Nowy ogród Jacka 2011/12
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Już dawno nie nie widziałam krasnokwiatu a tu JACEK jest posiadaczem fajnie 

- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku
Fajne masz tarasowce i ciekawie wyglądają pokazane fragmenty starych doniczek, które uwielbiam.
Tylko co do tego domniemanego niecierpka mam wątpliwości, czy to na pewno z rodziny impatiens
Jacku a gdzie agapant ?
Padł Ci ?
Psianka super, muszę zabrać swoje drzewko o d Córki.
Fajne masz tarasowce i ciekawie wyglądają pokazane fragmenty starych doniczek, które uwielbiam.
Tylko co do tego domniemanego niecierpka mam wątpliwości, czy to na pewno z rodziny impatiens

Jacku a gdzie agapant ?
Padł Ci ?
Psianka super, muszę zabrać swoje drzewko o d Córki.

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ JacekP ? ja, podobnie jak Pelagia72, mam spore wątpliwości czy domniemany niecierpek ma w ogóle cokolwiek wspólnego z rodziną niecierpkowatych (Balsaminaceae)... Tak kształt kwiatu jak i morfologia liści przywodzą mi raczej na myśl rodzinę toinowatych (Apocynaceae)... Ale zawsze mogę się mylić...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku własne siewki to sukces.
Ja pomimo iż też prawie nie stosuję nawozów sztucznych, bazując tylko na kompoście i gnojowicy, nie mam aż takich sukcesów.
Czasem coś może się i wysieje, ale gęstość roślin sprawia, że mają niewielkie szanse na wyrośnięcie.
To też wielka zaleta, gdyż nie muszę stale pielić.
Robię to gruntownie dwa razy w roku i to wystarcza.
Ja pomimo iż też prawie nie stosuję nawozów sztucznych, bazując tylko na kompoście i gnojowicy, nie mam aż takich sukcesów.
Czasem coś może się i wysieje, ale gęstość roślin sprawia, że mają niewielkie szanse na wyrośnięcie.
To też wielka zaleta, gdyż nie muszę stale pielić.
Robię to gruntownie dwa razy w roku i to wystarcza.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Iza, masz rację; to jeszcze jeden powód, że siewki są - umiemy je odróżniać od chwastów. Nie za dużo kopię, tam gdzie przewiduję siewki ale ciągle mnie zaskakują kolejne. Np. zimą potraciłem wszyskie koleusy. Teraz znalazłem siewki w doniczkach, które sąsiadowały z koleusami
Długa jesień sprawiła, że astry nowoangielskie rozsiały się w promieniu 10 metrów
Liliowca 'Crismons Pirates' mam od Ciebie i pokazywałem wcześniej. Jest bardziej bordowy a ten - wpada w pomarańcz. Tak jak 'Autumn Red' ale jest mniejszy
Marysiu, krasnokwiat, niedawno zidentyfikowany kwitnie co drugi rok jak na razie ale co roku muszę go przesadzać, bo niemal "wychodzi" z doniczki
Agnieszko, ja też lubię doniczki terakotowe, choć teraz używam ich tylko jako ozdobę. A dostałem większą ilość od zaprzyjaźnionego rolnika, który nie wiedział, co z nimi zrobić
Agapant, który miałem przez 3 lata w końcu padł, nie zakwitając ani razu
Teraz mam nowe agapanty przywiezione z tropików i widzę, że podoba im się w Polsce
Loki, póki nie mam lepszej opcji, będę obstawał, że to impatiens. Porównaj choćby z niecierpkiem nowogwinejskim czy nawet sułtański czy tangeriana maja podobny kształt kwiatu i liścia. Oczywiście porównuję z niecierpkami tropikalnymi, bo mój też z tropików.
Rodzina toinowatych ma 4,5 tys. gatunków więc musiałbym mieć coś bliżej, by szukać w niej
Grażynko, u Ciebie nie widziałem chwastów. U mnie całe połacie ziemi, na której jeszcze nic nie rośnie więc chwasty mają ucztę. W kwietniu dokładnie wypielone puste miejsca dziś są szczelnie zarośnięte i muszę na nowo uporać się z tym, by móc cokolwiek posadzić

Liliowca 'Crismons Pirates' mam od Ciebie i pokazywałem wcześniej. Jest bardziej bordowy a ten - wpada w pomarańcz. Tak jak 'Autumn Red' ale jest mniejszy

Marysiu, krasnokwiat, niedawno zidentyfikowany kwitnie co drugi rok jak na razie ale co roku muszę go przesadzać, bo niemal "wychodzi" z doniczki

Agnieszko, ja też lubię doniczki terakotowe, choć teraz używam ich tylko jako ozdobę. A dostałem większą ilość od zaprzyjaźnionego rolnika, który nie wiedział, co z nimi zrobić

Agapant, który miałem przez 3 lata w końcu padł, nie zakwitając ani razu

Loki, póki nie mam lepszej opcji, będę obstawał, że to impatiens. Porównaj choćby z niecierpkiem nowogwinejskim czy nawet sułtański czy tangeriana maja podobny kształt kwiatu i liścia. Oczywiście porównuję z niecierpkami tropikalnymi, bo mój też z tropików.
Rodzina toinowatych ma 4,5 tys. gatunków więc musiałbym mieć coś bliżej, by szukać w niej

Grażynko, u Ciebie nie widziałem chwastów. U mnie całe połacie ziemi, na której jeszcze nic nie rośnie więc chwasty mają ucztę. W kwietniu dokładnie wypielone puste miejsca dziś są szczelnie zarośnięte i muszę na nowo uporać się z tym, by móc cokolwiek posadzić

- kogra
- Przyjaciel Forum
A nie lepiej przykryć czarną folią i zostawić na dwa miesiące ?
Potem tylko zdjąć folię pozostaje i przekopać.
Chwasty zgniją a nasiona porosną szybko i też padną.
Ziemia będzie czysta.
Ziemia będzie czysta.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- klamber
- 100p
- Od: 29 sie 2011, o 06:38
Jacku nie wiem czy dotarła wiadomość wyślę jeszcze namiary na siebie
http://www.ogrodowisko.pl/watek/1738-moj-jesienny-ogrod
r.jesiotr@gmail.com
http://www.ogrodowisko.pl/watek/1738-moj-jesienny-ogrod
r.jesiotr@gmail.com
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ja zajrzałam w ten link i szczęka mi opadła.
Taki ogród mieć........marzenie.......
Jacku gratuluję takiej znajomości.
Taki ogród mieć........marzenie.......

Jacku gratuluję takiej znajomości.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Jacku, przepiękne kolekcje bylinowe
Chociaż wcale mnie to nie dziwi- przy takiej ilości taksonów 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Jacek ? Wszystkie niecierpki mają kwiaty z charakterystyczną ostrogą. A tu żadnej ostrogi nie widzę.
@ Kogra ? Ja dzisiaj właśnie przystępuję do zastosowania opisanej przez Ciebie metody. Wczoraj przylazł jeszcze raz umyślny, uprzątnął wszystko, zgolił rośliny jeszcze raz ? i czas toto poprzykrywać, zanim zacznie odrastać.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Kogra ? Ja dzisiaj właśnie przystępuję do zastosowania opisanej przez Ciebie metody. Wczoraj przylazł jeszcze raz umyślny, uprzątnął wszystko, zgolił rośliny jeszcze raz ? i czas toto poprzykrywać, zanim zacznie odrastać.
Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP
Grażynko, u mnie za dużo chwastów trwałych typu: skrzyp, podagrycznik, perz. Na nie folia nie zadziała. A druga sprawa - na zachwaszczonym obszarze są też siewki, których nie chcę stracić. Znalazłem tam już żeniszki, turzycę Buchanana, ostnicę. Jakoś dam radę z pieleniem
Robert, z tego co widziałem na zdjęciach, pokazał dwa ogrody - swój i Tamaryszka. Izy ogród znam osobiście i jest piękny! Mieliśmy w nim w sobotę spotkanie forumowe i w takim otoczeniu było po prostu super
Dzięki Robert za namiary. Pospacerowałem po Twoim ogrodzie na innym forum i robi wrażenie
Mam nadzieję, że dane mi będzie zobaczyć go w realu
Monia, dzięki wielkie
Mój ogród składa się w dużej mierze z roślin forumowiczów więc to zasługa ich (Twoja również), że jest w nim tak wiele roślin. Właśnie przywiozłem kolejne od sympatycznej forumowiczki
Jutro mam dzień wolny więc poświęcam go w całości na ogród
Loki, niewykluczone, że masz rację
To na razie będę go nazywał "niecierpkopodobny", a może kiedyś trafię na właściwą nazwę 

Robert, z tego co widziałem na zdjęciach, pokazał dwa ogrody - swój i Tamaryszka. Izy ogród znam osobiście i jest piękny! Mieliśmy w nim w sobotę spotkanie forumowe i w takim otoczeniu było po prostu super

Dzięki Robert za namiary. Pospacerowałem po Twoim ogrodzie na innym forum i robi wrażenie

Monia, dzięki wielkie

Loki, niewykluczone, że masz rację

- klamber
- 100p
- Od: 29 sie 2011, o 06:38
Jacku ja będę u Tamaryszka w połowie sierpnia, to zahaczę o Ciebie również, odezwę się wcześniej. Jeśli będziesz leciał po trasie to zapraszam, jestem od niej 700 m, więc nie musisz nadrabiać drogi i czasu marnować. Sam również ciekawy jestem Twojego ogrodu, tym bardziej że nie znalazłem jeszcze zdjęć z perspektywy. Jeśli by mnie rzuciło w Twoje rejony wcześniej, to dam znać, podeślij mi swoje namiary. Pozdrawiam Cię.
- JacekP
Dzięki Robert za zaproszenie
Na pw. podam namiary do siebie. Rzadko umieszczam zdjęcia perspektywiczne. Skupiam się bardziej na pojedynczych roślinach w ogrodzie. Całość jest niespójna i nie jestem z niej zadowolony. Ale dziś będzie trochę szerzej przy prezentacji płomyków, bo one takie szersze są
. Oprócz szczegółów nieźle się komponują i dominują teraz w kręgu:

Uploaded with ImageShack.us

tego lubię szczególnie, bo to historyczna odmiana (niestety nie wiem, jaka) - inna budowa kwiatu i wiechy. No i pachnie wyjątkowo!

tego lubię szczególnie, bo to historyczna odmiana (niestety nie wiem, jaka) - inna budowa kwiatu i wiechy. No i pachnie wyjątkowo!

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Jacku przepraszam, że w Twoim wątku, ale chciałabym dopytać Grażynkękogra pisze:A nie lepiej przykryć czarną folią i zostawić na dwa miesiące ?
Ziemia będzie czysta.

Planuję powiększyć warzywnik o część dotychczas nieuprawianą, porośniętą chwastami i myślałam o położeniu czarnej folii. Teren ten przylega do warzywnika i trochę się boję, że deszczówka będzie mi tam stała. To taka spora połać, jakieś 5m x 10 m. Grażynko, czy myślisz, że ten pomysł sprawdziłby się u mnie

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Niezła kolekcja floksów
. Pewnie zapach roznosi się po całym ogrodzie.
Czy roślina, na pierwszym planie z tego zdjęcia, to kłosowiec?

Czy roślina, na pierwszym planie z tego zdjęcia, to kłosowiec?
Pozdrawiam Hala