Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Olu(Ogród Azy)-dokupiłam Ci nasturcję pnącą mieszankę "duże kwiaty"PlantiCo,groszek pachnący Polanu ciemno niebieski i łosoś po 3 g.oraz PlantiCo mieszankę-biały,różowy,fioletowy jasny i ciemny -2 g.Co do nagietków wyboru dużego nie było,jest Tokaj taki złocisty ze zgęstnieniem pośrodku 5 g,Radio-ostry oranż jakby rurkowaty Polanu 3 g i PlantiCo lekarski mieszanka(żółte,pomarańczowe ,ze środkiem brązowym),2 g,przydatne do 2016 roku.Mogę na gg zamówić u Zeberki 4 mieszankę nagietków-chcesz?
Kogro- całkiem nad Wisłą chłodno,wracam z Urzędu Skarbowego,niestety przy remoncie ścięli pięknego pięcioklapowca,nie do samej ziemi,na wysokości metra,ale przecież nie odbije,stary był,zachwycił Empuzę jesienią.W kałużach woda zamarznięta.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewka wielkie dzięki ;:180 za zapowiedzianą niespodziankę.
Myślę, że odbije od korzenia i znów będzie się piął w górę.
To rośliny nie do zdarcia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewciu miejmy nadzieję ,ze teraz już będzie wreszcie to ocieplenie . U mnie dalej zmarzlina, a róże niecierpliwie czekają na posadzenie do gruntu . Byłam chwilkę na ogródku ,ale nie warto jeszcze nic robić ,bo można sie pochorować a po co ?Robota nie zając :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu - widziałaś się z Agnieszką Empuzą jesienią ?

A jak moje narcyzy/ wojcieszki nie wyjdą to będę mogła liczyć na odrobinę tych białych .. bo nie wiem co się stało .. ale nadal cisza w tym rejonie - ani narcyzów ani przebiśniegów ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miiriam-nie widziałam się w realu z Empuzą,ale pisała o obiekcie porośniętym dzikim winem,który znajduje się na zamknięciu ulicy,nie sposób go pomylić.Zupełnie nie wiem co mi wzeszło i się utrzyma,a co nie,wiadomo będzie jak wzrośnie i zakwitnie.Były dwie małe kępki po kilka cebulek,wcześniej kwitły od Ewy-Ogis,ale też rosły w miejscu mniej ocienionym,za to narażonym na rozkopywanie przez czterołapa.
Wczoraj była Olga z Ogrodu Azy.Dzięki Niej mam kosmos (nachyłek)czekoladowy,który na razie zostanie zasadzony do donicy.Nie wiem,czy zeszłoroczny,ten który nie kwitł(a u Tralaluszy kwitł przepięknie)przetrwał.Kwitną w Podwórkowym trzy malutkie kępki przebiśniegów z zeszłorocznego sadzenia,powinno ich być cztery,jedna sklepowa,reszta przesadzona z dawnego ogrodu pana dozorcy.Wawrzynek wilcze łyko i forsycja z Myślenic mają pączki.Czeka mnie dużo liści do zebrania z rabatek.
W dogrywce akcji nasiennej tym razem załapałam się na kilka nasion cukinii okrągłej(Tondo di Nizza) wyglądają zupełnie inaczej jak jedyne nasionko (drugie przyszło strzaskane)uzyskane w pierwszej edycji.Tykwy białej zabrakło już w pierwszych minutach.
Bardzo jestem ciekawa dokonań ogrodniczych tych kilkupostowców zarejestrowanych tuż przed akcją wymiany nasion i zamawiających bardzo sprawnie po 50 i więcej rarytasów.W zeszłym roku nie było ich tak wielu.
Evluk-cieszę się,że Michałowi tak się spodobały nasiona (a raczej zdjęcie z opakowania) pomidorów Czarny Książę i Cytrynka oraz oberżynki Złote Jaja :wit Donoszę,że Polarny rozwija pierwszy kwiat,naprawdę śnieżno biały.U mnie wysoko,to nikt się nie rozbije na rowerze zagapiony,a z dołu go widać.
Elsi-bardzo dziękuję za przesyłkę!Panią w pasmanterii zawstydziłam,kordonek dla mnie zamówiła i mam do rekonstrukcji firanki w kuchni.
Kogro-poszło priorytetem wieczorem,odbierałam polecony"po 18.00" w długaśnej kolejce i przy okazji dałam zważyć czy ma właściwe znaczki.Jest tam różowa niespodzianka od Kostka.
Jadziu-ostatnio w Podwórkowym jedynie usuwam wiesz co,esteta chodzi za większą potrzebą na te grządki gdzie liście już usunięte.Gleba zamarznięta,jemu też ciężko kopać.Ale próbuje,na razie płytko,przecież nie dlatego,że właściciel go przywołał?
Z Tosi Marzanną głupio wyszło,byłam przekonana,że zgłosi ją do konkursu w Muzeum Górnośląskim czy Domu Kultury,na Forum w kategorii Powitanie Wiosny.... :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dziękujemy ;:180 ;:196 bardzo.
Czyli ja i zwierzyniec. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - ja pytałam o te białe narcyzy - które miałaś ode mnie.... bo wiesz , na mojej narcyzowej nadal cisza ... a że nornice mam - to śmiem je podejrzewać .... :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,wczoraj po pracy czyściłam z liści jedną grządkę-tę pod starą leszczyną.Żurawki przetrwały,trochę są zmaltretowane,ale żyją,nie wiem co z dąbrówką,jeszcze nie jej czas chyba,bergenie nieźle dały sobie radę,usunęłam suche łodygi trójsklepek i zawilców japońskich,pierwiosnki ,którymi zaczęłam obsadzać brzegi grządki mają nowe liście.
W domu posadziłam do doniczek kosmosa czekoladowego(Cosmos atrosanguneus"Chocolade" od Bilskich(Olgo z Ogrodu Azy-naturalnie na Basztowej już ich nie było!) i dalię Czarny Kot(kaktusowatą ciemno purpurową Legutko),zielone szczawiki (Oxalis Deppei)przysłane jesienią przez Jadzię Jakuch.Przyniosłam z piwnicy fioletowego szczawika Deppego,oczyściłam ze starych zaschniętych liści ,ustawiłam na parapecie i porządnie podlałam.Ten ostatni jest z nami tyle ile jestem na Forum,dostaliśmy go od Ewy Evluk.
Polarny wypiękniał.Pink Nymph ma jednego grubego kła,Blossom Peacock dwa nieco większe,Sweet Pink okazuje się wykształcił nową cebulkę,a może podzielił?
Miiriam-wiem o jakie narcyzy pytasz i już odpowiedziałam,nie zryję teraz przed sezonem połowy grządki,zresztą po cebuli z kiełkiem nie poznam czy to jedna z 4-5 sztuk,które mi podarowałaś zeszłego roku,jak zakwitną,a kwitną na końcu po wszystkich innych czyli w koncu kwietnia i stąd ludowa nazwa "Wojcieszki" oznaczę je,wykopię i Ci oddam co do jednej.O ile naturalnie przetrwały suche lato i długą jesień bez opadów,ze słabym podlewaniem(utrudniony dostęp do wody z powodu remontu elewacji,z wysokiego drugiego piętra nie mogłam jej przynieść tyle ile z ujęcia w piwnicy),ostrą zimę i czterołapa.
Nie chcę by odwiedzający ten wątek nabrali fałszywego przekonania,że mam całe łany narcyzów.W Podwórkowym na razie nie ma nornic.
Obrazek
A to jedna z trzech kępek kwitnących w Podwórkowym:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Ewuniu, u mnie narcyzy wyszły z ziemi, a przebiśnieg kwitnie - szt. 1 :;230 Pokazują soę kwiatki na pierwiosnkach, ale takie lichutkie. Czy obrywasz pierwiosnkom stare liście czy wycinasz?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Prześliczny ten biały amarylis.
Z zazdrością patrzę na Twoje przebiśniegi, wypatrując za oknem wiosny w ogrodzie.
Poszłam sprawdzić , czy może u mnie też już coś widać, ale gdzie tam, marzenie, chociaż...tam gdzie robiłam ścieżkę dla psiaków, jest już trawka :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat,masz tyle śniegu w ogrodzie,że trzeba było robić przekop dla psów?Wiem,że nie są one szczególnie rosłe...Wczoraj zniosłam do piwnicy moją łopatę do odśnieżania i mam nadzieję,że tej zimy i wiosny nie będzie już w użytku.Zdaje się będziemy mieli w piątek anomalie pogodowe,w dzień nawet 16 stopni,a następnej nocy przymrozek?A mnie zeszłoroczne pelargonie "krakowiaki" zakwitły,nie jest to duży kwiatostan,ale jest i to w marcu w chłodnym mieszkaniu.W Podwórkowym spod grubej warstwy liści pojawiły się kiełki cebulowych,więc liście w miarę miejsca usuwam,została mi duża szafirkowa zatoka jeszcze nietknięta,skalniak(poziomka kwitnąca różowo ma nowe liście!),rabatka ziołowa,mięty odsłoniłam z liści,pachnie miętą,więc przeżyły.
Tosiu-obrywam stare,połamane liście pierwiosnków,nie mam ich dużo.Zeszłego roku zaczęłam sadzić na obwódkach grządek.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EwkaEs pisze: Miiriam-wiem o jakie narcyzy pytasz i już odpowiedziałam,nie zryję teraz przed sezonem połowy grządki,zresztą po cebuli z kiełkiem nie poznam czy to jedna z 4-5 sztuk,które mi podarowałaś zeszłego roku,jak zakwitną,a kwitną na końcu po wszystkich innych czyli w koncu kwietnia i stąd ludowa nazwa "Wojcieszki" oznaczę je,wykopię i Ci oddam co do jednej.O ile naturalnie przetrwały suche lato i długą jesień bez opadów,ze słabym podlewaniem(utrudniony dostęp do wody z powodu remontu elewacji,z wysokiego drugiego piętra nie mogłam jej przynieść tyle ile z ujęcia w piwnicy),ostrą zimę i czterołapa.
Nie chcę by odwiedzający ten wątek nabrali fałszywego przekonania,że mam całe łany narcyzów.W Podwórkowym na razie nie ma nornic.
Zastanawiałam się , czy napisać tutaj czy na pw .. ale skoro tutaj jest ta wypowiedź to tez tutaj powinnam się wytłumaczyć.

Droga Ewuniu - zmartwiły mnie i sprawiły przykrość twoje słowa .. skąd w nich tyle goryczy .. bo mam nadzieję , że to nie złość. Mija już godzina odkąd je przeczytałam.. a mi nadal źle ..
To może po kolei :
- w sobotę po przyjeździe od weta, poszłam przecinać krzaczki i przycinając je zauważyłam , że szpaler Wojcieszków i przebiśniegów jeszcze się nie pokazał... a przynajmniej przebiśniegi powinny już być. Pomyślałam , że muszę sprawdzić na Forum .. sprawdziłam - w swoim wątku - w okolicach 20.III miałam już duże kępki jednych i drugich. Pomyślałam więc , że zapytam Ciebie czy już wschodzą ( bo może wszędzie się opóźniają ) ...
- odpowiedziałaś ... więc zapytałam :
A jak moje narcyzy/ wojcieszki nie wyjdą to będę mogła liczyć na odrobinę tych białych .. bo nie wiem co się stało .. ale nadal cisza w tym rejonie - ani narcyzów ani przebiśniegów ...
- a potem uściśliłam , że chodzi mi konkretnie o te białe ... ( przecież możesz mieć różne i nie musisz wiedzieć o które prosiłam )
- nie miałam nic złego na myśli - kwiatki te dostałam od nieżyjącej już sąsiadki - i w tamtym ogrodzie już nie rosną ( sprawdzałam w zeszłym roku, bo szukałam dla Kogoś :wink: )... abardzo chciałabym je mieć , bo jakoś tak kojarzą mi się z dzieciństwem, przyjaciółką z tego domu...
- zapytałam więc czy mogę liczyć kiedyś na ODROBINĘ.. Wiem, że dałam Ci mało :oops: Ale to była połowa mojej kępki .. gdybym miała więcej to więcej bym ci podarowała...
- nawet przez myśl mi nie przeszło , żebyś przekopywała ogród , oddawała mi wszystkie cebulki, że masz łany narcyzów...

Nie wiem skąd takie słowa .. ale jeżeli cie obraziłam, przepraszam. Bardzo mi przykro ..
Myślałam , że mnie znasz ...
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Tak, śniegu u mnie był dostatek, kiedy przekopywałam tunele dla psów, sięgał mi powyżej pasa.
Zanim stopnieje, trochę poczekam, i roślinki też ;)
Na razie cieszę oczy Waszymi ogrodami :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-nie dość,że śniegu masz jeszcze sporo to Olga pisze,że dosypało dalsze 5 cm,stoi tu naprzeciw takie auto z 5 cm warstwą puchu na dachu,wegetacja będzie trochę opóźniona.
Skusiłam się na kolejne dwie dalie-Arabian Night(4Flower sp.zoo) i Nuit d'Ete(Prestige z Holandii),muszę wędrować po ziemię i je umieścić do maja w donicach,przy okazji sprawdzę czy nie ma interesujących Cię nasion,jeszcze nie wysiewałam,organoleptycznie to jest ich w torebce niewiele,ale może dałoby się podzielić?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ewuś i ja pomna mojej niechęci do dalii kupiłam 2 wysokie i dwie małe do doniczek.Chyba tylko po to żeby nie żałowac pod koniec lata :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”