Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2019, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

A jakbym chciał prowadzić tę roślinę na 1 pęd, to jak to zrobić? Piszecie, że pęd główny rozdzielił się na trzy, więc żaden z nich nie jest wilkiem. Które trzeba usunąć, a który zostawić?
Wrzucę zdjęcie dla przypomnienia
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wybierasz najmocniejszy, pozostałe obcinasz pozostawiając krótki czopek lub obcinasz za 1 czy 2 lisciem ale przed kwiatem. W ten sposób krzak ma większą masę zieloną i lepszą możliwość wykarmienia owoców. Podobnie można a nawet należy postępować z wilkami u pomidorów typu generatywnego tzw. "zdechlaków". Nie usuwasz wilków w całości ale uszczykujesz pozostawiając 2-3 liście z takich samych powodów jak powyżej.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

martinello pisze:A jakbym chciał prowadzić tę roślinę na 1 pęd, to jak to zrobić? Piszecie, że pęd główny rozdzielił się na trzy, więc żaden z nich nie jest wilkiem. Które trzeba usunąć, a który zostawić?
Skoro się upierasz to wykonaj cięcie ... wg mnie najsłabszy pęd ;:333
Dwa "zrośnięte" pędy zostaw

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Mirek19. Wyrok na ten pęd został podpisany. Faktycznie wygląda na najsłabszy. Jeszcze się zastanawiam nad kolejnym. Tym bliżej tego usuniętego. Chyba go jednak poprowadzę na 1 pęd, bo krzak bardzo się rozrasta, liście wielgaśne. Rośnie najmocniej ze wszystkich moich pomidorów. I nie jest to Kellog's Breakfast, jak wcześniej pisałem, ale Grigorij Altai.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Na ile pędów prowadzić najlepiej pomidor śliwkowy? Podobnie jak koktajlówki-na wiele pędów czy tylko na jeden- dwa pędy??
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam jeszcze pytanie o nawożenie. Przypominam, że uprawiam pomidory w skrzynkach i donicach. Który z tych trzech preparatów będzie najlepszy i ile miałbym go dać? Mam skrzynki 80 cm na 40 cm o objętości 75 litrów i donice o średnicy 40 cm o objętości 30 litrów. Przepraszam jeśli pytam o banalne rzeczy, ale jestem początkujący. A na przykład w środkach płynnych podają w jakich proporcjach rozcieńczyć nawóz, ale już nie piszą, ile takiej mieszanki podać. Dzięki z góry za pomoc

1. Agrecol, organiczny nawóz do pomidorów w granulacie, skład: NPK 6-5-10 + 4% magnez +45% subst. organicznej pochodzącej z mączki z piór, mączki mięsno-kostnej i łupin kakao, granulat
Obrazek

2. Florovit, płynny nawóz do pomidorów i papryki, skład: NPK 4-5-8 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem
Obrazek

3. Verve, nawóz do pomidorów w granulacie, skład" NPK 5-2-5 + 2% magnez + xeox (stymulator wzrostu korzeni)
Obrazek
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Mirek19 pisze:
danter pisze:Co najlepiej posadzic koło pomidora ? Jakie sąsiedztwo pomidor lubi najbardziej ?
Pomidor "lubi" towarzystwo -
Cebula,czosnek,marchew,pietruszka,sałata,szczypiorek... ;:333
A rzodkiewka ?
Pozdrawiam, Werka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

martinello ten środkowy. Po pierwsze ma wszystko co potrzebne w b. dobrych proporcjach i jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Po drugie , nie będzie Ci fruwało pierze jak po pierwszym i korzenie nie rozsadzą donic jak po po trzecim :;230
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze:martinello ten środkowy. Po pierwsze ma wszystko co potrzebne w b. dobrych proporcjach i jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Po drugie , nie będzie Ci fruwało pierze jak po pierwszym i korzenie nie rozsadzą donic jak po po trzecim :;230
Dzięki kaLo za radę. Też wydawał mi się najlepszy. Teraz pytanie ile. Bo proporcje mam napisane na butelce 3ml/l. To jest jasne. Ale ile wlać tej mieszanki do skrzynki o objętości 75 litrów, a ile do donicy 30 litrów?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Tak jak normalne podlewanie co do ilości jak i co do częstotliwości.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest wątek viewtopic.php?f=42&t=65073&start=0 . Z niego dowiesz sie wszystkiego o fertygacji czyli podlewaniu i nawożeniu jednocześnie. Nie musisz czytać wszystkich 300 z hakiem stron , chociaż to taka encyklopedia uprawy pojemnikowej.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Właśnie zawróciłam, żeby dopowiedzieć o wątku z uprawą w pojemnikach, ale kaLo mnie ubiegł.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

werutka pisze: A rzodkiewka ?
Werka,

Pomidor "nie lubi" towarzystwa -

bób
groch
kapusta
ogórek
papryka
rzodkiewka
ziemniak
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od lat sądzę ziemniaki obok lub w pobliżu pomidorów i świetnie rosną jedne i drugie.Dzięki ziemniakom wiem kiedy wchodzi zaraza i trzeba zapobiegać. Papryka rośnie na sąsiedniej grządce i też ma się świetnie. Sałata i boćwina posadzona pomiędzy krzakami rośnie duża i zdrowa.
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za wszystkie rady. Bardzo mi pomogliście. Jeszcze w kwestii podlewania, bo mam wrażenie, że podlewam za mało. Ile wody dziennie powinienem lać do donicy 30-litrowej, a ile do skrzynki 75-litrowej? Wiem, że to też zależy od pogody, ale chodzi mi o wartości średnie. Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”