Agatko, od dwóch tygodni wycinam, ale ciągle w polu. :roll:Weekend pracowałam przy zagospodarowaniu kawałka pod płotem, nawet jestem zadowolona, zobaczymy jak pójdą prace dalej......
Dalszy ciąg encyklopedii...
Heucherella Gunsmoke
Roślina - wysokość (liczona z kwiatostanem) / szerokość ? 10\15cm
Liść ? długość / szerokość ? 3\4cm
Kolor liścia ? srebrne, na jesieni fioletowe
Kolor kwiatu ? białe
Zalecane stanowisko - pół-cieniste-słoneczne
Przepięknie powcinane szare liście , na jesieni przebarwiające się na fiolet.Jak na młodziutką roślinę z zeszłego roku - rewelacja, zobaczymy jak dalej.
I jesienna.
Heucherella Kimono, u mnie z roku na rok, coraz mniejsza, nawet w 2010 nie zrobiłam zdjęcia.
Heucherella 'Solar Power'
Roślina - wysokość (liczona z kwiatostanem) / szerokość - 50/30cm
Liść ? długość / szerokość ? 4-8cm
Kolor liścia ? zielono-żółte z bordowymi lub prawie czarnymi, licznymi przebarwieniami
Kolor kwiatu ? białe, niepozorne, bardziej w typie żurawki
Zalecane stanowisko - pół-cieniste-słoneczne
'Solar Power' jest jedną z najciekawszych odmian żuraweczki, wprowadzoną na rynek w 2010 roku przez Terranova Nurseries. Na stanowiskach dobrze oświetlonych jest mocno żółta, na ocienionych łapie odcień limonki. Na okres zimowy liście przebarwiają się na odcienie czerwieni. Tworzy duże, zwarte kępy.
Heucherella 'Stoplight'
Roślina - wysokość (liczona z kwiatostanem) / szerokość - 40/30cm
Liść ? długość / szerokość ? 3-5cm
Kolor liścia ? zielonkawo-żółte z wyraźnymi czerono-bordowymi nerwami (wyraźne zwłaszcza jesienią)
Kolor kwiatu ? białe
Zalecane stanowisko - pół-cieniste-słoneczne. Moja ulubienica, doczekała się wielu zdjęć, jest tak fotegeniczna, że nic dziwnego. Niewielka, raczej sadzić po 2, 3 sztuki, u mnie tak rośnie. W cieniu świeci.