Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Anulko pięknie u Ciebie, kolorowo, a chryzantemy ;:oj
Patyczki porzeczki możesz cały czas ukorzeniać, przyjmują się łatwo. W Wojsławicach tez dzisiaj były. ale magnolie powalają na kolana ;:215
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolino, Ty u mnie, a ja u Ciebie.
Zgadnij, jak skomentowałam magnolie... Wielkie umysły myślą podobnie. Podobno :wink: .

..............................................................

W piątek posadziłam do kubeczków pierwsze patyczki hortensji. Dwie odmiany wypuściły maluteńkie korzonki i postanowiłam zaryzykować. Niestety nieco zbyt długo pozostawiłam je na zewnątrz i dwóm sadzonkom listki oklapły, ale po nocy się podniosły - wierzę, że to dobry znak. To patyki Unique i Little Lime (być może). Nie mam pewności co do drugiej, ponieważ mój nieoceniony pomocnik wylał z kąpielą patyczki trzech odmian. Teraz ruletka, co się trafi. Szkoda tylko, że wymieszał wysokie z karłową - trudno zaplanować nasadzenia krzewów nie wiedząc, czy urośnie do 1, czy do 3 m.
Popikowałam mekonopsy, posadziłam głęboko, aż pod listki. Mam nadzieję, że zmężnieją. Jeszcze część lwich paszczy na mnie patrzy, a ja już mam ciasno na parapecie. Gdzież to przechować jeszcze przez miesiąc? Muszę zachować rezerwowe miejscówki dla kolejnych małych hortensji.
Kolejny ogrodowy pomocnik - pies Tofik - wygrzebał dwie sadzonki żylistka wysmukłego Variegata z doniczek. Jednej nie odnalazłam - pewnie pomagał sadzić ;:306 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu, pisałam kiedyś że posadziłam w gruncie patyczek hortensji...korzenie były malutkie, teraz pokazują się liście. Hortensja zaczyna rosnąć. Więc się nie martw, jeśli patyki mają korzenie to na pewno sadzonkom nic się nie stanie w ziemi, tylko z wodą trzeba uważać żeby korzenie nie zgniły. Tofik też ogrodnik, niech ma psisko uciechę i też przesadza rośliny :;230 a że jakaś przepadnie ;:224 ;:170
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, ja Tofikowi nawet palcem nie pogroziłam ;:170 , ale to tylko dlatego, że sadzonki miałam cztery, a krzew rośnie u mamy, więc zawsze mogę co nieco jeszcze ciachnąć.
Dobrze, że hortensje bukietowe się łatwo rozmnaża, bo one są jakby stworzone dla mnie: zimowe wiatry im nie straszne, bo i tak trzeba przyciąć i są właściwie bezobsługowe.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę padał deszcz, ale nie wytrzymałam i wyskoczyłam do ogródka na sesyjkę.
Migdałek, któremu muszę wyciąć dziczki, więc krzaczek zmniejszy się o połowę.
Obrazek
Kalina angielska.
Obrazek
Lilak Ludwig Spaeth ładnie kontrastuje z pęcherznicą Luteus (żółte tło).
Obrazek
Kolejna odmiana narcyza.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu niesamowitą pracę wykonałaś. ;:180 Widzę, że lubimy podobne rośliny, hortensje lilie, jeżówki, hosty, hibiskusy, no i róże, też mam Chopina. Białe okrywowe bajeczne. Pasja rozmnażania Ciebie też nie ominęła. :)
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Co tu dużo mówić .Pięknie Ci to wszystko kwitnie . :lol: Wysoka jest ta Magnolia ogólnie ? :D Aniu jak Ci się jeszcze to wszystko rozrośnie to już nie będzie pustych placyków . :lol: Zawsze kiedyś możesz uporządkować jakoś te nasadzenia . ;:108 Migdałka u siebie też muszę przyciąć . :lol:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, ja co jakiś czas łapię fazę na określoną grupę roślin i nie znam umiaru. Takim sposobem w ciągu roku zgromadziłam około 13 odmian krzewuszki i podobną liczbę hortensji. Pierwszego hibiskusa dostałam od sąsiadki, później kupiłam, wysiałam, znowu dostałam i tak się to kręci - 13 sztuk. Łatwość rozmnażania nie pomaga w ograniczeniu liczebności :lol: .

Pawle, problem w tym, że jestem niecierpliwa i chciałabym szybkiego efektu. Może dlatego mam zaledwie kilka iglaków - wolno rosną, a jakąś tam przestrzeń na przyszłość jednak im trzeba zostawić.
Nabrałam chęci na choinę kanadyjską Jeddeloh, złocisty jałowiec płożący i może jakieś miniaturowe kuliste cyprysiki. Nie lubię żywotników, a one akurat szybciej rosną. Zimą mi brakuje tego iglastego szkieletu ogrodu.
Pozdrawiam, Anna.
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Aniu cudnie Ci kwitną pierwiosnki, szafirki i szachownica kostkowa, o magnolii nie wspomnę :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, wkrótce zobaczysz, jak niewiele z tej różnorodności jest na mojej działce. Do czerwca pusto, jak na lotnisku - dopiero z bliska widać nasadzenia. Później już troszkę liczę na róże :D .
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu, mini widoczki też obiecujące a tych magnolii to Ci zazdroszczę ;:138 ;:138 Też na razie mam mało kwitnących, ale to się niedługo zmieni.
Za działkami, przy blokach mają kilka różnych magnolii, takie ogromniaste, że ledwo pień objąć można.Tylko strasznie śmiecą. ;:oj
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ania, też się zapędziłam w tym roku do zrobienia sadzonek z hortensji. Miałam w wodzie, w domu, a teraz przeniosłam do gruntu. Siedzą sobie biedaki powtykane w półcieniu, nikomu nie będą przeszkadzały, a nóż widelec się uda??
A mi się marzy szpaler hortensjowy.... :roll: wzdłuż jednej ściany domu, od wschodu. Oj widzę to.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Tak , masz rację .Zimą iglaki szczególnie nadrabiają .Aniu , ale Ty chyba nie narzekasz na brak miejsca . :lol: Wiem wiem , ciężko jest cały teren ogarnąć i pewnie zasiedlasz swój stopniowo . :D
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

To kalina kwitnie takimi dużymi kiściami? Niesamowicie to wygląda.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mój migdałek także miał bardzo dużo dziczków, nie nadążałam z wycinaniem, aż w końcu dostał jakiejś choroby i trzeba było wykopać .
Kalina pięknie zakwita. ;:138 Ja mam koreańską, ale kwitnie dopiero w maju, razem razem z lilakami. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”