Wszystko o pomidorach cz. 13
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2017, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Wszystkie liczby poza tymi dwiema na środku, to centymetry. Te na środku to ilość sztuk, przy 2 wariantach. 

Piotr199 odległości między rzędami i w rzędach jeszcze ujdą, jednak odległości od ścian bocznych dobrze byłoby zwiększyć minimum do 35cm. W przeciwnym razie wentylacja w tunelu będzie niedostateczna.
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotr199, posadź tak jak jest na dole (te 13 szt.) i będziesz miał w miarę optymalnie.
Ja w szklarence wielkości 2,3 x 4 m sadzę 32 szt. (4 rzędy po 8 szt.), raz upchnąłem 40 szt. ale było za ciasno.
Musisz też zwiększyć odległość od bocznych ścianek do min. 30 cm tak jak podpowiada Bologno.
Możesz to zrobić kosztem rozstawu w rzędzie np. do 47,5 cm, a ponadto rzędy też by przydało się rozsunąć trochę,
Chociaż jak posadzisz krzaki na przemian to może nie będzie za ciasno, bo to w końcu pomidorom ma być wygodnie ...
Ja w szklarence wielkości 2,3 x 4 m sadzę 32 szt. (4 rzędy po 8 szt.), raz upchnąłem 40 szt. ale było za ciasno.
Musisz też zwiększyć odległość od bocznych ścianek do min. 30 cm tak jak podpowiada Bologno.
Możesz to zrobić kosztem rozstawu w rzędzie np. do 47,5 cm, a ponadto rzędy też by przydało się rozsunąć trochę,
Chociaż jak posadzisz krzaki na przemian to może nie będzie za ciasno, bo to w końcu pomidorom ma być wygodnie ...

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2017, o 22:16
Dziękuję wam za pomoc, odsunę się od ściany do 30 cm i przechyle paliki w stronę środka a odległości rzędów i w rzędach, zrobię po jednej stronie większe po drugiej mniejsze w zależności od odmian. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Szkoda mi moich krzaczków, których mam 40-kilka dlatego chcę tak ciasno. :/

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Piotrze199, namioty Twój, jerrego i mój są niemal tej samej wielkości. Jak pisałam wcześniej kiedyś sadziłam ok 26 sztuk, potem doszłam do 32 i to wydaje mi się max, bo w końcu trzeba czasem wejść do namiotu, podlewanie i podwiązywanie to pikuś. Najtrudniej jest z pieleniem - chyba że całość wyłożysz włókniną. Pielę na kolanach uważając żeby stopami niczego nie połamać - dosłownie trzeba wczołgiwać się w niektóre miejsca. Fakt, że u mnie pod folią zawsze jest 1 megagron, który panoszy się na szerokość i bywa, że jakiś cwaniaczek ukryje się i wypuści drugi pęd. Z drugiej strony czasem coś padnie np. z powodu mrówek. Podpowiem jeszcze jeden myk. W ubiegłym roku póki krzaki były jeszcze małe miałam pod folią kila dużych donic z "zapasowymi" krzakami, jak zaczęło robić się ciasno donicowe pomidory wsadziłam do gruntu w miejsca, które akurat się tam zwolniły np. po groszku czy bobie. Tylko trzeba uważać bo jak donica stoi bezpośrednio na gruncie, to korzenie przełażą przez dziury i spokojnie dalej rosną w gruncie.
Dorota
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Ja mam posadzone właśnie na włókninie i dodatkowo w cylindrach więc jest
spokój z pieleniem, czysto i przytulne
spokój z pieleniem, czysto i przytulne

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Witajcie w zeszłym roku na bazarze kupiłem pomidory wielkości bardzo dużych śliwek węgierek. W smaku malinowy, podobny do bawolego serca, bez piętki. Bardzo mi smakował więc zebrałem nasiona. Teraz 8 szt pomidorów rośnie pod folią, na razie jeszcze w doniczkach. Zauważyłem, że na 3 szt są trochę inne liście
Czy jak to był może jakiś mieszaniec to wyrosną mi pomidory, które jadłem jesienią?

Pozdrawiam Krzysiek
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Jeśli był to mieszaniec, to może nie powtórzyć cech. Przekonasz się już niedługo, ale niespodzianki mogą być też miłe 

Iza
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Aż się boję co mi wyrośnie. Miejmy nadzieję, że to będą pomidoryjeszcze pisze:Jeśli był to mieszaniec, to może nie powtórzyć cech. Przekonasz się już niedługo, ale niespodzianki mogą być też miłe

Pozdrawiam Krzysiek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jarni, mają za gęsto, a przez to nie dochodzi światło. Jak posadzisz na miejsce stałe i poobrywasz suche liście, to powinno już być w porządku.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jarni a nie mają czasem za sucho?? sprawdź czy są bardzo lekkie.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
A co się przejmujesz? dla liści go hodujesz? ładna zdrowa sadzonka, dojdzie do siebie
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Zaklinaczka Wygląda na poparzenia.
Najlepiej jakbyś oberwała fragmenty z największymi zmianami, by od nich nie zaczęły się jakieś zmiany chorobowe.

Najlepiej jakbyś oberwała fragmenty z największymi zmianami, by od nich nie zaczęły się jakieś zmiany chorobowe.