Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Już dawno nie nie widziałam krasnokwiatu a tu JACEK jest posiadaczem fajnie :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku
Fajne masz tarasowce i ciekawie wyglądają pokazane fragmenty starych doniczek, które uwielbiam.
Tylko co do tego domniemanego niecierpka mam wątpliwości, czy to na pewno z rodziny impatiens :?:
Jacku a gdzie agapant ?
Padł Ci ?
Psianka super, muszę zabrać swoje drzewko o d Córki. :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ JacekP ? ja, podobnie jak Pelagia72, mam spore wątpliwości czy domniemany niecierpek ma w ogóle cokolwiek wspólnego z rodziną niecierpkowatych (Balsaminaceae)... Tak kształt kwiatu jak i morfologia liści przywodzą mi raczej na myśl rodzinę toinowatych (Apocynaceae)... Ale zawsze mogę się mylić...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku własne siewki to sukces.
Ja pomimo iż też prawie nie stosuję nawozów sztucznych, bazując tylko na kompoście i gnojowicy, nie mam aż takich sukcesów.
Czasem coś może się i wysieje, ale gęstość roślin sprawia, że mają niewielkie szanse na wyrośnięcie.
To też wielka zaleta, gdyż nie muszę stale pielić.
Robię to gruntownie dwa razy w roku i to wystarcza.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, masz rację; to jeszcze jeden powód, że siewki są - umiemy je odróżniać od chwastów. Nie za dużo kopię, tam gdzie przewiduję siewki ale ciągle mnie zaskakują kolejne. Np. zimą potraciłem wszyskie koleusy. Teraz znalazłem siewki w doniczkach, które sąsiadowały z koleusami 8-) Długa jesień sprawiła, że astry nowoangielskie rozsiały się w promieniu 10 metrów :!:
Liliowca 'Crismons Pirates' mam od Ciebie i pokazywałem wcześniej. Jest bardziej bordowy a ten - wpada w pomarańcz. Tak jak 'Autumn Red' ale jest mniejszy 8-)

Marysiu, krasnokwiat, niedawno zidentyfikowany kwitnie co drugi rok jak na razie ale co roku muszę go przesadzać, bo niemal "wychodzi" z doniczki :lol:

Agnieszko, ja też lubię doniczki terakotowe, choć teraz używam ich tylko jako ozdobę. A dostałem większą ilość od zaprzyjaźnionego rolnika, który nie wiedział, co z nimi zrobić 8-)
Agapant, który miałem przez 3 lata w końcu padł, nie zakwitając ani razu :evil: Teraz mam nowe agapanty przywiezione z tropików i widzę, że podoba im się w Polsce 8-)

Loki, póki nie mam lepszej opcji, będę obstawał, że to impatiens. Porównaj choćby z niecierpkiem nowogwinejskim czy nawet sułtański czy tangeriana maja podobny kształt kwiatu i liścia. Oczywiście porównuję z niecierpkami tropikalnymi, bo mój też z tropików.
Rodzina toinowatych ma 4,5 tys. gatunków więc musiałbym mieć coś bliżej, by szukać w niej 8-)

Grażynko, u Ciebie nie widziałem chwastów. U mnie całe połacie ziemi, na której jeszcze nic nie rośnie więc chwasty mają ucztę. W kwietniu dokładnie wypielone puste miejsca dziś są szczelnie zarośnięte i muszę na nowo uporać się z tym, by móc cokolwiek posadzić :?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A nie lepiej przykryć czarną folią i zostawić na dwa miesiące ?
Potem tylko zdjąć folię pozostaje i przekopać.
Chwasty zgniją a nasiona porosną szybko i też padną.
Ziemia będzie czysta.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Jacku nie wiem czy dotarła wiadomość wyślę jeszcze namiary na siebie
http://www.ogrodowisko.pl/watek/1738-moj-jesienny-ogrod
r.jesiotr@gmail.com
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja zajrzałam w ten link i szczęka mi opadła.
Taki ogród mieć........marzenie....... ;:170
Jacku gratuluję takiej znajomości. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, przepiękne kolekcje bylinowe ;:138 Chociaż wcale mnie to nie dziwi- przy takiej ilości taksonów ;:oj
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? Wszystkie niecierpki mają kwiaty z charakterystyczną ostrogą. A tu żadnej ostrogi nie widzę.

@ Kogra
? Ja dzisiaj właśnie przystępuję do zastosowania opisanej przez Ciebie metody. Wczoraj przylazł jeszcze raz umyślny, uprzątnął wszystko, zgolił rośliny jeszcze raz ? i czas toto poprzykrywać, zanim zacznie odrastać.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, u mnie za dużo chwastów trwałych typu: skrzyp, podagrycznik, perz. Na nie folia nie zadziała. A druga sprawa - na zachwaszczonym obszarze są też siewki, których nie chcę stracić. Znalazłem tam już żeniszki, turzycę Buchanana, ostnicę. Jakoś dam radę z pieleniem 8-)
Robert, z tego co widziałem na zdjęciach, pokazał dwa ogrody - swój i Tamaryszka. Izy ogród znam osobiście i jest piękny! Mieliśmy w nim w sobotę spotkanie forumowe i w takim otoczeniu było po prostu super :!:

Dzięki Robert za namiary. Pospacerowałem po Twoim ogrodzie na innym forum i robi wrażenie :!: Mam nadzieję, że dane mi będzie zobaczyć go w realu 8-)

Monia, dzięki wielkie :!: Mój ogród składa się w dużej mierze z roślin forumowiczów więc to zasługa ich (Twoja również), że jest w nim tak wiele roślin. Właśnie przywiozłem kolejne od sympatycznej forumowiczki 8-) Jutro mam dzień wolny więc poświęcam go w całości na ogród :tan

Loki, niewykluczone, że masz rację ;:136 To na razie będę go nazywał "niecierpkopodobny", a może kiedyś trafię na właściwą nazwę 8-)
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Jacku ja będę u Tamaryszka w połowie sierpnia, to zahaczę o Ciebie również, odezwę się wcześniej. Jeśli będziesz leciał po trasie to zapraszam, jestem od niej 700 m, więc nie musisz nadrabiać drogi i czasu marnować. Sam również ciekawy jestem Twojego ogrodu, tym bardziej że nie znalazłem jeszcze zdjęć z perspektywy. Jeśli by mnie rzuciło w Twoje rejony wcześniej, to dam znać, podeślij mi swoje namiary. Pozdrawiam Cię.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Robert za zaproszenie :) Na pw. podam namiary do siebie. Rzadko umieszczam zdjęcia perspektywiczne. Skupiam się bardziej na pojedynczych roślinach w ogrodzie. Całość jest niespójna i nie jestem z niej zadowolony. Ale dziś będzie trochę szerzej przy prezentacji płomyków, bo one takie szersze są :wink: . Oprócz szczegółów nieźle się komponują i dominują teraz w kręgu:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

tego lubię szczególnie, bo to historyczna odmiana (niestety nie wiem, jaka) - inna budowa kwiatu i wiechy. No i pachnie wyjątkowo!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

kogra pisze:A nie lepiej przykryć czarną folią i zostawić na dwa miesiące ?
Potem tylko zdjąć folię pozostaje i przekopać.
Chwasty zgniją a nasiona porosną szybko i też padną.
Ziemia będzie czysta.
Jacku przepraszam, że w Twoim wątku, ale chciałabym dopytać Grażynkę :oops: .
Planuję powiększyć warzywnik o część dotychczas nieuprawianą, porośniętą chwastami i myślałam o położeniu czarnej folii. Teren ten przylega do warzywnika i trochę się boję, że deszczówka będzie mi tam stała. To taka spora połać, jakieś 5m x 10 m. Grażynko, czy myślisz, że ten pomysł sprawdziłby się u mnie :?: I jakiej folii użyć, budowlanej czy jakiejś innej :?:
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Niezła kolekcja floksów :) . Pewnie zapach roznosi się po całym ogrodzie.
Czy roślina, na pierwszym planie z tego zdjęcia, to kłosowiec?
JacekP pisze: Obrazek
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”