Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Wanda, toż to wycieczki marzeń ;:oj świetny sposób na spędzenie wolnego czasu.. szkoda że taki kawał drogi od mojego Podkarpacia ;:145
Powiem ci w sekrecie, że ja też czekam na twoją słoneczną rabatę ;:65 . Lubie takie ciepłe kolory i stale powtarzam, ze mają w sobie coś takiego miłego, przytulnego i niesamowicie rozświetlają ogród ;:108 Co ciekawe pasują naprawdę wszędzie. Mam posadzoną Queen of Sweden obok Arthur Bell - miało być tymczasowo, a jak zakwitły to stwierdziłam, ze całkiem do siebie pasują i tak już zostało ;:224
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witam Cię serdecznie po moim długim 'niebycie' na FO ;:196 . Ogród masz wspaniale kolorowy, a kostka wprowadza spokój. Trawniki, to nie moja bajka, ale życzę , aby był "angielski" ;:108 .
Zdjęcia robisz super i nie rozumiem, czego jeszcze chcesz się uczyć ;:224 . Może dlatego tak piszę, bo ja nie czuję zupełnie bluesa do chęci poznania możliwości aparatu fotograficznego :oops: .
Pisałaś, że zmarzły Ci brunnery, mnie wymarzły trawy i też nie mam zamiaru powtarzać tych nasadzeń.
Zamówiłam kilka host, chociaż i tak mam ok. 150 odmian, ale jakoś usadziły się w ogrodzie i mocno nie dominują ;:7 . A że są wytrzymałe, to fakt. Kilka w doniczkach pozostawiłam na zimę bez osłony i przeżyły bez szwanku.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moze to Cornus kausa Venus ma dosyc duze kwiaty.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, faktycznie piękny ten dereń, nic dziwnego ze przykuł Twoją uwagę. Ja mam w odmianie chinensis i ma kwiatki zdecydowanie mniejsze a już robi wrażenie.
Ten który pokazujesz to cacuszko, śliczny jest ;:167 Znalazłaś już w szkółkach?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu! Byłaś w Kórniku! Gdybym wiedziała! Mogłam też podjechać, byśmy się zobaczyły! A może spotkały też w moim ogrodzie! Ode mnie to jakieś pół godzinki obwodnicą Poznania. Piękne widoki! Ja od momentu przeprowadzki z centrum Poznania na peryferia nie bywam w Arboretum Kórnickim. Dawniej z dzieciakami co miesiąc jeździłam. Cały rok tam pięknie! A te róże mogliby wymienić, skoro do tej pory nic nie wyszło ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu wspaniała wycieczka! A ten dereń... mmm... cudowny.
W niedzielę byłam w ogrodach Kapisa w Goczałkowicach i też widziałam takiego. Robi wrażenie!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu miło, że tak myślisz o mnie. ;:196 Pewnie to prawda, lubię ludzi i łatwo nawiązuję kontakty w realu. Możesz o odrostach przy szczepionym lilaku coś powiedzieć. :?:
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Nigdy nie byłam w Kórniku, ale zdjęcia pokazują wspaniały ogród ;:oj . Faktycznie przy takich okazach można poczuć się karzełkiem. Tylko, dlaczego grubym ;:129 ?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nifredil, ja jeszcze nie mam u siebie róż o tak ostrym żółtym kolorze jak Arthur Bell, wybierałam raczej jasnożółte i pomarańczowe. Ale nie jest powiedziane, że nie będę mieć jaskrawych barw. Kiedyś kupowałam tylko białe i różowe, potem purpury, a ostatnio kolory słoneczne. Wszystkie róże są tak piękne, że nie chcę się już w żaden sposób ograniczać.

Pulpa, witaj Aniu ponownie w forumowym gronie. Przyznasz, że jednak ciągnie do tego towarzystwo, mimo że bywają okresy zniechęcenia. Aniu, liczba host, jakie u siebie posiadasz, jest niesamowita. Ja mam niecałą połowę tego, co ty, a już wydaje mi się że to dużo. Wiele przybyło ostatnio, ale chyba zabiorę je z doniczkami do garażu na zimę, gdyż są w małych doniczkach i mogłyby zmarznąć. Już teraz szykuję im miejsce na garażowych półkach, a jest to niezwykle trudne, bo do tej pory garaż był królestwem mojego M i teraz muszę z nim konsultować wyrzucenie każdego najdrobniejszego grata. Dlatego zaczęłam już tak wcześnie, żeby do jesieni skończyć. O hosty martwić się nie trzeba, to bardzo wdzięczne byliny. Chociaż tej zimy padły mi w gruncie dwie odmiany - byłam zdumiona. ;:oj

beatris, tak właśnie typowała tego derenia Grażynka-kogra. Dzięki. To on. ;:108

sweetdaysy, nie znalazłam jeszcze Tego derenia, bo musiałam najpierw ustalić odmianę. Nie chcę pomyłek, bo mój ogródek jest mały i muszę sadzić tylko konkretne rośliny. Na razie chodzę i myślę, którego iglaka wyrzucić. ;:219

takasobie, Miłka na takich wszystkich wyjazdach najczęściej jest mało czasu, więc trudno się umówić, ale może kiedyś się spotkamy. My dużo jeździmy po Polsce. Trzeba by tylko wcześniej ustalić co i jak, tak żeby można było zaplanować. Miłeczko, te róże to nie były w Kórniku, lecz w Dobrzycy nad morzem. Faktycznie, mogliby je wyrzucić, bo nadzie już dla nich nie ma, a tylko humor psują odwiedzającym.

apus, ja u Kapiasa byłam chyba dwa lata temu. Ale ten ogród nie zrobił na mnie większego wrażenia. Może dlatego, że widziałam dużo ładniejsze. Przede wszystkim przeraziła mnie czarna agrowłóknina, którą wszędzie widać. Wygląda to okropnie i jest bardzo niezdrowe dla roślin. Polecam Ci Basiu do zwiedzenia ogród Szmitów koło Ciechanowa. Tam to dopiero jest raj na ziemi.

cyma, jeśli chodzi o odrosty u lilaka Meyera, to są one tylko symboliczne. Nie wyrastają w pewnej odległości od pnia, co występuje u zwykłego bzu. Rosną z pienieczka i można je łatwo oberwać. To absolutnie żaden problem.

Edyta, jak znajdziesz czas, naprawdę warto odwiedzić Kórnik. Zresztą w Polsce jest mnóstwo cudnych miejsc, o których nawet nie mamy pojęcia. Ja mam już całą listę do zwiedzania. A co do "grubego karzełka" to niestety przytyłam trochę i jakoś zrzucić nie mogę.

Ostatnio wyrosło u mnie poletko host. I tu sprawdziło się w moim przypadku powiedzenie: stara miłość nie rdzewieje. ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Wandziu - zapraszamy do Kórnika pod Poznaniem, tylko musisz się spieszyć, póki kwitną różaneczniki.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Wandziu cudowny ten ogród w Dobrzycy, jak ja lubię takie tajemnicze, kwitnące leśne zakątki. Świetnie prezentują się też te żółte tulipany w głębokim cieniu. Kompozycja warta przemyślenia.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

No tak, Małgosia-Pepsi też była w Poznaniu i nic. A można się było spotkać :wink:

Fajne, zieloniutkie hosty - będziesz je wsadzać w grunt czy do donic?

Co do Dobrzycy, też mnie poirytował lekko brak tabliczek z nazwami. Z tych rzeczy, które zapamiętałam najbardziej spodobał mi się taki niebieski zakątek i kącik z hamakiem :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

ewka36jj pisze:Wandziu - zapraszamy do Kórnika pod Poznaniem, tylko musisz się spieszyć, póki kwitną różaneczniki.
;:88
Ewuniu, jak mam to rozumieć? Toć ja przecież właśnie byłam w Kórniku i na poprzedniej stronie zdałam z tego relację. No i właśnie wycelowałam tak, żeby tam kwitły rododendrony.

DTJ, jest w Dobrzycy mnóstwo zakątków idealnie dobranych kolorystycznie i każdy ma swoją nazwę. Można na oglądaniu spędzić wiele godzin i czerpać wiele inspiracji.

Silvarerum, hosty na razie posadziłam w donicach i obstawiłam sobie taras, żeby móc podziwiać z bliska. Pewnie część pójdzie jesienią do gruntu. Ale muszę się teraz przyjrzeć, w jakim porządku i sąsiedztwie je posadzić, żeby było ładnie.
Pamiętam z Dobrzycy ten niebieski zakątek, rzeczywiście niebiański jest pod każdym względem.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Lemon Chiffon
Obrazek

Cienista alejka hortensjowo-hostowo-żurawkowa z boku domu, więc i zdjęcia są niezbyt ostre.
Obrazek

Obrazek

Sweet Tea
Obrazek

A do Słodkiej Herbatki przyda się Dżem Jeżynowy, czyli Blackberry Jam
Obrazek

Tutaj Berry Smoothie - Jagodowa Cwaniara :;230
Obrazek

Cherry Cola pośród trawek, tylko delikatne kwiatuszki im widać. :D
Obrazek

I po całości...
Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, Arthur Bell jaskrawa? ;:224 Tylko przez pierwszy dzień po rozwinięciu płatków.. Potem robi się tak przyjemnie pastelowo żółta aż kończy na prawie białych płatkach.. Może to kwestia słonecznego stanowiska, ale mówię ci, ja jestem nią oczarowana, chociaż to taka zwykła róża...
Hostowisko to twoje sadzonki czy zakupione nówki? Ładnie się ich nazbierało ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”