Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Basiu bardzo różanie się u Ciebie zrobiło, Colette ślicznotka ;:167 Pewnie tylko byś w ogrodzie siedziała, wiem sama po sobie, każdą wolną chwilunię tam spędzam ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękne różyczki, Basiu! ;:63 ;:63
Mnie urzekła 'Augusta'. ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariola, dziękuję ;:196 spokojnej pracy Ci życzę!

Aniu, u mnie też dużo w pakach, szczególnie te co cięte były. Póki co prym wiedzie właśnie Colette i Fantin Latour no i Doktorek, który miał być Reine des Violetts. Z tym, że tę drugą bardzo tarmosi wiatr... od dwóch dni u mnie mocno wieje.

Wandziu, nabieram przekonania, że to on. A powiem Ci, że jeszcze jakiś czas temu chodził mi po głowie żeby go kupić! ;:306 No i mam... A co ciekawe kupowałam go x 3 dla siebie, mamy i szwagierki. U mamy jest identyczny.

Tulipanko, myślę, że zakochasz się w niej, to naprawdę piękna róża. A jeszcze jak nabierze ciałka... ;:167

Krysiu, wchodze do domu na gotowanie i ogólne prace domowe, praktycznie do południa cały czas coś w ogrodzie robię. Teraz wpadłam ugotować zupę i zaraz zmykam rozsadzić aksamitki i posiać rukolę.
Rano byłam na targu i przy okazji kupiłam margaretki, takie zimujące u nas (złocienie?), już są posadzone! ;:333

Lucynko, Augusta cudowna, taka wesoła róża ;:215

dr Jamain ;:333
Obrazek

Augusta Luise
Obrazek

Fantin Latour jest bardzo nieuporządkowany, po kwitnieniu będę musiała go jakoś ogarnąć z sekatorem w ręku... ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Basiu byłabym jednak za Doktorkiem ;:173 . Colette prześliczna a do Luizy jakoś nie mogę się przekonać, chociaż na Twoim zdjęciu jest piękna, może rozwiałabym swoje wątpliwości, gdybym zobaczyła ją na żywo.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Basiu :wit

Zwiedziłam sobie Twój ogród i jestem zachwycona różami, szczególnie Augustą i Collette ;:167 Muszę je zaprosić do siebie, bo bardzo mi się podobają.

Ja z różami dopiero zaczynam, czekam na otwarcie pierwszych pąków róż, które sadziłam jesienią i wiosną. Do do tej pory miałam w ogrodzie tylko dzikie róże, które wykopywałam zza płotu :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

I dalej cudne róże. :)
Colette aż dobie zapisałam. Może gdzieś trafię.
U mnie dziś mocno wieje. Ale nic po za tym. Deszcz przydałby się. Bo sucho mocno. :(
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu - wszystkie pokazywane różyczki ładne, ale Colett rzeczywiście skradła moje serducho. Gdy tylko ją pokazałaś, zaraz ją wygooglowałam, bo mam miejsce na kilka arcydzieł! Ale gdzie ją kupić? Nie widzę jej w szkółkach! Powiedz proszę, gdzie ją kupiłaś?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, Colette występuje też pod nazwą John Keats, kupowałam ją wiosną ubiegłego roku u Pani Ewy (z gołym korzeniem), może napisz do niej czy będzie dostępna jesienią? Ona rośnie tak do 2 metrów i na boki też się rozrasta.

Ja jestem nią zauroczona, chociaż póki co nie jest wysoka, ale...

Obrazek

Aniu, polecam... ta róża daje czadu... ;:167

Obrazek

Dominiko polecam... o Colette już wspomniałam, a Augusta dopiero zaczyna kwitnąć, to piękna i taka dorodna róża, kwiat ma ponad 10 cm wielkości, tylko jak jej gorąco, to lubi pochlać główkę.
Oj jak wpadniesz w sidła różyczki, to dzikie z powrotem pójdą za płot :wink:

Obrazek

Daysy, Augusta L. jest śliczna, zapraszam do siebie na oglądanie, nie każdy lubi takie pstrokate kolorki, ona dosyć intensywna w barwie... Zapach cudowny.

A mój Doktorek pomimo, że go nie kupowałam pod tym imieniem cieszy bardzo.... ;:333

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, ależ Twoje róże dają czadu!!! ;:114 ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Basiu przepiękne róże, ale Colette wymiata :) wydaje się być taka zwarta i sam kwiat na niej ;:63
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże pięknie kwitną u Ciebie Basiu mnie to tylko oglądać u innych pozostaje ...ale przeżyję! ;:131
Ale coś tam i u mnie może zdoła zakwitnąć ... :roll:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne róże, Basiu. Ja już nie powinnam oglądać tych ślicznotek, bo zaczynam mieć halucynacje i czuję zapach róż przy komputerze :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspominałam już, że mam zaprzyjaźnioną rodzinkę kosów, dzieciaczki już wyleciały z gniazda, ale nadal wpadają na bufet i obrabiają trawnik, za co jestem im wdzięczna... A dodatkowo zauważyłam rodzinkę wiewiórek - 4 sztuki! :tan Przychodzą na świeżo spadnięte sosnowe szyszki, a pewnie potem zbiorą mi orzechy, ale co tam... mój orzech włoski ma słabe owoce, grubą skorupę mają, więc niech sobie biorą...

Lucynko, prym wiedzie Colette, jest tak piękna, że mogłabym sobie krzesełko przy niej postawić i patrzeć... patrzeć... ;:167

Mariusz, ona ma dosyć wiotkie pędy, ale jest gęsta, szeroka... mam nadzieję, że pójdzie w górę, wyobrażasz sobie 200 cm w górę i tyle na boki i kwiat przy kwiatku ? ;:oj

Maryniu
, u Ciebie kwieciście i pięknie jest!

Mariolka, ja mam to samo ;:306 Chodzę po innych ogrodach i mam wrażenie, że czuję zapach tych róż!

Moja angielka NN, znacie może jej imię?
W ub. roku ktoś mi podpowiadał, że to Princess Alexandra of Kent, jednak w tym roku jej kwiaty sa inne, większe, kolor mocniejszy, Alexandra chyba inaczej wygląda

Obrazek

Obrazek

Afrodyta... ;:167
Obrazek

LO
Obrazek

Vaariegata di Bologna
Obrazek

A jako, że nie samą różą człek żyje, to dziurawiec... ;:224

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dobrze, ze powiedziałaś, ze to dziurawiec, bo wpatrywałam się na pierwszy rzut w ekran... cóż to za róża? :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Basiu, pisałas w moim wątku o Colette, że jej druga nazwa to John Keats.
Ja, jako anglistka z zawodu i zamiłowania, nie mogłabym przejść obok takiej róży obojętnie :wink:

Nie będę Was oczywiście tu zanudzać poezją, ale to bardzo dobra nazwa dla tak pięknej róży, bo John Keats uwielbiał naturę, róże, kwiaty. W jego wierszach to bardzo częsty motyw. Czytałam jego poezję na studiach i bardzo mi się to wtedy podobało, że co wers, to odniesienie lub porównanie do roślin. No, ale w tamtych czasach taki był wtedy nurt :wink:
Eh, nie zanudzam już :D

Ależ pięnie wygląda Variegata di Bologna, moja ciągle w pąkach, a tak jej się nie mogę doczekać ;:138

apus pisze:Dominiko ...
Oj jak wpadniesz w sidła różyczki, to dzikie z powrotem pójdą za płot :wink:
Basiu, a wiesz, że już o tym pomyślałam? ;:131 Mam jedną, dużą dziką, na bardzo słonecznej miejscówce i już postanowiłam, że ją przeniosę dalej na ogród, a w jej miejsce posadzę inną, szlachetną ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”