Czosnek zimowy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
haku
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2014, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.3

Post »

do uzytkownika slawgos
no nie wiem czy tak czekać można jeszcze z tym sadzeniem u mnie jutro 1 stopien nad zerem i śnieg z deszczem a w reszcie kraju od 2 do7 topni jak ziemia namoknie wodą to raczej już nie wyschnie :) ;:131
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wieki temu, jak kupiłam działkę a był to koniec listopada, to sąsiad dał mi główkę czosnku ze słowami, pani sobie posadzi. Wzięłam, rozdzieliłam i posadziłam, z trudem rozgarniając obmarzniętą ziemię. A wiosną pięknie wykiełkował ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
haku
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zazwyczaj tak jest ze wyjdzie nawet gdy został posadzony na zamarzniętej ziemi ,ale prawidłowo jest na lekko wilgotnej lub suchej i przy dodatnich temperaturach zwłaszcza ze było tyle czasu :D :D
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z miesiąc temu zaczęłam przekopywać ogródek i przekopałam ze świeżo wyrzuconym kurzeńcem z kurnika. Dwa dni temu posadziłam tam 3 główki czosnku, jako że ziemia ma być nawieziona ale teraz obawiam się że to za szybko i może mi go spalić.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Slawgos pisze:Pelasia - to nie o brak czasu się rozchodzi, ale o pogodę za oknem. :wink:
Na Dolnym Śląsku jest obecnie taka pogoda, że spokojnie i za tydzień jeszcze można zimowy czosnek sadzić.
Sam swój wsadzałem z tydzień temu i to tylko dlatego, że teściowa :wink: na mnie to wymogła. Osobiście poczekałbym (znając internetowe prognozy, co do temperatur we Wrocku) jeszcze do co najmniej 7 grudnia... Data nieprzypadkowa, bo to moje urodziny. :) :) :)
I ja sadziłam parę lat wstecz czosnek w grudniu... i było w nim wszystko ok, mało tego ,razem z nim na rabaty sadziłam cebulki tulipanów, też pięknie zakwitły wiosną... :wink:
A idąc tropem daty urodzin ,to powinnam sadzić czosnek 2 grudnia... hihihi,a może wezmę urlop? ;:136
starsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2010, o 23:02

Post »

Nie bardzo potrafię się poruszać po tym forum, piszę pierwszy raz. Potrzebuję rady, SZYBKO! Posadziłam czosnek zimowy pod koniec października. Jesień u nas ciepła no i czosnek wyrósł , tzn. szczypior mu wyrósł - ma już po kilkanaście centymetrów. W początkach grudnia mają przyjść mrozy i obawiam się ,że szczypior zmarznie a z czosnku nic nie będzie. Proszę o info : jakie temperatury wytrzymuje czosnek ( a raczej ten wybujały szczypior) ? Jeśli można go uratować to kiedy i czym go przykryć? Czy można oskubać szczypior teraz zanim nie ma mrozu ?
Sadziłam czosnek pierwszy raz , sporą grządkę więc mi zależy , żeby przetrwał zimę.
Jako nowicjuszka - ogrodniczka BARDZO PROSZĘ o rady :) aha, jeszcze istotna informacja - mieszkam na Ziemi Lubuskiej, to ciepły region , ale mrozy tez się zdarzają.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

U mojej mamy czosnek co roku zimuje mając ok 15 cm szczypior, niczym nie przykrywany. Nigdy nie wymarzł :).
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

starsza pisze:Nie bardzo potrafię się poruszać po tym forum, piszę pierwszy raz. Potrzebuję rady, SZYBKO! Posadziłam czosnek zimowy pod koniec października. Jesień u nas ciepła no i czosnek wyrósł , tzn. szczypior mu wyrósł - ma już po kilkanaście centymetrów. ...
Zadbaj o to aby nad ząbkami czosnku była 10 centymetrowa warstwa ziemi (jeśli posadziłaś płytko zrób nasyp). Zielone zmarznie to nie problem - wypuści na wiosnę nowe. Jak przemarznie ząbek to zgnije.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

starsza- nic się nie bój o swój czosnek!mieszkam niedaleko Ciebie ,dolnosląskie leciutko go obsyp ziemią i na pewno przeżyje zime,też tak miałam w tamtym roku .
DOROTA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Starsza, przepraszam, ale nic z tego nie rozumiem :roll:

10 dni temu zadałaś dokładnie prawie to samo pytanie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4948153

Wywiązała się dyskusja, którą ja usunęłam, ponieważ padły tam różne posty.

Jednak udzieliłam Ci porady, ponieważ problem o jaki pytasz jest ostatnio nieustannie wałkowany.
I trzeba tylko przeczytać do tyłu kilka stron. Czy to jest jakiś problem?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Aina75
50p
50p
Od: 26 gru 2009, o 14:00

Post »

Czosnek zawsze sadzę 15 pażdziernika (w tym dniu mam imieniny, dopiero teraz sobie uświadomiłam :) ). Nigdy mi nie skiełkował przed zimą.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Tak na marginesie,jako ciekawa, ale trochę kontrowersyjna metoda sadzenia czosnku.
Znajomy sadząc czosnek zimowy na 10cm(w tym roku 12-15cm)po przysypaniu udeptywał grzadki i na dokładkę ubijał je deską .
Przy wczesnym sadzeniu i dodatniej temp.nic to nie dawało,i tak wyłaził.
Po 2 latach stwierdził ze musi sadzić póżniej(tego roku).
Stało co się musiało stać,ukorzenił się ładnie,ale na wyjście nie ma szans przed wiosną.

Zapomniałam dodać,winowajcą za ten stan rzeczy jest wg.niego bardzo duża przepuszczalność gleby.
haku
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To to raczej wiadomo ze czym później tym lepiej no chociaż chyba ze tak mocno ubijesz że na amen :) albo jakbys sadziła na 20 cm :)
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Haku,akurat ta metoda sadzenia czosnku to nie Mój wymysł.Są lepsze, choćby terminy,ale to też jest uzależnione od wielu czynników.
haku
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Głównie uzaleznione od pogody w jednym roku mróz trzyma od października a w innymm zaczyna się od stycznia ;:131
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”