Ewentualnie może, zgłosić to jakiejś firmie nasiennej, że jest takie zapotrzebowanie na Aunt Molly, taka firma powinna raczej pójść na rękę i sprowadzić nasiona, aby potem mnożyć je i sprzedawać je pod swoją marką, chętnych na niskiego rodzynka na pewno nie zabraknie, tym bardziej, że jest bardzo smaczny oraz dojrzewa i radzi sobie w naszym klimacie
Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Jedyne co nam zostaje, to rozpropagować niskiego rodzynka, dzielić się nasionami, skoro nie można go kupić w Polsce.
Ewentualnie może, zgłosić to jakiejś firmie nasiennej, że jest takie zapotrzebowanie na Aunt Molly, taka firma powinna raczej pójść na rękę i sprowadzić nasiona, aby potem mnożyć je i sprzedawać je pod swoją marką, chętnych na niskiego rodzynka na pewno nie zabraknie, tym bardziej, że jest bardzo smaczny oraz dojrzewa i radzi sobie w naszym klimacie
Ach, fajnie by było jakby się coś takiego udało 
-
Bixxx
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem ZA. Tylko jak to zorganizować? Póki co, WSZYSTKIE nasiona uznanych firm ogrodniczych które widzę w sprzedaży to wysoki rodzynek.
Zielonym do góry!!!
- gaura
- 500p

- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Ja miałam rodzynka brazylijskiego (physalis peruviana) od Legutki.
Wysadziłam trzy sztuki. Na opakowaniu było napisane, że wysokość rośliny do 1 m. Moje wszystkie trzy sztuki urosły może z 30-40 cm., dość mocno się rozkrzewiły, niektóre pędy lekko się pokładały. Owoce smaczne, słodkawe, dużo lepsze żółte (takie, które spadały z krzaka) niż zielone.
Wysadziłam trzy sztuki. Na opakowaniu było napisane, że wysokość rośliny do 1 m. Moje wszystkie trzy sztuki urosły może z 30-40 cm., dość mocno się rozkrzewiły, niektóre pędy lekko się pokładały. Owoce smaczne, słodkawe, dużo lepsze żółte (takie, które spadały z krzaka) niż zielone.
Pozdrawiam, Kasia
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam w B. tzw. Physalis (przypuszczalnie wysoki rodzynek lub jakiś kuzyn). Smak zdecydowanie inny niż mój rodzynek (mój słodszy, mniejsze owoce). Z kilku kupionych zbiorę nasiona i zobaczymy za rok co wyrośnie 
To już kolejna miechunka do wypróbowania.
To już kolejna miechunka do wypróbowania.
- besia

- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Drogą kupna w sklepie nabyłam owoce opisane na etkiecie : Physalis . Kraj produkcji : Kolumbia . Fantastyczne w smaku . Owoce średnicy ok. 1-1.5 cm. , żółtopomarańczowe , okrywa pergaminowa , sucha . Smak mnie zachwycił . Może dlatego , że są bardzo dojrzałe ? Późno już , żeby wyjąć znich nasionka i wysłać na akcje , poza tym nie wiem czy z takich kolumbijskich owoców ma to sens . Naprawdę , nie sądziłam , że miechunka jest taka pyszna .
Pozdrawiam, Beata.
-
Bixxx

- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Z kolumbijskich ma taki sam sens jak z polskich, bo to ciągle ta sama roślina. Niestety to zapewne Physalis peruviana, czyli ów wysoki rodzynek który ma problemy z dojrzewaniem u nas.
Ale spróbować warto, bo nasiona są takie same jak nasiona które kupisz w sklepie (o ile owoc był porządnie dojrzały).
Jest też szansa, ze trafisz na jakąś inną odmianę, która u nas zdąży dojrzeć...
Ale spróbować warto, bo nasiona są takie same jak nasiona które kupisz w sklepie (o ile owoc był porządnie dojrzały).
Jest też szansa, ze trafisz na jakąś inną odmianę, która u nas zdąży dojrzeć...
Zielonym do góry!!!
-
Alyaa

Jak dla mnie to miechunka pomidorowa. Duże kulki, rozpychające mieszki, zielone. Dojrzałe - bladożółte.
- rotos
- 1000p

- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Wszystko się zgadza oprócz koloru dojrzałego owocu. Nawet najbardziej dojrzałe nigdy nie zbliżyły się do żółtego. Zawsze był to zielony, tylko trochę jaśniejszy.
-
Alyaa

Ja mam na nasiona odłożone i one po dłuższym czasie dopiero robią się żółte. Bardziej kremowe nawet.
- rotos
- 1000p

- Od: 7 mar 2009, o 23:54
W takim razie odłożę kilka na nasiona.
Dziękuję
Pozdrawiam
Adam
Dziękuję
Pozdrawiam
Adam
- besia

Poczytałam trochę o miechunkach . Temat razległy . Ususzę kilka owoców , więc nasionka będą sobie w nich czekały . Moźe spróbuję je wiosną wysiać .
Pozdrawiam, Beata.
-
Alyaa

Besia ja też je mam. Porównam w przyszłym roku z nasionami kupionymi w sklepie. Myślę by do wiadra zasadzić jednego ;)
Z tym dojrzewaniem to naprawdę kłopot bo mnóstwo owoców zupełnie zielonych a zimno,że zero szans na dojrzewanie i zjadłam jakies 20% tylko. Mam wysoką peruwianska pyszną ale co z tego:(:(
- besia

Alyaa świetny pomysł z posadzeniem w wiadrze . U mnie działka niby duża , ale warzywnik niewielki .
Poza tym dopadła mnie choroba pomidorowa i już mam nerwa czy mi miejsca wystarczy .
Poczytałam , że może z tych nasionek wyrosnąć całkiem wielki krzaczorek , a i podobno potrafi po sobie zostawić wspomnienie w postaci siewek w następnym roku . Tak , wiadro to zdecydowanie dobry pomysł . Dziękuję Ci za sugestię . Jestem otwarta na inne pomysły .
Poza tym dopadła mnie choroba pomidorowa i już mam nerwa czy mi miejsca wystarczy .
Poczytałam , że może z tych nasionek wyrosnąć całkiem wielki krzaczorek , a i podobno potrafi po sobie zostawić wspomnienie w postaci siewek w następnym roku . Tak , wiadro to zdecydowanie dobry pomysł . Dziękuję Ci za sugestię . Jestem otwarta na inne pomysły .
Pozdrawiam, Beata.