zresztą mnie podobają się także te niekwitnące rozety ale mnie łatwiej pogodzić się z tym, bo w innym miejscu juki kwitną co roku.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu sporo tych planów. Czyli tam będzie fioletowo, biała rabata? W bardzo mi się podoba.
Można tyle roslin dobrać w tym kolorze. Takie latrie na przykład.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Danuś, podoba mi się fota schodów i wejście do domu. Masz przepięknie urządzony ogródek. A ten kielisznik, jak mi przysłałaś, to mi zakwitł, dwoma kwiatuszkami. Później gdzieś znikł, ale w tamtym roku wyrosły jakieś pędy, lecz nie kwitł. Ciekawa jestem co pokaże w tym roku. A jak będziesz miała urodzaj kielisznika, to bardzo Cię o niego proszę ;:196 Mam go gdzie posadzić, żeby był piękny i rozrastał się do woli. Przyjmę każdą ilość. :;230 ;:196 ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No te fotki chyba nigdy nie ujrzały światła dziennego :wink: ja sobie tego nie przypominam .Fajnie tak zaskakiwać nowymi fotkami.Każda zieloność w tym przejściowym okresie na wagę zlota kolorki również
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Danusiu jak u Ciebie ładnie ,tak uroczo i cieplusio :wit :wit
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, tak do końca jeszcze nie wiem ... ;:24 podoba mi się taki fioletowo (a raczej niebiesko lub granatowo)-biały duet,do tego różne odcienie zieleni... Ale moje pomysły są tak skrajne,że nie potrafię przewidzieć co w ostateczności powstanie.Całe szczęście ,że zanim dojdzie do realizacji będę miała dużo czasu do podjęcia decyzji.Jak coś konkretnego się wyklaruję ,nie omieszkam zapytać Was o radę.
Liatry mam całe zatrzęsienie na "starej "rabacie :D
Tosieńko kochana nie wiem ,czy pamiętasz jak pisałam swego czasu ,że kielisznik mi najpierw zmarniał ,(po zimie to w ogóle wyglądał nędznie)a później zaginął.Jednak jesienią ,gdy przekopywałam rabatkę obok miejsca z kielisznikem co i rusz napotykałam na grubaśne korzenie kielisznika ,tak więc wcale nie zaginął ,tylko zbyt wcześnie schował się na zimę.Jeśli tylko wypuści wiosną ,to oczywiście ,że będziesz go miała !
Dziękuję Aniu ;:196 Teraz wszystkie letnie widoczki wydają się nam takie piękne i, jak widzę, Jadzie też jest tego zdania :wink:
Jadziu ja tego nie wiem ;:306 ,(jest to do sprawdzenia ale komu by się chciało ;:306 ;:196 )być może były...Niemniej cieszę się ,że mogłam zainteresować fotkami :D
No to najnowsza (?) :D porcja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu E-babciu, dziękuję za miłe słowa. ;:196 Świetnie się składa ,że mnie odwiedziłaś ,bo ja też od niedawna jestem babcią.Więc specjalnie dla Ciebie na przywitanie:

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Danusiu witaj w gronie babć :wink: .Hostowe kwiatki śliczne i nie tylko one
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,piękne widoki nam pokazujesz a kamienne ścieżki rewelacyjnie komponują się z roślinami.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witaj...przybiegłam i spacerują po kamiennych ścieżkach w twoim ogrodzie...cudnie ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładnie prezentujesz swoją działeczkę :wink: Piękne koło kwiatuchowe,okazałe kępy żurawek i host :wink: a obok po prawej stronie to parzydło :?: Na 5 fotce na poprzedniej stronie :roll:
,Ostróżka okazała i kwiat funki też ;:333 aha,,,widziałam gdzieś jeżówkę czy to jest 'Marmalade :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Danusiu "Marmelade" nie mam u siebie ale już jest na liście zakupowej -piękny ma kolor.
Rozbawił mnie ten zwyczaj Wielkanocny u nas takiego nie ma a dowcipnisie muszą się napracować z tą słomą tak samo jak i Ty zbierając ją.
U nas jak nie było ogrodzenia z jednej strony to ukradli nam kilka krzaczków a żal był tym większy że po prostu wyciągnęli je z ziemi bez użycia szpadla i 90% korzeni została w ziemi.
Teraz mamy spokój bo działka jest ogrodzona w całości więc i psy okoliczne nie zaglądają.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no właśnie, które kwiatki nie są piękne? :D Ja chyba nie znam takiego,który by mi się nie podobał...
W ;:4 raźniej-dziękuję
Alusiu, takie kamienne elementy podobają mi się ,ale moim kolanom już trochę mniej ;:306 Aż się boję następnych planów a to nieuniknione ,że kamienie też będą...
Agnieszko witaj w moim zakątku :wit Dziękuję i zapraszam częściej!
Aniu,,dziękuje za wizytę i miłe słowa. Te białe wiechy to tawułki Arendsa a jeżówka pomarańczowa -tak "Marmelade"
Jolu kolor tej jeżówki zmienia się wraz z dojrzewaniem: na początku jest intensywnie pomarańczowy później blednie, aż do uzyskania barwy...hm...określiłabym ją jako "przykurzona żółć " :D Ale mnie się właśnie w tym odcieniu bardziej podoba :D
Z tym "zwyczajem" to jest raczej tak,że jak ktoś chce dać upust swoim chuligańskim ciągotom ,to właśnie je wymyśla :evil:
Mam nadzieję ,że nieproszonych gości mieć w ogródku nie będę bo nie chciałabym grodzić się z tej strony.
W ten pochmurny dzień poddajmy się mojej mini -chromoterapii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas dzisiaj sekundkę świeciło słoneczko a niebo miało taki błękit a za chwilę znów zamglone było .Teraz słuchałam w radio ,ze u nas ma jutro nawet 15 cm śniegu spaść .Jestem ciekawa bo w 2 tygodniowej prognozie nic nie piszą o śniegu . ;:224 Masz racje kolorki teraz na czasie bo coraz bardziej zaczynamy do nich tęsknić
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu mnie też przydałoby się parę promieni słonecznych,w takiej szarzyźnie łatwo złapać doła...
Jak ja nie lubię powracać do zimowych klimatów...właściwie to już powoli się przestawiałam na wiosnę...nawet półbuty już wyjęłam ;:306 -czyżby mały falstart? ;:14

A co,...wbrew wszystkiemu u nas lato!!!

Obrazek

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

KOCHANA i znów mnie miło zaskoczyłaś,takie piękności,az ;:224 ;:224 Dziękuje ;:180 ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”